De tekorten aan IT-personeel zorgen ervoor dat Nederlandse bedrijven minder hard kunnen groeien dan ze zouden willen. Dat schrijft Dutch IT Channel op basis van een onderzoek van Linden-IT. Vooral grotere bedrijven geven aan winst misgelopen te hebben door een gebrek aan IT-personeel. Maar hoe groot is de vraag naar IT-personeel en naar welke functies zijn bedrijven precies op zoek? En hoe zit het met de vraag naar IT-personeel in niet-IT branches? Wij doken in onze vacaturedata. Lees het hier.
Het zal misschien niet heel verrassend zijn, maar de vraag naar IT-personeel is in het afgelopen jaar behoorlijk hoog gebleven. In de afbeelding hieronder zie je dat het aantal vacatures dat online geplaatst werd aan het einde van 2023 toch wat afnam. Ook is de vraag in het eerste kwartaal van 2024 niet zo hoog als in het voorjaar van 2023.
Welke bemiddelaars zetten vooral vacatures uit voor IT-personeel? En welke directe werkgevers zijn op zoek naar IT-personeel? Het valt vooral op dat in de top 10 grootste directe werkgevers veel organisaties staan die zelf niet actief zijn in de IT-branche, maar dus wel op zoek zijn naar IT’ers. Bijvoorbeeld de Politie, de Belastingdienst en Alliander. De enige ‘echte’ IT-bedrijven in dit lijstje zijn ASML, CGI en Philips.
Voor welke functies plaatsten bemiddelaars en directe werkgevers afgelopen jaar het vaakst een vacature online? Hieronder vind je een lijst van de top 10 functietitels die wij terugvinden in vacatures. We zien vooral erg veel developer-functies terug in dit lijstje.
Dutch IT Channel schrijft dat Nederlandse bedrijven bereid zijn een stapje extra te zetten in de zoektocht naar geschikt IT-talent. Zo willen bedrijven een hoger salaris bieden aan startende IT-professionals of zijn ze bereid budget vrij te maken voor interne opleidingen en trainingen voor bestaand IT-personeel. Maar wat vinden IT’ers zelf belangrijk in hun zoektocht naar een baan? Het is belangrijk om als werkgever aan te sluiten op de belangrijkste pullfactoren van de doelgroep, bijvoorbeeld door deze in de vacaturetekst goed uit te lichten. Om je een beeld te geven, vind je in de afbeelding hieronder de belangrijkste pullfactoren van een Developer en een Functioneel Beheerder terug.
Zo is te zien dat zowel een Developer en een Functioneel Beheerder beiden een goed salaris en de werksfeer belangrijk vinden in hun zoektocht naar een baan. Voor een Functioneel Beheerder is de inhoud van het werk belangrijker dan voor een Developer. Deze staat op de derde plek in het lijstje van belangrijkste pullfactoren. Voor een Developer is bijvoorbeeld een acceptabele werkdruk weer belangrijker dan voor een Functioneel Beheerder.
Als oplossing voor het tekort aan IT-talent benoemt Dutch IT Channel het aantrekken van hoogopgeleide IT’ers uit het buitenland, maar dat deze oplossing niet erg populair is onder de ondervraagden uit het onderzoek. Bij Jobdigger brengen we sinds twee jaar ook de gevraagde skills in vacatureteksten in kaart. Werven op basis van skills biedt uitkomst in het verkleinen van de kloof tussen vraag en aanbod. Door minder de focus te leggen op een behaald diploma of de juiste werkervaring en meer te kijken naar belangrijke skills vergroot je als werkgever jouw kandidatenpoule en daarmee dus je kans op het invullen van je vacature. Maar hoe gaat dat in zijn werk?
We nemen de belangrijkste skills van een Functioneel Beheerder onder de loep. Een van de belangrijkste skills van een Functioneel Beheerder is applicatiebeheer. In de afbeelding hieronder aan de linkerkant lees je terug in welke top 10 functies deze skill het meest gevraagd wordt. Misschien staan er functies tussen waar je zelf niet zo snel op zou komen. In de afbeelding aan de rechterkant vind je een lijstje waarvan veel van de skills van de functioneel beheerder overeenkomen met onderstaande beroepen. Hiermee vergroot je je kandidatenpoule nóg verder. Een kandidaat heeft dan misschien niet altijd de juiste werkervaring of opleiding, maar wel veel belangrijke skills. Met een aanvullende interne opleiding bij indiensttreding, kan een bedrijf toch een openstaande vacature invullen.
Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.
Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan