Veel openstaande vacatures, ondanks hoog werkgeluk in de technieksector

Onlangs werd bekend dat er in de technieksector veel werkgeluk te vinden is. De technische medewerkers werken met plezier en zijn trots op hun vak. Resulteert een hoog werkgeluk ook in voldoende personeel? Of zijn er nog veel openstaande vacatures? In dit artikel lees je meer over de branche.

Uit een marktonderzoek van Techniek Nederland blijkt dat werknemers hun werkzaamheden uitdagend vinden, ze veel kunnen doorleren en ze het fijn vinden dat ze voldoende werkzekerheid hebben voor de rest van hun leven. 

Doekle Terpstra (Techniek Nederland) is niet verbaasd over de resultaten. Hij geeft aan dat het technische personeel onmisbaar is. Ze doen belangrijk werk, waarmee ze grote maatschappelijke vraagstukken oplossen. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, zonder techniek krijgen we dat niet voor elkaar. Technici zijn de makers van morgen.

Aantal openstaande vacatures

Maar zijn er wel voldoende makers van morgen? Als we kijken naar de data zien we dat er vanaf januari tot en met september ruim 170.000 openstaande vacatures online stonden. In de eerste paar maanden blijft de vraag ongeveer gelijk, met een lichte stijging. Na mei neemt het aantal vacatures elke maand iets af. Dit kan betekenen dat sommige werkgevers en bemiddelaars voldoende personeel hebben. Ondanks de daling, is het aantal openstaande vacatures nog steeds hoog.

Top 10 functietitels

Welke functietitels worden het meest gevraagd in de technieksector? Ontdek het in de top 10.

Invultijd vacatures

Gemiddeld staat een vacature 30 tot 60 dagen open voordat deze ingevuld wordt. Hoelang staan vacatures met de functietitels uit de top 10 open? We kijken hiervoor naar de top 3 functietitels en zoomen vervolgens in op kwartaal 3 van 2024 voor de meest recente cijfers.

Bij een elektromonteur duurt het voor werkgevers 47 dagen voordat een vacature is ingevuld, bij bemiddelaars is dit 36. Bij een monteur is dit voor werkgevers 40 dagen en 34 voor bemiddelaars. En bij een engineer is dit 41 dagen voor werkgevers en 31 dagen voor bemiddelaars.

Het valt op dat de werkgevers meer moeite hebben om een vacature snel in te vullen, in vergelijking met bemiddelaars. Dit komt waarschijnlijk doordat een bemiddelaar actiever betrokken is en meer tijd heeft om ermee bezig te zijn. Bemiddelaars spelen daarom een belangrijke rol in de technieksector. De hulp inschakelen van een bemiddelaar kan daarom een slimme keuze zijn op het moment dat je veel vacatures hebt uitstaan. 

Top 10 werkgevers en bemiddelaars

Welke werkgevers en bemiddelaars zetten de vacatures uit? Ontdek het in de top 10.

Skills in vacatureteksten

De bovenstaande werkgevers en bemiddelaars hopen met het uitzetten van vacatures de meest geschikte kandidaat te vinden. Het is daarbij belangrijk om de vaardigheden die een medewerker moet hebben, duidelijk op te nemen in de vacature. Jobdigger geeft inzicht in de skills waar werkgevers naar vragen bij functietitels. Hierdoor zorg je dat kandidaten met de juiste skills zich aangesproken voelen door jouw vacaturetekst. Wij kijken naar de top 3 vaardigheden van de top 3 functietitels.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.



Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!