Onlangs schreef AHA24x7.com een artikel over de Duitse arbeidsmarkt en de rol van arbeidsmarktdata. Hiervoor interviewden zij onze data analist Tim Hartendorp. “Het is gebruikelijk om het salaris te vermelden in een vacaturetekst”, aldus Tim. Nieuwsgierig naar meer? Hieronder lees je het interview met Tim.
Tim Hartendorp werkzaam bij ons als data analist. “Mijn werk bestaat uit twee hoofddelen. De belangrijkste kant is het bewaken en verbeteren van onze datakwaliteit. Hiervoor richt ik rapportages in die verschillende aspecten van de data monitoren maar bijvoorbeeld ook rapportages voor onze marketingafdeling. Samen met mijn collega’s van het datateam denken we na hoe we de datakwaliteit structureel kunnen verbeteren. Verder ben ik als consultant beschikbaar voor klanten die vragen hebben over onze data of voor potentiële klanten die graag willen weten wat er allemaal wel (en ook niet) met onze data mogelijk is.”
Jobdigger verzamelt vacatureteksten op het internet en verwerkt deze teksten tot gestructureerde informatie. Onze missie is de meest complete, accurate en actuele bron van vacaturedata te zijn. In Nederland doen we dat dit jaar al een decennium. In 2021 hebben we ons aanbod uitgebreid naar België en Frankrijk en sinds 2022 zijn we ook actief in Duitsland.
“Een voorwaarde is dat de vacatures gepubliceerd zijn op internet en publiek toegankelijk zijn. Wat ons onderscheid van andere aanbieders is dat we streven zo compleet mogelijk te zijn. Veel mensen zullen bekend zijn met de websites Indeed, de Nationalevacaturebank in Nederland of in Duitsland bijvoorbeeld Xing.com. Deze jobboards zijn onderdeel van onze data maar wij willen ook zoveel mogelijk kleinere bronnen toevoegen als bijvoorbeeld een lokaal jobboard voor de stad Berlijn of de provincie/bundesland Nord Rhein Westfalen. Verder bevat onze data ook vacatures die direct van de website van een werkgever komt, bijvoorbeeld werk.ah.nl waar de supermarktketen Albert Heijn haar vacatures plaatst. Op deze manier verzamelen we momenteel in Nederland rond de 13.000 unieke vacatures per dag, in Duitsland zijn dit er momenteel ongeveer 42.000.”
“Artificial Intelligence speelt een belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van arbeidsmarktdata. We gebruiken verschillende Machine Learning methodes en trainen hiermee algoritmen om bijvoorbeeld een vacaturetekst te kunnen onderscheiden van andere teksten op het internet. Vervolgens sturen we het algoritme verder met verschillende regels om de data nog nauwkeuriger en gedetailleerder te maken. Tot slot doen onze moderatos, een groep studenten bij ons in dienst, een laatste check op onze vacaturedata om te controleren of er nog gegevens ontbreken in vacatures en vullen deze aan.”
“Tot slot verrijken we de vacaturedata verder met bedrijfsgegevens en het gevraagde opleidingsniveau. We classificeren de vacature naar verschillende standaarden als de ISCO (International Standerd Classification of Occupation), de ESCO (European Standerd Classification of Occupation) en onze eigen standaard de JDCO (Job Digger Classification of Occupation) waarin we vacatures opdelen in meer dan 3800 verschillende beroepen.”
“We hebben momenteel vier verschillende klantgroepen. Wie bieden onze data ten eerste aan aan organisaties die personeel bemiddelen. Zij gebruiken vaak Jobdigger Insights om nieuwe klanten te vinden en om in de gaten te houden welke vacatures er momenteel open staan die voor hun interessant zijn. Daarnaast gebruiken onderzoeksbureaus onze data om vragen van hun klanten te beantwoorden over de arbeidsmarkt. Wij bieden dan vaak een dataset aan waar zij vervolgens analyses mee kunnen doen. Ook bieden wij onze data aan voor loopbaanbegeleiding. Deze organisaties zetten zich in om mensen aan een nieuwe baan te helpen. Tot slot gebruiken onderwijsinstellingen ook onze data om te onderzoeken of het huidige curriculum voor verschillende opleidingen aansluit bij de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Zo kunnen onderwijsinstellingen beslissingen nemen om het curriculum aan te passen.”
“We kunnen vanuit Jobdigger met name iets zeggen over de vraagkant. Het belangrijkste verschil zijn de volumes. In Nederland vonden we in 2022 ongeveer 4,8 miljoen unieke vacatures en in Duitsland bijna 12 miljoen. De verwachting is dat Duitsland dit jaar verder zal groeien naar rond de 18 miljoen vacatures. We zijn nu iets meer dan een jaar actief in Duitsland en sluiten nog dagelijks nieuwe bronnen aan.
We zien al wel verschillen tussen de Nederlandse en Duitse vacatures. Zo is het in Nederland steeds gebruikelijker om een salaris te vermelden in een vacature. Dit zien we zo rond de 40% in 2022. In Duitsland is dit sporadischer en bevat rond de 5% van de vacatures een salarisvermelding. Ook zijn vacatures langer te vinden in Duitsland. In Nederland is meer dan 60% van de vacatures binnen twee weken weer verwijderd. In Duitsland duurt het ongeveer een week langer. In Nederland wordt ook vaker direct een vast contract aangeboden dan in Duitsland. Tot slot zien we dat in Nederland een groter gedeelte van de vacatures wordt uitgezet door personeelsbemiddelaars t.o.v. directe werkgevers. In Duitsland is dit minder gebruikelijk.”
“We kunnen met onze data met name wat zeggen over de vraag kant van de arbeidsmarkt. Wanneer we puur naar de aantallen vacatures kijken zien we dat we in Nederland na twee jaren corona weer op vergelijkbare aantallen vacatures zitten als voor de pandemie, tendens stijgend. In Duitsland zijn we nu iets meer dan een jaar actief dus het is momenteel nog lastig daar een goede prognose voor te maken.
Wat we wel zien in zowel Nederland als Duitsland is dat de arbeidsmarkt krap is en vrijwel iedere organisatie op zoek is naar personeel, de verwachting is niet dat dit snel zal veranderen. Dit maakt dat organisaties creatiever worden. We zien bijvoorbeeld dat er steeds meer vraag komt om ook over de grens te kijken. Voor nu zijn dit met name organisaties die actief zijn in de grensregio’s maar ik persoonlijk verwacht dat dit steeds verder het binnenland in zal trekken.”
“De meest interessante ontwikkeling momenteel is het werven van personeel op basis van skills.“ Tim Hartendorp
“De meest interessante ontwikkeling momenteel is het werven van personeel op basis van skills.“
Dit speelt nu met name in Nederland maar de verwachting is dat dat voor meer landen interessant wordt. Momenteel gaat werving met name op basis van een CV/Lebenslauf met opleidingen en werkervaring. Deze vraag zien we ook terug in vacatures waarbij wordt gevraagd om een aantal jaar werkervaring als marketing medewerker of een opleiding in de techniek op Bachelor niveau. Deze informatie met elkaar matchen is de standaard en met de krappe arbeidsmarkt hebben organisaties hiermee niet meer het succes wat ze in het verleden hadden. Bovendien is een CV ook redelijk ouderwets en veel nieuwkomers op de arbeidsmarkt maken zelfs geen CV meer. Een functietitel in een CV zegt ook vaak niet alles, als data analist bij Jobdigger gebruik ik waarschijnlijk andere methode en technieken als mijn collega data analist bij een andere organisatie.Waar wij de toekomst zien is het bij elkaar brengen van werkgevers en werknemers op basis van skills. Denk hierbij aan bepaalde vaardigheden die je bezit of kennis die je hebt opgedaan. Dit hoeft lang niet altijd op het werk te zijn maar kan ook uit een hobby voortkomen. We hebben bij Jobdigger de afgelopen jaren een methode ontwikkeld om skills uit vacatureteksten te destilleren. We doen dit momenteel in Nederland en België en in de planning staat dit jaar Frankrijk gevolgd door Duitsland. We ontwikkelen deze taxonomie over de landen heen. Dat wil zeggen dat we soortgelijke skills uit vacatures in verschillende landen bij elkaar kunnen brengen. Momenteel loopt er een pilot project om deze methode in de ‘’echte’’ wereld in te zetten voor personeelsbemiddeling waar we veel van verwachten. Wij zien echter ook mogelijkheden dit in te zetten voor opleidingsinstellingen en onderzoekbureaus. Waarschijnlijk zijn er nog meer toepassingen waarin we zelf nog niet hebben gedacht en ik ben erg benieuwd wat de toekomst hierin gaat brengen.
Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!
Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan