Het aantal banen dat vervuld wordt door zzp’ers neemt toe

Het aantal banen in Nederland blijft maar groeien. Steeds meer mensen kiezen ervoor om deze banen te vervullen als zzp’er. De populariteit neemt toe. Wat ziet Jobdigger hiervan terug in de data? Lees verder en ontdek hoe de arbeidsmarkt voor zzp’ers eruitziet.

Zzp’ers krijgen een steeds prominentere plek op de arbeidsmarkt. Dit valt te verklaren. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, vertelt aan RTL Z, dat het past binnen de trend van het groeiende aantal zelfstandige ondernemers. De trend groeit, omdat je als zzp’er vaak meer kunt verdienen en je zeggenschap hebt over de klussen die je uitvoert.

Hoe ziet de trend er precies uit in de eerste drie kwartalen (januari t/m september) van 2024? We zien dat er in de hele periode ruim 140.000 vacatures werden aangeboden. In de eerste periode, tot en met mei, was er veel vraag naar zzp’ers. In de zomer daalt de trend. Door de vakantieperiode kan het zijn dat bedrijven en organisatie minder bezig zijn met het werven van zzp’ers. Ondanks de daling is de vraag naar zzp’ers nog steeds hoog.

Top 10 functietitels

Bij welke functietitels is er de meeste vraag naar zzp’ers? Ontdek het in de top 10.

In de top 10 komen functies uit verschillende branches voor. Ook staan er meerdere functietitels in die onder de zorg vallen. Niet geheel onverwachts, aangezien de branche kampt met een personeelstekort. Het kan daarom helpen om zzp’ers in te zetten.

Salaris en inhoud van het werk belangrijk voor zzp’ers

Eerder benoemde we al dat geld voor veel mensen een motivatie is om als zzp’er aan de slag te gaan. Zien we dat ook terug bij de top 3 functietitels?

Zoals verwacht staat een goed salaris bij alle drie de functies op plek 1. Ook de inhoud van het werk is geen verrassende pullfactor. Iemand gaat vaak als zzp’er aan de slag om zijn eigen klussen en inhoud van het werk te kunnen bepalen. Werkgevers en bemiddelaars kunnen hier tijdens het wervingsproces rekening mee houden.

Top 10 directe werkgevers en bemiddelaars

Welke werkgevers en bemiddelaars zijn op zoek naar zzp’ers? Hieronder vind je de top. Bij directe werkgevers valt op dat er meerdere gemeenten tussen staan, die behoren tot de grootste gemeenten van Nederland. Hierdoor kan daar de vraag naar zzp’ers hoog zijn. Bij de bemiddelaars komen allerlei branches voorbij, zoals de zorg en techniek. Net zoals de zorg kampt de techniekbranche ook met een personeelstekort. Hierdoor worden er vaak ook zzp-functies aangeboden om de tekorten op te lossen.


Top provincies en plaatsen

In welke provincies en plaatsen worden de meeste vacatures voor zzp´ers aangeboden? Je ontdekt het in de top 10 provincies en plaatsen.

In beide lijstjes staan de Randstedelijke gebieden bovenaan. Niet geheel onverwacht, want hier wonen ook meer mensen vergeleken met andere gebieden, waardoor het aanbod aan zzp’ers ook hoog is.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!