Onlangs werd bekend dat er in de technieksector veel werkgeluk te vinden is. De technische medewerkers werken met plezier en zijn trots op hun vak. Resulteert een hoog werkgeluk ook in voldoende personeel? Of zijn er nog veel openstaande vacatures? In dit artikel lees je meer over de branche.
Uit een marktonderzoek van Techniek Nederland blijkt dat werknemers hun werkzaamheden uitdagend vinden, ze veel kunnen doorleren en ze het fijn vinden dat ze voldoende werkzekerheid hebben voor de rest van hun leven.
Doekle Terpstra (Techniek Nederland) is niet verbaasd over de resultaten. Hij geeft aan dat het technische personeel onmisbaar is. Ze doen belangrijk werk, waarmee ze grote maatschappelijke vraagstukken oplossen. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, zonder techniek krijgen we dat niet voor elkaar. Technici zijn de makers van morgen.
Maar zijn er wel voldoende makers van morgen? Als we kijken naar de data zien we dat er vanaf januari tot en met september ruim 170.000 openstaande vacatures online stonden. In de eerste paar maanden blijft de vraag ongeveer gelijk, met een lichte stijging. Na mei neemt het aantal vacatures elke maand iets af. Dit kan betekenen dat sommige werkgevers en bemiddelaars voldoende personeel hebben. Ondanks de daling, is het aantal openstaande vacatures nog steeds hoog.
Welke functietitels worden het meest gevraagd in de technieksector? Ontdek het in de top 10.
Gemiddeld staat een vacature 30 tot 60 dagen open voordat deze ingevuld wordt. Hoelang staan vacatures met de functietitels uit de top 10 open? We kijken hiervoor naar de top 3 functietitels en zoomen vervolgens in op kwartaal 3 van 2024 voor de meest recente cijfers.
Bij een elektromonteur duurt het voor werkgevers 47 dagen voordat een vacature is ingevuld, bij bemiddelaars is dit 36. Bij een monteur is dit voor werkgevers 40 dagen en 34 voor bemiddelaars. En bij een engineer is dit 41 dagen voor werkgevers en 31 dagen voor bemiddelaars.
Het valt op dat de werkgevers meer moeite hebben om een vacature snel in te vullen, in vergelijking met bemiddelaars. Dit komt waarschijnlijk doordat een bemiddelaar actiever betrokken is en meer tijd heeft om ermee bezig te zijn. Bemiddelaars spelen daarom een belangrijke rol in de technieksector. De hulp inschakelen van een bemiddelaar kan daarom een slimme keuze zijn op het moment dat je veel vacatures hebt uitstaan.
Welke werkgevers en bemiddelaars zetten de vacatures uit? Ontdek het in de top 10.
De bovenstaande werkgevers en bemiddelaars hopen met het uitzetten van vacatures de meest geschikte kandidaat te vinden. Het is daarbij belangrijk om de vaardigheden die een medewerker moet hebben, duidelijk op te nemen in de vacature. Jobdigger geeft inzicht in de skills waar werkgevers naar vragen bij functietitels. Hierdoor zorg je dat kandidaten met de juiste skills zich aangesproken voelen door jouw vacaturetekst. Wij kijken naar de top 3 vaardigheden van de top 3 functietitels.
Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.
Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.
Het aantal vacatures bij AkzoNobel is de afgelopen kwartalen aanzienlijk afgenomen, wat een teken kan zijn dat het bedrijf al langer bezig is met een terughoudend personeelsbeleid. Ondanks de aanstaande reorganisatie en het onzekere aantal ontslagen op het Nederlandse hoofdkantoor, staan er nog steeds vacatures open. Dit roept de vraag op: welke functies zijn nog in trek en welke kansen zijn er voor werknemers die hun baan verliezen? In dit artikel duiken we in de trends van vacatures bij AkzoNobel en kijken we naar kansen binnen de chemische sector bij andere grote werkgevers.
In de afbeelding hieronder is de trend van het aantal vacatures dat AkzoNobel de afgelopen tijd uit had staan zichtbaar. We zien dat de vraag in het afgelopen kwartaal van dit jaar aanzienlijk is afgenomen, maar dat de vraag naar medewerkers eigenlijk al vanaf 2023 afneemt. AkzoNobel is dus al langere tijd minder personeel aan het werven dan voorheen.
Wereldwijd werken er meer dan 35.000 mensen bij AkzoNobel, waarvan 800 op het hoofdkantoor in Amsterdam. Hoeveel ontslagen er vallen op het Nederlandse hoofdkantoor is nog onduidelijk.
Ondanks dat AkzoNobel gaat reorganiseren, staan er de laatste tijd nog wel vacatures uit. Uit onze data blijkt dat er in Q3 van 2024 nog veel vraag was naar de volgende 10 functies.
Als we in onze data kijken naar andere werkgevers binnen de branche, komen onder andere de bedrijven Tronox Pigments (Holland) en Stahl als grootste werkgevers naar voren. Interessant is het om te weten naar welke functies er bij deze bedrijven veel vraag is. Zo geven de data je inzicht in kansen voor werknemers die bij AkzoNobel weg moeten. Zijn er genoeg vacatures in soortgelijke functies in de chemische sector of moeten ze omscholen? Hieronder zetten we de top 10 meest gevraagde functies voor Tronox Pigments (Holland) en Stahl op een rijtje.
Zijn de opties voor een passende baan beperkt voor jouw kandidaat of heb je juist moeite met het vinden van een kandidaat voor een van jouw vacatures? Bijvoorbeeld omdat jouw kandidaat niet helemaal het juiste diploma heeft of relevante werkervaring mist maar wél de juiste vaardigheden heeft? Dan biedt breder werven op basis van skills misschien uitkomst. Jobdigger verzamelt en analyseert naast vacaturedata ook skills uit vacatureteksten. Uit onze skillsdata blijkt dat medewerkers van AkzoNobel onder andere de volgende skills goed (moeten) beheersen om daar te kunnen werken.
Deze skills kan je vervolgens invoeren in Jobdigger en zo ontdek je voor welke functies je dezelfde skills nodig hebt. Zo kan je als bemiddelaar breder werven en ontdek je eerder waar kansen voor zowel jouw kandidaat als jouw opdrachtgever liggen. De beroepen vrachtwagenchauffeur, werkvoorbereider en elektromonteur sluiten bijvoorbeeld aan bij de skills van Akzonobel.
Onze data-experts helpen je graag met jouw wervingsvraag! Neem gerust contact met ons op.
De afgelopen tijd is het team van Jobdigger druk bezig geweest met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten. Op dit moment werken we aan de laatste details, en dan zullen we in de loop van 2025 de nieuwe functionaliteiten releasen. In dit artikel lees je alvast meer over de nieuwe ontwikkelingen.
Jobdigger Insights krijgt op korte termijn een ander jasje. Het team van Jobdigger heeft aan de uitstraling van het product gewerkt, waardoor het product er moderner uitziet. Met de nieuwste technieken zorgen we er ook voor dat Insights nóg sneller werkt. Hierdoor kun je sneller de data verzamelen die je op dat moment nodig hebt.
Niet alleen is de uitstraling moderner, ook het maken van analyses ziet er binnenkort anders uit. Op dit moment maak je een analyse door op de balk, de markt, organisaties of doelgroep aan te klikken, zie de foto hieronder.
Bij de nieuwe versie van Jobdigger Insights zijn de analyses in tabbladen onder elkaar gezet, zie de foto hieronder. Je kunt nu vanuit één pagina wisselen van analyse. Ook is de plaats van de analyses veranderd. De balk rechtsboven is verplaatst naar de linkerzijde. Op deze manier vind je de datapunten die voor jou relevant zijn nog makkelijker terug.
Op de onderstaande foto zie je in de balk ook een tabblad met een hartje staan. Dit is de samenvatting-pagina. Hier kun je een eigen overzicht maken door datapunten toe te voegen. Dit doe je door op het hartje te klikken bij een datapunt naar keuze. Het datapunt verschijnt dan automatisch in de samenvatting.
Naast een vernieuwde Insights zijn wij ook bezig met een nieuwe versie van de teampagina. Dit zal Teambeheer &-gebruik gaan heten. Dit is net zoals Insights voorzien van moderne styling en maakt het teambeheer een stuk overzichtelijker. Met de belangrijkste nieuwe feature: de gebruiksmonitor.
Uit meerdere gesprekken intern en met verschillende klanten bleek dat er behoefte is aan meer inzicht in de gebruikersactiviteit van het team binnen Jobdigger Insights. We zijn met deze feedback aan de slag gegaan en hebben een monitor gecreëerd die gericht is op het verkrijgen van die inzichten. Op dit moment wordt de monitor intern getest. Vervolgens zal deze ook met een aantal klanten getest worden, waarna we het in een paar maanden officieel zullen uitbrengen.
Door de monitor krijg je als hoofdgebruiker, zoals een teamleider, inzicht in wat je teamleden allemaal doen, zoals wanneer hij of zij voor het laatst het product heeft gebruikt, welke functionaliteiten hij/zij gebruikt en hoe vaak het wordt gebruikt. Hierdoor kun je gericht één teamlid of alle leden ondersteunen in het gebruik van het product, of hen motiveren om gebruik te maken van alle functionaliteiten. Jobdigger ondersteunt hierbij door praktische tips klaar te zetten die je met één druk op de knop naar collega’s kunt sturen.
Benieuwd naar de nieuwe functionaliteiten? Nog even geduld. In 2025 kun je met de functionaliteiten aan de slag. Houd onze website, LinkedIn en je mail in de gaten voor de nieuwste release.
Op donderdag 3 oktober gaven wij tijdens Webinar Week van Werf& het webinar ‘Ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt’. Hierin namen we onze volgers mee in de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Heb je het webinar gemist of wil je hem nog een keer kijken? Bekijk hem dan hieronder.
Tijdens het webinar namen we de kijkers mee in wat zich de afgelopen maanden afspeelde op de Nederlandse arbeidsmarkt. We lieten de ontwikkeling in het aantal vacatures zien, toonden functietitels waarnaar de vraag het hardst is gestegen en deelden hoe skills kunnen helpen in zowel het werving- als matchingproces. Het was een druk en geslaagd evenement, waar we positief op terugkijken. Bekijk het webinar hier:
Het aantal banen in Nederland blijft maar groeien. Steeds meer mensen kiezen ervoor om deze banen te vervullen als zzp’er. De populariteit neemt toe. Wat ziet Jobdigger hiervan terug in de data? Lees verder en ontdek hoe de arbeidsmarkt voor zzp’ers eruitziet.
Zzp’ers krijgen een steeds prominentere plek op de arbeidsmarkt. Dit valt te verklaren. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, vertelt aan RTL Z, dat het past binnen de trend van het groeiende aantal zelfstandige ondernemers. De trend groeit, omdat je als zzp’er vaak meer kunt verdienen en je zeggenschap hebt over de klussen die je uitvoert.
Hoe ziet de trend er precies uit in de eerste drie kwartalen (januari t/m september) van 2024? We zien dat er in de hele periode ruim 140.000 vacatures werden aangeboden. In de eerste periode, tot en met mei, was er veel vraag naar zzp’ers. In de zomer daalt de trend. Door de vakantieperiode kan het zijn dat bedrijven en organisatie minder bezig zijn met het werven van zzp’ers. Ondanks de daling is de vraag naar zzp’ers nog steeds hoog.
Bij welke functietitels is er de meeste vraag naar zzp’ers? Ontdek het in de top 10.
In de top 10 komen functies uit verschillende branches voor. Ook staan er meerdere functietitels in die onder de zorg vallen. Niet geheel onverwachts, aangezien de branche kampt met een personeelstekort. Het kan daarom helpen om zzp’ers in te zetten.
Eerder benoemde we al dat geld voor veel mensen een motivatie is om als zzp’er aan de slag te gaan. Zien we dat ook terug bij de top 3 functietitels?
Zoals verwacht staat een goed salaris bij alle drie de functies op plek 1. Ook de inhoud van het werk is geen verrassende pullfactor. Iemand gaat vaak als zzp’er aan de slag om zijn eigen klussen en inhoud van het werk te kunnen bepalen. Werkgevers en bemiddelaars kunnen hier tijdens het wervingsproces rekening mee houden.
Welke werkgevers en bemiddelaars zijn op zoek naar zzp’ers? Hieronder vind je de top 10. Bij directe werkgevers valt op dat er meerdere gemeenten tussen staan, die behoren tot de grootste gemeenten van Nederland. Hierdoor kan daar de vraag naar zzp’ers hoog zijn. Bij de bemiddelaars komen allerlei branches voorbij, zoals de zorg, techniek, maar ook bijvoorbeeld gericht op de overheid. Je ziet bijvoorbeeld Zorgwerk, OverheidZZP en VNOM terug. Net zoals de zorg kampt de techniekbranche ook met een personeelstekort. Hierdoor worden er vaak ook zzp-functies aangeboden om de tekorten op te lossen.
In welke provincies en plaatsen worden de meeste vacatures voor zzp´ers aangeboden? Je ontdekt het in de top 10 provincies en plaatsen.
In beide lijstjes staan de Randstedelijke gebieden bovenaan. Niet geheel onverwacht, want hier wonen ook meer mensen vergeleken met andere gebieden, waardoor het aanbod aan zzp’ers ook hoog is.
Ieder kwartaal delen we een overzicht met de laatste cijfers van de Nederlandse arbeidsmarkt. Benieuwd hoe de arbeidsmarkt er op het moment uitziet? Download hieronder direct en gratis het kwartaaloverzicht van de Nederlandse arbeidsmarkt in 2024: Q3. Ontdek waar de meeste vacatures uitstaan op onder andere opleidings-, locatie-, en bedrijfsniveau.
Binnen Jobdigger vinden gebruikers dagelijks relevante vacaturedata voor hun sales-, wervings- en selectieprocessen. Benieuwd wat de arbeidsmarktdata van Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op de website of vraag direct een gratis demo aan.