Door de spanningen in Europa is het Ministerie van Defensie constant bezig met het werven van personeel. Op dit moment heeft Defensie ongeveer 74.000 mensen in dienst, maar de ambitie is een krijgsmacht van 200.000 mensen. Daarbij zoeken ze personeel op verschillende fronten: fulltime militairen, mensen die zich voor langere tijd willen binden aan de krijgsmacht en reservisten. In dit artikel nemen we het Ministerie van Defensie onder de loep en bekijken hoe de arbeidsmarkt van Defensie eruitziet.
De afgelopen maanden horen we steeds vaker in het nieuws dat NAVO-landen rekening moeten houden met een mogelijke confrontatie met Rusland, waaronder Nederland. We kijken naar welke impact dit heeft op de vraag naar medewerkers bij Defensie. Hoeveel openstaande vacatures waren er de afgelopen tijd? En neemt dit toe naarmate het jaar verder vordert?
In de trendlijn zien we dat er richting februari en maart meer openstaande vacatures zijn dan in de rest van de periode. Dit beeld sluit goed aan bij de boodschap die Defensie de laatste tijd naar buiten brengt.
Welke functietitels worden het meest gevraagd door het ministerie? Bekijk het in de top 10. Wat gelijk opvalt, is dat het aanbod aan functies heel divers is. Van een cateringmedewerker, beveiliger tot aan een onderofficier Militair Verpleegkundig; ze zijn allemaal hard nodig. We zien ook meerdere functietitels met een zorgachtergrond in de top 10 staan. Met name verpleegkundigen en artsen zijn nodig om in tijden van oorlog gewonden te verzorgen die naar Nederland worden vervoerd.
Welke achtergrond vraagt het Ministerie van Defensie van zijn nieuwe medewerkers? We zien dat in openstaande vacatures het mbo- en hbo-niveau het vaakst wordt gevraagd. Deze twee niveaus sluiten goed aan bij de beroepen die het ministerie zoekt.
Wanneer we de twee meest gevraagde niveaus onder de loep nemen, zien we dat er op mbo-niveau andere type beroepen worden gevraagd dan op hbo-niveau. We zien dat bij het mbo er veel functietitels naar voren komen met een horeca-achtergrond, zoals bijvoorbeeld de cateringmedewerker B en soldaat Militair Kok. Voor het hbo zien we juist meer functies met een achtergrond in de zorg, zoals Officier Anesthesiemedewerker en Officier Radiodiagnostisch Laborant.
Defensie is bezig om mensen aan zich te binden die fulltime aan de slag gaan. Het aanbod van fulltime contracten ligt inderdaad veel hoger dan bijvoorbeeld een aanbod van een parttime contract. Dit toont aan dat defensie de dreigingen serieus neemt en druk bezig is met het opbouwen van een krijgsmacht.
Het ministerie wil op korte termijn veel nieuwe mensen aantrekken. Daarom kan het handig zijn om skill-based te werven. Hiermee zorg je ervoor dat je vacaturetekst goed in elkaar zit, waardoor een nieuwe potentiële medewerker beter weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Ook kan het werven op basis van skills handig zijn voor mensen uit andere branches, zij kunnen op deze manier beoordelen of ze geschikt zijn voor deze rol en zo een nieuwe stap maken.
We lichten hierbij verschillende functietitels uit, waaronder een functietitel met een zorg- en horeca-achtergrond. We kijken naar de typische skills, dit zijn de opvallende vaardigheden die gevraagd worden en die werkgevers graag terugzien in hun kandidaten. Ontdek hieronder de top 10 voor verschillende functietitels.
We kunnen ook nog verder inzoomen op het Ministerie van Defensie en bekijken wat over het algemeen de belangrijkste vaardigheden zijn. Zo kunnen kandidaten zien of ze bij de organisatie passen. We zoomen daarbij in op de algemene skills en soft skills. Bij soft skills kun je denken aan betrokken, gastvriendelijkheid of flexibel.
Jobdigger biedt naast arbeidsmarktdata in Nederland ook data in België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt- en bedrijfsanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.
Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Sinds 1 januari handhaaft de Belastingdienst schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan een boete en naheffingen krijgen. Dit zorgt voor onzekerheid bij bedrijven en zzp’ers. En zorgt ervoor dat sommige bedrijven hen niet meer inhuren of dat zzp’ers stoppen. Hoe vertaalt dit zich naar ontwikkelingen en verschuivingen op de arbeidsmarkt? Lees het in dit artikel.
We kijken eerst naar het aantal openstaande vacatures voor ZZP-opdrachten van het eerste kwartaal van 2025. Om te zien of er veranderingen zichtbaar zijn door de wet, vergelijken we deze data met het eerste kwartaal van 2024.
Het aantal openstaande vacatures ligt in 2025 elke maand een stuk lager dan het aantal openstaande vacatures in 2024. Er zijn dus veranderingen zichtbaar, er is een grote kans dat de nieuwe wet hier een rol in speelt.
Welke zzp-functietitels werden het meest gevraagd in de eerste paar maanden van 2024 en 2025?
Het aanbod aan functies is heel divers. Wat wel opvalt, is dat er in 2024 functies uit de zorgsector hoog in de top 10 staan. In 2025 staat alleen nog een verpleegkundige in de top 10. Eerder werd in het nieuws gemeld dat de zorgsector last heeft van de nieuwe wetgeving. Dit zien wij terug in de data.
Welke directe werkgevers en bemiddelaars willen gebruikmaken van zzp’ers? In beide jaren zien we dat veel gemeenten hiervan gebruikmaken. Ook organisaties in het onderwijs komen naar voren in de top 10, maar vooral in 2025. Bij de bemiddelaars zien we in beide jaren veel dezelfde namen terugkomen.
Bemiddelaars
We zagen eerder dat de zorgsector last heeft van de nieuwe wetgeving, terwijl werkgevers in het onderwijs nog wel op zoek zijn naar zzp’ers. Hoe ziet de verandering van de vraag naar zzp’ers er precies uit als we het vergelijken met een tijdelijk en vast contract? We bekijken dit voor de twee sectoren: de zorg en het onderwijs.
Onderwijssector
Zorgsector
In de zorgsector is het percentage van de aangeboden zzp-vacatures licht afgenomen. In het onderwijs zien we dat door de nieuwe wetgeving de vraag naar zzp’ers niet minder is geworden, maar zien we zelfs een lichte stijging.
In welke gemeenten zijn werkgevers en bemiddelaars het meest op zoek naar zzp’ers? In beide jaren zien we grotendeels dezelfde gemeenten. Dit zijn vaak grote gemeenten met veel werkgelegenheid.
Ieder kwartaal delen we een overzicht met de laatste cijfers van de Nederlandse arbeidsmarkt. Benieuwd hoe de arbeidsmarkt er in het eerste kwartaal van 2025 uitziet? Download hieronder direct en gratis het kwartaaloverzicht van de Nederlandse arbeidsmarkt in 2025: Q1. Ontdek waar de meeste vacatures uitstaan op onder andere opleidings-, locatie-, en bedrijfsniveau.
Benieuwd wat de arbeidsmarktdata van Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op met een van onze collega’s of vraag direct een gratis demo aan.
Op donderdag 20 maart gaven wij samen met Carerix het webinar ‘Ontgrendel talent: de voordelen van skill-based werven.’ Hierin namen Adelbert Smal (Jobdigger) en Marjolein Bouwer (Carerix) je mee in de ontwikkelingen. Heb je het webinar gemist of wil je hem graag nog een keer kijken? Bekijk hem dan hieronder.
Tijdens het interactieve webinar namen we je mee in de feiten en cijfers, lieten we zien hoe je als organisatie skill-based werven toepast en namen we je mee in de toekomst. Ontdek ook hoe je met skill-based werven niet alleen nieuwe talenten aantrekt, maar ook het volledige potentieel van je huidige medewerkers kunt benutten door hun skillsets in kaart te brengen
Bekijk het webinar hier:
Meer weten over Jobdigger of wil je een gratis demo aanvragen? Dat kan hier op onze website. Onze collega’s helpen je graag verder. Houdt daarnaast onze actueel pagina en LinkedIn in de gaten voor het laatste nieuws over de arbeidsmarkt.
De lente is officieel begonnen. Dit betekent: mooier weer, meer mensen buiten en de terrassen die steeds vaker vol zitten. Heeft de seizoenswisseling invloed op de horeca? Welke vacatures staan er open? En welke werkgevers en bemiddelaars zoeken personeel? Ontdek in dit artikel meer over de huidige arbeidsmarkt in de horeca.
We kijken eerst naar het aantal openstaande vacatures in de afgelopen maanden, sinds oktober. Dit doen we om te kijken of werkgevers en bemiddelaars in het begin van de winterperiode ook actief aan het werven zijn of dat er veranderingen zichtbaar zijn richting de lente.
In de trendlijn zien we dat er in oktober en november veel openstaande vacatures waren. In december neemt de trend af. Maar richting januari stijgt de trend weer. In dit artikel nemen we de data van maart niet mee, omdat de maand nog niet volledig afgelopen is. Maar als we kijken naar de data van maart tot nu toe, staan er ook deze maand veel openstaande vacatures online.
Wat opvalt is, dat de vraag naar horecapersoneel altijd groot is. Er zijn op de hoge piek in november en de sterke daling in december na geen hele grote verschillen zichtbaar.
In de trendlijn zagen we geen grote verschillen tussen de winterperiode en de periode richting de lente. Daarom richten we ons in de rest van het artikel op de data van januari en februari. Welke functietitels worden het meest gevraagd? Ontdek het in de top 10.
Welke werkgevers en bemiddelaars hadden de afgelopen tijd veel vacatures openstaan? In de top 10 werkgevers staan veel grote namen, zoals Van der Valk, de Beren, McDonald’s, Loetje en Fletcher Hotels. Bij de bemiddelaars valt op dat er namen tussen staan die gericht zijn op jonge professionals, zoals YoungCapital, The Keepers en ASA Talent. Zij richten zich op jongeren die bijvoorbeeld naast hun studie zoeken naar een bijbaan.
In de horeca hoor je regelmatig dat er tijdelijke contracten worden aangeboden, omdat het vaak seizoensgebonden werk is. Zien we dit ook terug in onze data? We kijken naar de volgende soorten contracten: vast, tijdelijk, zzp en bijbanen.
Een groot deel van de openstaande vacatures bevat een vast contract. Hierbij zien we vooral dat (chef) koks een vast contract aangeboden krijgen. Het aanbod van tijdelijke contracten en bijbanen ligt dicht bij elkaar. De vraag naar zzp’ers ligt een stuk lager. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de strengere handhaving op schijnzelfstandigheid. Hierdoor stoppen veel zzp’ers. Als we dit vergelijken met de januari en februari in 2024 zien we toen dat het aantal zzp’ers 4% was. Het is geen grote daling, maar toch heeft het waarschijnlijk wel iets invloed.
In welke gemeenten is het aantal openstaande vacatures het hoogst? Ontdek het in de top 10. In deze lijst staan grote gemeenten met veel horecagelegenheden. Het is een logisch gevolg dat ze veel openstaande vacatures hebben.
Door de krappe arbeidsmarkt kan het voor werkgevers en bemiddelaars soms lastig zijn om personeel te werven. Het is daarom belangrijk dat je vacaturetekst goed in elkaar zit. Door skills toe te voegen aan een vacature weet een nieuwe potentiële medewerker beter wat er van hem of haar verwacht wordt. Hierdoor worden de juiste kandidaten aangesproken. Ontdek de belangrijkste skills voor de eerder uitgelichte functietitels.
*Voor dit artikel zijn de volgende JDCO’S gebruikt: Floormanager horeca, Gastheer / gastvrouw horeca, Horecamanager, Horecaportier, Medewerker uitgifte horeca, 1E medewerker bediening, Chef bediening, Medewerker bediening, Supervisor bediening, Assistent kok, Basiskok, Chef kok, Kok, Barista, Barmedewerker en Bartender.
De arbeidsmarkt in Nederland blijft nog altijd krap. Verschillende branches hebben te maken met een personeelstekort en de zorgsector is daar een van. Jobdigger schreef hier eerder al een artikel over. In dit artikel kijken we opnieuw naar de zorgsector. Zijn er veranderingen zichtbaar ten opzichte van de vorige keer? Ook kijken we naar andere datapunten. Lees snel verder.
De zorgsector is vanwege het personeelstekort geregeld in het nieuws. Zo stond begin maart online dat de onderhandelingen over een nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel zijn vastgelopen. Een betere cao zorgt niet alleen voor betere omstandigheden voor huidige medewerkers, maar kan er ook voor zorgen dat nieuw personeel sneller de stap maakt naar de zorg. Iets wat hard nodig is.
In onze data zien we namelijk dat er de afgelopen maanden veel openstaande vacatures waren. In dit artikel kijken we naar de periode van juli 2024 tot en met februari 2025.
In de trendlijn zien we dat het aantal openstaande vacatures in de hele periode schommelt. Richting november en december zien we wel een sterkere daling. Dit kan komen door de feestdagen, aangezien er in deze tijd vaak minder mensen worden geworven.
Welke functietitels worden nu het meest gevraagd? Ontdek het in de top 10. Ten opzichte van de vorige keer worden dezelfde functies weer het meest gevraagd. Alleen de functietitel gedragswetenschapper is uit de top 10 verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een psychiater. Ook de volgorde verschilt ten opzichte van de vorige keer. Zo is de functie verpleegkundige in de top 3 terechtgekomen, in plaats van een doktersassistent.
Welke directe werkgevers en bemiddelaars hadden de meeste vacatures uitstaan? Vergeleken met afgelopen zomer zien we een aantal nieuwe werkgevers in de top 10 staan. Dit zijn Cedrah, Parnassia, GGZ inGeest, GGz Centraal en Reinier van Arkel. Hierbij valt op dat vier van deze werkgevers gericht zijn op psychische en psychiatrische zorg. Dit past goed in het beeld van de maatschappij, waarin steeds meer mensen last hebben van hun mentale gezondheid en eventueel hulp nodig hebben. Bij de bemiddelaars zien we weinig nieuwkomers, alleen Medi Interim en Careflex. Dit zijn bemiddelaars specifiek gericht op de zorgsector, iets wat we bijna in de hele top 10 zien.
Als we kijken naar de verschillende opleidingsniveaus, dan komt mbo het vaakste terug. De vraag naar mbo’ers is dus groot in de zorg, maar ondanks dat daalt het aantal mbo-studenten de laatste tijd. Ook de komende jaren zal dit doorzetten. Hierdoor kan het voor werkgevers en bemiddelaars ook steeds moeilijker worden om vacatures in te vullen.
Welke typen contracten worden het meest aangeboden in vacatures? Hier zien we dat het aanbod van vaste en tijdelijke contracten gelijk is. Het aantal zzp-contracten ligt een stuk lager. De zorgsector maakte altijd veel gebruik van zzp’ers, maar sinds de nieuwe regeling lees je steeds vaker in het nieuws dat werkgevers geen gebruik meer willen maken van zzp’ers in de zorg, waardoor ze stoppen.
Zien we in de data dat vacatures in de zorg moeilijk in te vullen zijn? We zoomen hiervoor in op de top 3 functietitels en kijken naar de periode Q4’24.
Bij de functie verzorgende ig staat de vacature gemiddeld 38 dagen open bij een directe werkgever, bij een bemiddelaar is dit 34 dagen.
Bij de functie helpende zien we dat een vacature gemiddeld 35 dagen openstaat bij een directe werkgever, bij een bemiddelaar 32 dagen.
Bij een verpleegkundige staat de vacature bij een directe werkgever gemiddeld 32 dagen op, bij een bemiddelaar 30 dagen.
Het valt op dat een werkgever een vacature langer heeft openstaan dan een bemiddelaar. Het kan dus zo zijn dat een werkgever in de zorgsector meer moeite heeft met het vinden van het juiste personeel dan een bemiddelaar.
Hierboven zien we dus dat werkgevers iets meer moeite hebben om een vacature in te vullen dan bemiddelaars. Een oplossing om het proces eventueel wat sneller te laten verlopen, is skills-based werven. Door de meest gevraagde skills in je vacaturetekst te plaatsen, weten potentiële nieuwe medewerkers wat er van hen verwacht wordt. Hierdoor spreek je de juiste kandidaten aan. Ontdek de belangrijkste skills voor de top 3 functietitels.
Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.
De laatste tijd komt het vaak in het nieuws: het aantal mbo’ers blijft dalen. Deze daling zal de komende jaren doorzetten en heeft vooral te maken met de vergrijzing van Nederland, maar ook door de populariteit van het hoger onderwijs. Ondanks deze ontwikkeling is de vraag naar mbo’ers in vacatures juist hoog. Jobdigger schreef hier eerder al over. In dit artikel gaan we nog dieper in op de arbeidsmarkt.
In ons vorige artikel zagen we al dat er veel vraag is naar mbo’ers in vacatures, met name naar functies in vitale branches. Dit kan een gunstige uitgangspositie zijn voor mbo’ers die op zoek zijn naar werk. Doordat de vraag zo groot is, komen ze vaak snel aan een baan. Wat voor invloed heeft dit op de positie van mbo’ers op de arbeidsmarkt? Krijgen zij bijvoorbeeld vaak een vast contract aangeboden en hoe zit het met de hoogte van het aangeboden salaris?
In het eerder verschenen artikel keken we naar de periode van januari tot en met november 2024. In dit artikel kijken we opnieuw naar deze periode, maar nemen we ook nog de maanden december 2024 en januari 2025 mee voor de meest recente data. We vonden toen 2,31 miljoen vacatures. We bekijken eerst de meest gevraagde functietitels. Is de top 10 nog steeds hetzelfde sinds het vorige artikel of zijn er veranderingen zichtbaar?
Als we de top 10 vergelijken met de vorige periode, zien we dat dezelfde functies nog steeds het meest gevraagd worden. Er is een kleine verandering zichtbaar. De vraag naar een servicemonteur is iets groter geworden en wisselt daarom met een medewerker klantenservice van plek.
Door de daling van het aantal mbo’ers kan het voor bedrijven en bemiddelaars lastig zijn om personeel te werven. Het kan daarom slim zijn voor werkgevers en bemiddelaars om goed naar de arbeidsvoorwaarden te kijken die zij aanbieden. Zo hoor je steeds vaker dat ze vaste contracten aanbieden om personeel aan te trekken of juist te behouden. Zien we dat ook terug op de arbeidsmarkt voor het mbo?
We zien een groot verschil in het aantal aangeboden vaste en tijdelijke contracten voor mbo’ers. Maar worden er alleen bij dit opleidingsniveau veel vaste contracten aangeboden of is dit een algemene ontwikkeling? Als we kijken naar vacatures waarvoor het gevraagde opleidingsniveau hbo is, dan is 72% van de contracten vast en 28% tijdelijk. Bij vacatures waarvoor wo vereist is, is 63% vast en 37% tijdelijk. Een vast contract wordt bij alle drie de niveaus het vaakst aangeboden.
Hoe ziet de verhouding eruit als we inzoomen op de top 3 meest gevraagde functietitels? We zien dan dat er nog steeds vaker een vast contract wordt aangeboden dan een tijdelijk contract. Wel valt gelijk op dat het aantal vacatures voor verkoopmedewerkers een stuk lager ligt. Dit kan ermee te maken hebben dat de personeelstekorten in deze branche minder groot zijn, omdat er over het algemeen meer vraag is naar technische beroepen, zoals operators en monteurs.
Een krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat personeel vaak een vast contract aangeboden krijgt. Proberen werkgevers dan ook veel fulltime dienstverbanden aan te bieden om het personeelstekort op te lossen?
Ook hier kijken we weer naar de top 3 functietitels. Wat we eerder zagen, is dat de branche invloed kan hebben op het type contract dat je aangeboden krijgt. Hier zien we nu ook terug dat de functietitels uit de techniekbranche vaker een fulltime contract krijgen dan een verkoopmedewerker uit de retailbranche.
Een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden is misschien wel het salaris. Wat is het gemiddelde geboden jaarsalaris dat een mbo’er ontvangt en is dit veel of weinig vergeleken met het hbo? We bekijken hiervoor weer de top 3 functietitels en zoomen hierbij in op de junior medewerkers. Het gaat hierom het gemiddelde jaarsalaris inclusief vakantiegeld.
Uit onze data blijkt dat je met een hbo-achtergrond meer verdient dan een medewerker met een mbo-achtergrond. Toch zijn de verschillen niet altijd even groot, zoals je bijvoorbeeld ziet bij een operator. Een lager aanbod aan mbo’ers kan er juist voor zorgen dat de onderhandelingspositie van een medewerker sterker wordt en degene zo meer salaris kan vragen.
Wat ook handig is om te weten is dat er niet in elke vacature een salaris wordt vermeld. Maar hoe vaak wordt het salaris dan wel genoemd in een vacaturetekst? Bekijk het in de trendlijn. Hierbij kijken we naar het hele mbo en alle vacatures waarin de top 3 functietitels voorkomen.
Van alle mbo-vacatures ligt het percentage salaris vermeldingen tussen de veertig en vijftig procent. In vacatures voor een operator en monteur ligt het iets hoger en voor een verkoopmedewerker juist weer lager. Landelijk zien we dat het salaris steeds vaker genoemd wordt, deze trend zien we bij het mbo ook terug.
Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.
Veel landen in Europa kampen met personeelstekorten in verschillende branches, bijvoorbeeld de kinderopvang. Nederland en België ervaren dit ook. Ondanks de tekorten gaan jonge kinderen vaak naar de opvang. Nederland was in 2023 zelfs koploper van Europa en België staat op plek 7. Wat voor invloed heeft de populariteit op de branche? Staan er veel vacatures uit? Lees het in dit artikel.
Onlangs maakte het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de populariteit van de kinderopvang in veel Europese landen hoog is. Ze publiceerden het percentage kinderen van 0 tot 3 jaar dat in 2023 naar de opvang ging. In Nederland was dat 71,5%, terwijl in België 56,3% van de kinderen gebruik maakte van de opvang.
In dit artikel kijken we naar de invloed van de populariteit op de arbeidsmarkt. Staan er veel vacatures uit? En welke werkgevers en bemiddelaars zijn hard aan het werven? Hierbij vergelijken we de landen met elkaar, zodat je ook een kijkje over de grens kunt nemen.
De kans is groot dat de populariteit van de kinderopvang in 2024 doorzet, omdat het vaak voorkomt dat beide ouders werken. Hierdoor hebben ze vaak de ondersteuning van de kinderopvang nodig. Om die reden kijken we in dit artikel naar de data van 2024 met uitloop naar januari 2025.
In Nederland stonden in deze periode ruim 34.000 vacatures online in de kinderopvangbranche, in België 9.000. Op het eerste gezicht lijkt dit een groot verschil. Daarom kijken we nu het aantal vacatures in de kinderopvang vergeleken met alle openstaande vacatures in het land. In België stonden er in de hele periode 2.700.000 vacatures online, in Nederland 4.500.000. Dit betekent dus dat 0,76% van de vacatures in Nederland uit de kinderopvang kwam en dit voor België 0,33% was. In verhouding heeft Nederland dus een grotere vraag naar personeel in de kinderopvang.
Welke werkgevers en bemiddelaars zijn in beide landen hard aan het werven om de tekorten te dichten? Ontdek het in de top 10. Wat we zien bij bemiddelaars, is dat er een aantal actief zijn in beide landen. Ook zijn er een aantal bemiddelaars die zich richten op de kinderopvang en minder op andere branches. Deze informatie kan handig zijn als een bemiddelaar eventueel een nieuwe vestiging wil openen in een ander land. Zo kunnen nieuwkomers een onderscheidende positie creëren.
Directe werkgevers
Naar wie zijn de bovenstaande werkgevers en bemiddelaars op zoek? Ontdek het in de top 10. Wat opvalt, is dat in Nederland en België de focus ligt op het vinden van personeel dat zich richt op de kinderen, zoals de pedagogisch medewerker en kindbegeleider. Ze zijn veel minder op zoek naar mensen die niet direct betrokken zijn bij de kinderen, zoals een vestigingsmanager en een logistieke medewerker.
In welke gemeenten is de meeste vraag naar personeel in de kinderopvang? Ontdek het hier. In de top 10 komen veel grote gemeenten naar voren, zoals Antwerpen en Amsterdam. Niet verrassend, want een grote gemeente met veel inwoners heeft waarschijnlijk ook veel jonge kinderen, wat de vraag naar personeel in de kinderopvang vergroot. Ook hier kun je als (nieuwe) bemiddelaar op inspelen.
*Voor dit artikel zijn de volgende ISCO’S gebruikt: Kinderverzorgers en Leidinggevende functies op het gebied van kinderverzorging.
Jobdigger biedt naast arbeidsmarktdata in Nederland en België ook data in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.
De maand februari is vaak het startsein voor een nieuwe stageperiode. Veel studenten zijn dan al ruime tijd op zoek naar een geschikte stageplek. Welke vacatures komen ze in hun zoektocht tegen? En welke werkgevers kunnen een stagiaire in het team goed gebruiken? In dit artikel bekijken we de arbeidsmarkt voor stages.
De meeste studenten gaan ruim op tijd op zoek naar een stageplek. Daarom bekijken we de data van november 2024 tot en met januari 2025. Hieruit blijkt dat er in november al behoorlijk veel vacatures uitstonden. In december zakt het aanbod iets in. De kerstvakantie speelt hier waarschijnlijk ook een rol in. Werkgevers zijn druk met andere werkzaamheden en studenten reageren misschien minder snel in deze periode, waardoor bedrijven geen vacatures uitzetten. In januari zien we een sterke stijging. De stageperiode gaat nu echt bijna van start en werkgevers zijn druk bezig met het werven van stagiaires.
In welke soort functies komen stagiaires terecht? Bekijk hier de top 10. Wat opvalt, is dat er veel functies uit de retail tussen staan. Studenten maken dus een goede kans op een stageplek als ze bij winkels of supermarkten op zoek gaan.
Hierboven zagen we dat veel gevraagde functies in de retailbranche thuishoren. We zien deze branche ook terug bij de grootste directe werkgevers. De meeste bedrijven uit de top 10 vallen daaronder.
Tot nu toe hebben we het gehad over stages in het algemeen. Maar hoe ziet de verdeling er eigenlijk uit tussen verschillende opleidingsniveaus? Welke niveaus worden het vaakst gevraagd in stagevacatures? Bekijk het in de cirkeldiagram.
In de cirkeldiagram zien we duidelijk terug dat het mbo en hbo het vaakst gevraagd worden in stagevacatures. Daarom zoomen we wat verder in op deze niveaus. Hierbij kijken we naar de functietitels, maar ook naar de directe werkgevers.
Mbo
Bij het mbo zien we dat veel stages onder de retailbranche vallen, dit zien we ook terug bij de directe werkgevers. Als je dit vergelijkt met de algemene data van alle opleidingsniveaus samen, zien we ook niet veel verschil. Het mbo domineert in de stage branche.
Hbo
Bij het hbo zien we meer diversiteit in de functietitels. Ook de werkgevers vallen niet allemaal onder een specifieke branche. Wat wel opvalt, is dat er twee grote banken in de top 10 staan.
Het jaar 2024 is voorbij gevlogen. Ondanks dat we alweer volop in 2025 zitten, is het goed om terug te blikken op de arbeidsmarkt van 2024. Als bemiddelaar is het namelijk belangrijk om je kennis up-to-date te houden over de huidige arbeidsmarkt. Daarom hebben wij één overzichtelijke whitepaper voor je gemaakt bestaande uit 20 pagina’s met de meest opvallende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van 2024. Je downloadt de whitepaper via de button onderaan deze pagina. Je leest er onder andere in terug:
Aantal salarisvermeldingen in vacatureteksten stijgt verderOok in 2024 vermelden steeds meer werkgevers en bemiddelaars het geboden salaris in hun vacatureteksten. Dit is een oplopende trend die we de afgelopen jaren zien als reactie op de arbeidsmarktkrapte. Door het salaris te vermelden, hopen werkgevers meer reacties van potentiële kandidaten te ontvangen.
Meest gevraagde beroepen per opleidingsniveauVoor de opleidingsniveaus vmbo, mbo, hbo en wo lichten we de vijf hardst gestegen en gedaalde functies uit ten opzichte van 2023. We zien onder andere dat er in 2024 veel vraag was naar zorg- en onderwijspersoneel, maar de vraag naar developers het afgelopen jaar afnam.
Daling in het aantal vacatures in heel NederlandIn alle provincies zagen we een lichte tot grotere daling in het aantal vacatures in 2024. We zoomen in de whitepaper daarnaast in op enkele grote steden.
Daarnaast kijken we weer naar enkele branches en geven we een tipje van de sluier wat betreft ontwikkelingen die in 2025 op de planning staan. Ontdek waar kansen liggen voor jouw organisatie en zet arbeidsmarktdata in om jouw werving- en selectieprocessen te verbeteren. Je downloadt onze whitepaper gratis via onderstaande formulier. Veel leesplezier!
Via onderstaande button kun je de whitepaper gratis aanvragen. Je ontvangt deze direct in je mailbox.*
*Na het ontvangen van de whitepaper, benaderen wij je maximaal nog 1 keer per mail met andere interessante updates over de arbeidsmarkt.