Zo ziet het personeelstekort er in het basis- en voortgezet onderwijs uit

De zomerperiode is bijna voorbij. Vanaf volgende week zitten alle leerlingen in de schoolbanken en staan docenten weer voor de klas. Dat laatste blijkt niet altijd even makkelijk te gaan. Nederland kampt nog altijd met een personeelstekort in het onderwijs. In dit artikel lees je hoe het staat met het lerarentekort in het basis- en voortgezet onderwijs.

Dat scholen nog altijd moeite hebben met het vinden van leraren heeft volgens Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur bij het UWV, verschillende oorzaken. Hij meldt aan NU.nl dat het te maken heeft met de vergrijzing, uitval van startende leerkrachten die het onderwijs snel verlaten en weinig instroom vanuit docentenopleidingen. 

Uit onze data blijkt ook dat er nog altijd veel gezocht wordt naar leraren; er waren dan ook de afgelopen tijd veel openstaande vacatures. In totaal ruim 58.000 vacatures in het basis- en voortgezet onderwijs. Zelfs in de vakantieperiode zijn onderwijsinstellingen nog bezig met het werven van personeel, terwijl dit normaal gesproken voor de meeste sectoren een rustige periode is. Hieronder zie je de trend van openstaande vacatures in basis- en voortgezet onderwijs. We bekijken de periode van januari tot en met juli.

Wat opvalt, is dat de vraag naar onderwijsgevenden in het voortgezet onderwijs een stuk hoger ligt vergeleken met het basisonderwijs. In de maanden april, mei en juni is het aantal openstaande vacatures erg hoog. Onderwijsinstellingen gaan in deze periode op zoek naar personeel voor het nieuwe schooljaar en hopen in deze maanden voldoende tijd te hebben om de bezetting rond te krijgen. Dit zien we ook terug in het basisonderwijs. Het behalen van dit voornemen is alleen niet helemaal gelukt, ondanks de daling in juli staan er vrij veel vacatures open, terwijl de vakantie dan al begonnen is. Ook in de vakantie wordt er dus actief gezocht.

Functietitels met de meeste vraag

Naar welke functietitels is dan de meeste vraag in het basis- en voortgezet onderwijs? Hieronder vind je de top 10 functietitels. In deze lijst zien we terug dat er vooral veel vraag is naar docenten die lesgeven in een taal. 

Grote vraag in de Randstad

Op het moment dat we over het lerarentekort horen of lezen, zien we vaak dat dit probleem zich afspeelt in de Randstad. Uit onze data blijkt inderdaad ook dat er veel vraag is naar onderwijsgevenden in de Randstad, zowel in het basis- als het voortgezet onderwijs. De top 3 komt bij beide uit de Randstad. 

Wat verder opvalt, is dat in het basisonderwijs het tekort zich meer centreert in het westen van het land, terwijl bij het voortgezet onderwijs de spreiding groter is. Hier komen ook meer gemeenten naar voren uit het zuiden en oosten van het land. 

Leeftijdsklassen bij top 3 functietitels

Eerder noemden we al dat de vergrijzing en de lage instroom vanuit docentenopleidingen oorzaken zijn van het tekort. Hoe zit dit bij de top 3 meest gevraagde functietitels? In samenwerking met Intelligence Group hebben wij ook inzicht in de data van doelgroepen. En kunnen wij de leeftijdsklassen inzien.

Als we kijken naar de functietitel leerkracht, zien we dat 29% van de leerkrachten onder de leeftijdsklasse 25-34 jaar valt en 28% boven de 50+ is. Bij docent Nederlands is 30% tussen de 25-34 jaar en 22% is 50+. Dit geldt ook voor de docent wiskunde.

Het percentage 50-plussers is bij deze functies niet extreem hoog, waardoor de vergrijzing misschien niet direct een groot probleem vormt. Ook de instroom vanuit opleidingen ligt procentueel niet heel laag. Maar met het oog op de toekomst zou het misschien beter zijn als de percentages van jongere leeftijdsgroepen hoger komen te liggen. Want wat opvalt, is dat de leeftijdscategorie 35-49 jaar bij alle functietitels het hoogste percentage heeft. Met de vergrijzing in gedachten, kan dit op de lange termijn wel problemen opleveren. 

Belangrijkste pullfactoren

Als het werven van personeel moeilijk is, is het misschien tijd voor een andere aanpak. Het kan voor werkgevers en bemiddelaars handig zijn om te kijken naar de wensen van werkzoekenden, ofwel de pullfactoren, en deze factoren vervolgens te vermelden in vacatureteksten. Goede pullfactoren kunnen de aantrekkelijkheid van je vacature vergroten. We bekeken de belangrijkste factoren voor de top 3 functietitels.

De functies docent Nederlands en wiskunde hebben een vergelijkbare top 3. Wat opvalt, is dat de factor werksfeer als enige bij de functie leerkracht bovenaan staat. Leerkrachten verkiezen dus een goede sfeer boven een goed salaris. Ook vinden ze het als enige belangrijk dat ze een vast contract krijgen aangeboden. Als werkgever of bemiddelaar kun je hier je voordeel uithalen en een poging doen om het lerarentekort bij jouw onderwijsinstelling kleiner te maken.

Meer weten over arbeidsmarktdata?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.




Krapte in de zorgsector blijft groot

Onlangs meldde NU.nl dat de krapte op de arbeidsmarkt groot is. Vooral in de bouw, zorg, horeca, detailhandel en de kinderopvang zoeken bedrijven personeel. Door de vergrijzing zal het personeelstekort in de komende jaren naar verwachting alleen maar verder toenemen. In dit artikel kijken we naar de ontwikkelingen in de zorgsector.

Als we kijken naar de eerste twee kwartalen van 2024 zien we dat er in totaal ruim 137.000 openstaande vacatures waren in de zorgsector. Tot en met mei nam het aantal openstaande vacatures elke maand licht toe. In juni is wel een daling te zien, maar nog steeds is het aantal openstaande vacatures hoog. De daling kan te maken hebben met de zomerperiode, waardoor bedrijven en organisaties minder actief zijn met het werven van personeel. De kans is groot dat na de zomerperiode de trend weer gaat stijgen en ze weer op zoek gaan naar medewerkers.

Top 10 functietitels

Naar welke specifieke functies is de vraag dan het grootst? In de afbeelding hieronder vind je de top 10 functietitels. De vraag is heel divers, van fysiotherapeuten, verpleegkundigen tot aan tandartsen. Dit toont aan dat de krapte in de zorgsector zich niet specifiek richt op één zorggebied, maar de hele sector hier last van heeft.

Top 10 directe werkgevers en bemiddelaars

Nu we weten welke functietitels het meeste gevraagd worden, kijken we ook naar de directe werkgevers en bemiddelaars met de meeste vraag. Hieronder vind je de top 10. 

Vergrijzing heeft invloed op personeelstekort

Een van de meest besproken functies in het kader van personeelstekort is die van verpleegkundige. Deze functie staat dan ook hoog in de top 10. Arbeidsmarktdeskundige Bart van Krimpen vertelt aan NU.nl dat de hoge vraag naar verpleegkundigen te verklaren is door de vergrijzing. Door de toenemende vergrijzing in Nederland moeten veel mensen vervangen worden. De komende vijf jaar zal dit problemen opleveren.

Bij Jobdigger hebben wij in onze rapportages ook data beschikbaar van Intelligence Group. Dit geeft ons inzicht in verschillende doelgroepen. Wanneer we de achtergrond van verpleegkundigen bekijken, blijkt dat het merendeel 50+ is. Deze mensen gaan de komende jaren met pensioen, en moeten dus vervangen worden.

Ook bij de top 3 van de meest gevraagde functietitels in de zorg speelt de vergrijzing een rol. Bij de verzorgende IG is maar liefst 45% van de mensen vijftig jaar of ouder, bij de functie doktersassistent 38% en bij de functie helpende is dit 45%. De leeftijdsklasse 50+ is bij de hele top 3 functietitels in de meerderheid.

Personeel moeilijk te werven

Niet alleen heeft de vergrijzing invloed op de krapte op de arbeidsmarkt. In zijn geheel is het vaak lastig om aan personeel te komen. Voor de functie helpende en verzorgende IG is het moeilijk om personeel te werven. Het werven van doktersassistenten is zelfs zeer moeilijk. Het kan daarom voor bedrijven en bemiddelaars slim zijn om rekening te houden met de wensen van toekomstig personeel. Hieronder vind je de pullfactoren van de top 3 functietitels.

Meer weten over arbeidsmarktdata?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.



Aantal Engelstalige vacatures neemt de laatste jaren af, toch werven breed aantal branches in het Engels

We zien ze de laatste jaren vaak voorbij komen: Engelstalige vacatureteksten. Met Engelstalige vacatureteksten trek je als werkgever veel makkelijker internationale professionals aan. Bij grote corporates is Engels al gebruikelijker als voertaal voor vacatureteksten, maar ook lokale bedrijven maken er steeds meer gebruik van. Toch neemt het aantal Engelstalige vacatures de laatste jaren af. Is het een aanhoudende trend? Bij welke functies wordt er vooral in het Engels geworven en door welke bedrijven? Lees het hier!

Trend Engelstalige vacatures in Nederland

Als we kijken naar de trend voor Engelstalige vacatures in Nederland in 2024, zien we dat deze trend heel gelijk is gebleven. Bijna iedere maand worden er ongeveer evenveel vacatures in het Engels online geplaatst. In totaal vonden we tot en met juni 111.000 Engelstalige vacatures op het Nederlandse web. Dit komt neer op 4,5% van het totale aantal vacatures dat we in diezelfde periode vonden. In vergelijking met 2023 en 2022 zijn dat minder vacatures: in 2023 bestond 5,4% van het totale aantal uit Engelstalige vacatures en in 2022 ging dit om maar liefst 6,7%. Het lijkt dus of bedrijven de laatste jaren minder vaak een vacature in het Engels online plaatsen.

Vraag Engelstalige vacatures

Top 10 beroepen met Engelstalige vacatures

Voor welke beroepen wordt er het vaakst een Engelstalige vacaturetekst gebruikt? In de afbeelding hieronder vind je de top 10 beroepen terug. We zien allerlei soorten functies in verschillende branches terugkomen. Dat geeft aan dat er voor allerlei soorten branches mensen uit het buitenland worden geworven. Werf& schreef eerder een artikel over niet-Nederlandstalige vacatures waarin zij ook een lijstje delen van de branches waarin deze vacatures het meeste voorkomen (dit kunnen dus ook andere talen zijn).

Top 10 functies Engelstalige vacatures

Grootste bemiddelaars en directe werkgevers met Engelstalige vacatures

Benieuwd welke bemiddelaars veel vacatures in het Engels uitzetten? En welke directe werkgevers? Hieronder vind je een top 10 van de grootste bemiddelaars en directe werkgevers. Bij de directe werkgevers staan de grote techbedrijven zoals Philips en ASML stipt op plek 1 en 2. Maar ook in de financiële sector wordt er internationaal geworven door ING en ABN AMRO. Ook deze top 10 laat weer zien dat Engels in veel branches als taal voor vacatures wordt gebruikt.

Grootste directe werkgevers en grootste bemiddelaars

Gevraagd opleidingsniveau

Welk opleidingsniveau wordt er veel gevraagd in Engelstalige vacatureteksten? Voor meer dan de helft van de Engelstalige vacatureteksten wordt een hbo-opleiding gevraagd, namelijk bij 56%. Daarnaast wordt in ruim 22% van de vacatureteksten in het Engels om een mbo-opleiding gevraagd en in 13% van de gevallen om een wo-opleiding.

Opleidingsniveau Engelstalige vacatures

Beheersing Engelse taal als skill in vacaturetekst

Bij Jobdigger verzamelen we ook al een tijdje de gevraagde skills in een vacaturetekst. Hoe vaak wordt er nu eigenlijk in een vacature gevraagd naar beheersing van de Engelse taal? We zien dat het aantal vacatures dan direct een stuk hoger ligt dan het aantal vacatures dat in het Engels online wordt geplaatst. In maar liefst 511.000 vacatures zien we Engels als gevraagde skill terugkomen van januari t/m juni 2024.

Als werkgever is het goed om je af te vragen of het nodig is je vacaturetekst in het Engels te plaatsen. Uiteraard bereik je er meer potentiële kandidaten mee en vergroot je misschien de kans op meer sollicitanten. Maar als de voertaal op de bedrijfsvloer nog altijd Nederlands is, kun je je afvragen of dit als werkgever wel een verstandige zet is. Uit onze arbeidsmarktdata blijkt in ieder geval hoe breed er wordt geworven in het Engels, maar hoe zal de trend voor Engelstalige vacatureteksten zich de komende jaren voortzetten? Daalt deze verder zoals dit jaar te zien is?

Meer weten over arbeidsmarktdata?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.