Krapte in de zorgsector blijft groot

Onlangs meldde NU.nl dat de krapte op de arbeidsmarkt groot is. Vooral in de bouw, zorg, horeca, detailhandel en de kinderopvang zoeken bedrijven personeel. Door de vergrijzing zal het personeelstekort in de komende jaren naar verwachting alleen maar verder toenemen. In dit artikel kijken we naar de ontwikkelingen in de zorgsector.

Als we kijken naar de eerste twee kwartalen van 2024 zien we dat er in totaal ruim 137.000 openstaande vacatures waren in de zorgsector. Tot en met mei nam het aantal openstaande vacatures elke maand licht toe. In juni is wel een daling te zien, maar nog steeds is het aantal openstaande vacatures hoog. De daling kan te maken hebben met de zomerperiode, waardoor bedrijven en organisaties minder actief zijn met het werven van personeel. De kans is groot dat na de zomerperiode de trend weer gaat stijgen en ze weer op zoek gaan naar medewerkers.

Top 10 functietitels

Naar welke specifieke functies is de vraag dan het grootst? In de afbeelding hieronder vind je de top 10 functietitels. De vraag is heel divers, van fysiotherapeuten, verpleegkundigen tot aan tandartsen. Dit toont aan dat de krapte in de zorgsector zich niet specifiek richt op één zorggebied, maar de hele sector hier last van heeft.

Top 10 directe werkgevers en bemiddelaars

Nu we weten welke functietitels het meeste gevraagd worden, kijken we ook naar de directe werkgevers en bemiddelaars met de meeste vraag. Hieronder vind je de top 10. 

Vergrijzing heeft invloed op personeelstekort

Een van de meest besproken functies in het kader van personeelstekort is die van verpleegkundige. Deze functie staat dan ook hoog in de top 10. Arbeidsmarktdeskundige Bart van Krimpen vertelt aan NU.nl dat de hoge vraag naar verpleegkundigen te verklaren is door de vergrijzing. Door de toenemende vergrijzing in Nederland moeten veel mensen vervangen worden. De komende vijf jaar zal dit problemen opleveren.

Bij Jobdigger hebben wij in onze rapportages ook data beschikbaar van Intelligence Group. Dit geeft ons inzicht in verschillende doelgroepen. Wanneer we de achtergrond van verpleegkundigen bekijken, blijkt dat het merendeel 50+ is. Deze mensen gaan de komende jaren met pensioen, en moeten dus vervangen worden.

Ook bij de top 3 van de meest gevraagde functietitels in de zorg speelt de vergrijzing een rol. Bij de verzorgende IG is maar liefst 45% van de mensen vijftig jaar of ouder, bij de functie doktersassistent 38% en bij de functie helpende is dit 45%. De leeftijdsklasse 50+ is bij de hele top 3 functietitels in de meerderheid.

Personeel moeilijk te werven

Niet alleen heeft de vergrijzing invloed op de krapte op de arbeidsmarkt. In zijn geheel is het vaak lastig om aan personeel te komen. Voor de functie helpende en verzorgende IG is het moeilijk om personeel te werven. Het werven van doktersassistenten is zelfs zeer moeilijk. Het kan daarom voor bedrijven en bemiddelaars slim zijn om rekening te houden met de wensen van toekomstig personeel. Hieronder vind je de pullfactoren van de top 3 functietitels.

Meer weten over arbeidsmarktdata?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.



Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!