De kans dat je het salaris voor een functie in een vacaturetekst tegenkomt, is nog altijd klein. Toch zien we de afgelopen jaren een stijging in het aantal keren dat het salaris vernoemd werd. Met name in 2020 leek het taboe op salarisvermeldingen in vacatures door steeds meer werkgevers en bemiddelaars doorbroken te worden.
Althans, als we afgaan op de criteria die het nieuwe Google for Jobs voor vacatures stelt. De salarisindicatie is hier een rankingsfactor en bepaalt mee of je optimaal scoort in de resultaten binnen Google. Dit zou een reden kunnen zijn voor werkgevers en bemiddelaars om het salaris juist wel te vermelden voor potentiële sollicitanten. In het eerste kwartaal van 2020 schreef het AD (bron: link) met ondersteuning van onze data over het ontbreken van salarisindicaties in vacatures en de nadelen dit heeft voor de arbeidsmarkt en baanzoekers. Nu kunnen we met de nieuwste cijfers delen dat deze trend zich positief ontwikkelt.
Ondanks dat we nog vaak termen als ‘marktconform salaris’ tegenkomen, zien we dus steeds vaker (concrete) salarisindicaties in vacatureteksten terug. Met name in 2020 nam deze ontwikkeling een positieve sprong van 18 % naar 26 %. Onder vacatures van bemiddelaars ging het percentage salarisvermeldingen zelfs omhoog naar 30 %.
En, wat vind jij van deze ontwikkeling? Moet deze stijgende lijn zich zo doorzetten?
Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan