Vast contract bezig aan opmars, vooral in de logistiek en voor praktisch opgeleiden

Onlangs schreef Nu.nl dat het vaste contract bezig is aan een opmars. Het aantal werknemers met een vast dienstverband stijgt volgens de nieuwssite al sinds 2015. De krapte op de arbeidsmarkt geeft werknemers meer ruimte om, naast het salaris, ook te onderhandelen over een vast contract. We zien dat het vaste contract in de logistiek erg populair is en ook onder de praktische beroepen wordt er vaak een vast dienstverband aangeboden. Wil je meer weten over de arbeidsmarkt voor het vaste contract? Lees snel verder.

Trend vast contract aangeboden in vacatures

Eerst bekijken we in onze arbeidsmarktdata de trend van het aantal vaste contracten dat aangeboden wordt door werkgevers vanaf 1 januari 2024. Van januari tot en met april blijft de trend redelijk gelijk. Het aantal aangeboden vaste contracten is op z’n hoogst in mei: in die maand werden er meer dan 136.000 vaste contracten aangeboden. Vervolgens nam het aanbod rond de zomerperiode wat af. Vanaf 1 januari tot en met nu werden er in totaal meer dan 865.000 vaste contracten aangeboden.

Top 10 functies voor vast contract

Welke functies die aangeboden worden gaan vaak samen met een vast dienstverband? In de afbeelding hieronder vind je de top 10 functies waarbij een vast contract werd aangeboden. Deze top 10 functies is gebaseerd op onze eigen JDCO-classificatie, een classificatie die de functies gedetailleerder beschrijft dan de algemene ISCO-classificatie. Zo krijg je als recruiter of bemiddelaar een duidelijker beeld van de arbeidsmarkt.

Van logistiek tot aan de zorg: wat opvalt aan deze top 10 functies is dat er functies uit allerlei branches tussen staan. In al deze branches willen werkgevers hun werknemers graag behouden. Dit kan een gevolg zijn van de eerder genoemde krapte op de arbeidsmarkt. Voor de vrachtwagenchauffeur wordt er dit jaar het vaakst een vast contract aangeboden.

Belangrijke pullfactoren

Om werknemers aan te trekken en te behouden, is het belangrijk in te spelen op de belangrijke pullfactoren van jouw doelgroep. Voor de vrachtwagenchauffeur wordt er bijvoorbeeld het vaakst een vast contract aangeboden, maar vindt de vrachtwagenchauffeur dat wel belangrijk in de zoektocht naar een baan? Wij zetten voor een aantal functies uit de bovenstaande top 10 de belangrijkste pullfactoren op een rijtje.

Voor de vrachtwagenchauffeur en de medewerker klantenservice zien we in de doelgroepdata terug dat de pullfactor ‘vast contract’ erg belangrijk is voor deze twee doelgroepen. Maar een goed salaris en de werksfeer zijn ook belangrijk. Als werkgever of bemiddelaar is het dus belangrijk om deze twee onderdelen niet onderbelicht te laten in de werving.

Voor de elektromonteur zien we dat het vaste contract niet in de top 3 belangrijkste pullfactoren terugkomt. In de data zien we deze zelfs op plek 6 staan. Deze doelgroep vindt de uitdaging van het werk bijvoorbeeld belangrijker. Het is dus belangrijk om inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van jouw doelgroep voor het bepalen van je wervingsstrategie en op welke pullfactoren je de nadruk gaat leggen.

Vaakst een vast contract voor mbo-opleiding

Als we vervolgens kijken naar het gevraagde opleidingsniveau in vacatures waarbij een vast dienstverband wordt aangeboden, zien we dat voor meer dan de helft van de vacatures een mbo-opleiding gevraagd wordt. Voor iets meer dan een kwart van de vacatures wordt een hbo-opleiding gevraagd en voor slechts 4% een afgeronde wo-opleiding. Het vaste contract is dus vooral in trek bij de praktische beroepen, wat ook terug te zien was in de top 10 functies waarbij een vast dienstverband werd aangeboden.

Grootste bemiddelaars en directe werkgevers voor vast dienstverband

Welke bemiddelaars en directe werkgevers bieden tot nu toe in 2024 een vast dienstverband aan? Hieronder vind je voor beiden een top 10.

grootste bemiddelaars vast contract
grootste directe werkgevers vast contract

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!