De arbeidsmarkt in Nederland blijft nog altijd krap. Verschillende branches hebben te maken met een personeelstekort en de zorgsector is daar een van. Jobdigger schreef hier eerder al een artikel over. In dit artikel kijken we opnieuw naar de zorgsector. Zijn er veranderingen zichtbaar ten opzichte van de vorige keer? Ook kijken we naar andere datapunten. Lees snel verder.
De zorgsector is vanwege het personeelstekort geregeld in het nieuws. Zo stond begin maart online dat de onderhandelingen over een nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel zijn vastgelopen. Een betere cao zorgt niet alleen voor betere omstandigheden voor huidige medewerkers, maar kan er ook voor zorgen dat nieuw personeel sneller de stap maakt naar de zorg. Iets wat hard nodig is.
In onze data zien we namelijk dat er de afgelopen maanden veel openstaande vacatures waren. In dit artikel kijken we naar de periode van juli 2024 tot en met februari 2025.
In de trendlijn zien we dat het aantal openstaande vacatures in de hele periode schommelt. Richting november en december zien we wel een sterkere daling. Dit kan komen door de feestdagen, aangezien er in deze tijd vaak minder mensen worden geworven.
Welke functietitels worden nu het meest gevraagd? Ontdek het in de top 10. Ten opzichte van de vorige keer worden dezelfde functies weer het meest gevraagd. Alleen de functietitel gedragswetenschapper is uit de top 10 verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een psychiater. Ook de volgorde verschilt ten opzichte van de vorige keer. Zo is de functie verpleegkundige in de top 3 terechtgekomen, in plaats van een doktersassistent.
Welke directe werkgevers en bemiddelaars hadden de meeste vacatures uitstaan? Vergeleken met afgelopen zomer zien we een aantal nieuwe werkgevers in de top 10 staan. Dit zijn Cedrah, Parnassia, GGZ inGeest, GGz Centraal en Reinier van Arkel. Hierbij valt op dat vier van deze werkgevers gericht zijn op psychische en psychiatrische zorg. Dit past goed in het beeld van de maatschappij, waarin steeds meer mensen last hebben van hun mentale gezondheid en eventueel hulp nodig hebben. Bij de bemiddelaars zien we weinig nieuwkomers, alleen Medi Interim en Careflex. Dit zijn bemiddelaars specifiek gericht op de zorgsector, iets wat we bijna in de hele top 10 zien.
Als we kijken naar de verschillende opleidingsniveaus, dan komt mbo het vaakste terug. De vraag naar mbo’ers is dus groot in de zorg, maar ondanks dat daalt het aantal mbo-studenten de laatste tijd. Ook de komende jaren zal dit doorzetten. Hierdoor kan het voor werkgevers en bemiddelaars ook steeds moeilijker worden om vacatures in te vullen.
Welke typen contracten worden het meest aangeboden in vacatures? Hier zien we dat het aanbod van vaste en tijdelijke contracten gelijk is. Het aantal zzp-contracten ligt een stuk lager. De zorgsector maakte altijd veel gebruik van zzp’ers, maar sinds de nieuwe regeling lees je steeds vaker in het nieuws dat werkgevers geen gebruik meer willen maken van zzp’ers in de zorg, waardoor ze stoppen.
Zien we in de data dat vacatures in de zorg moeilijk in te vullen zijn? We zoomen hiervoor in op de top 3 functietitels en kijken naar de periode Q4’24.
Bij de functie verzorgende ig staat de vacature gemiddeld 38 dagen open bij een directe werkgever, bij een bemiddelaar is dit 34 dagen.
Bij de functie helpende zien we dat een vacature gemiddeld 35 dagen openstaat bij een directe werkgever, bij een bemiddelaar 32 dagen.
Bij een verpleegkundige staat de vacature bij een directe werkgever gemiddeld 32 dagen op, bij een bemiddelaar 30 dagen.
Het valt op dat een werkgever een vacature langer heeft openstaan dan een bemiddelaar. Het kan dus zo zijn dat een werkgever in de zorgsector meer moeite heeft met het vinden van het juiste personeel dan een bemiddelaar.
Hierboven zien we dus dat werkgevers iets meer moeite hebben om een vacature in te vullen dan bemiddelaars. Een oplossing om het proces eventueel wat sneller te laten verlopen, is skills-based werven. Door de meest gevraagde skills in je vacaturetekst te plaatsen, weten potentiële nieuwe medewerkers wat er van hen verwacht wordt. Hierdoor spreek je de juiste kandidaten aan. Ontdek de belangrijkste skills voor de top 3 functietitels.
Jobdigger biedt naast arbeidsmarktdata in Nederland ook data in België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt- en bedrijfsanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.
Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.
Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan