Het personeelstekort in de zorg neemt verder toe. Daarover plaatste de NOS vorige week een artikel, met cijfers van het CBS. Zo schreef de NOS dat er in het afgelopen kwartaal 67.000 vacatures uitstonden. De grote vraag zien we ook terug in onze vacaturedata. Maar hoe ziet de arbeidsmarkt er verder uit voor deze branche? Naar welke functies is momenteel veel vraag? En hoe kunnen we het tekort overbruggen? Lees het hier.
De NOS publiceerde in het artikel onder andere dat de meeste openstaande vacatures terug te vinden zijn in de ouderenzorg en de thuiszorg. En dat (relatief gezien in verhouding tot het aantal werknemers) het aantal openstaande vacatures al voor een langere tijd het grootst is in de geestelijke gezondheidszorg. Hieronder vind je de top 10 gevraagde functietitels die het meest in onze data terugkomen vanaf 1 september 2022. Daarin zien we inderdaad functietitels die voorkomen in de ouderenzorg, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg.
Hoe is de enorme vraag naar zorgpersoneel verspreid over Nederland? Dat zie je in de afbeelding hieronder. Zo zie je dat er vooral personeel in de zorg in de Randstad wordt gezocht. Maar er is ook relatief veel vraag in Limburg en Gelderland.
De directe werkgever die de meeste vacatures uit had staan is het Amsterdam UMC, gevolgd door Actief Zorg en SIGRA. Vanaf september vonden we voor deze drie organisaties meer dan 500 vacatures in onze data. De drie bemiddelaars die de afgelopen tijd de meeste vacatures uit hadden staan zijn BKV Groep, Maandag en Tosca Medisch Interim.
Ben je op zoek naar personeel voor in de zorg maar krijg je jouw vacature(s) maar niet ingevuld? Dan biedt het kijken naar skills misschien wel uitkomst. Bij Jobdigger herkennen we verschillende soorten skills in vacatures, waaronder softskills, certificaten, talen, kennis en vaardigheden. Met het werven op basis van skills kunnen we het gat tussen vraag- en aanbod op de arbeidsmarkt verkleinen, omdat kan blijken dat een kandidaat veel overeenkomende skills heeft in plaats van enkel de juiste werkervaring. We namen de skills van een GZ-psycholoog en die van een verpleegkundige onder de loep. Wat zijn de meest voorkomende skills van deze twee functies? Meer weten over werven op basis van skills? Lees het hier.
Met onze arbeidsmarktdata krijg jij als bemiddelaar meer inzicht in de arbeidsmarkt. Heb je een specifieke vraag of ben je nieuwsgierig naar meer? Neem gerust contact met ons op!
Donderdag 1 december was Jobdigger aanwezig op het Parlons Jobboards event van Talent.Com in Parijs. Yves Loiseau, CEO van Resource Lab, sprak daar namens Jobdigger en Intelligence Group over de laatste ontwikkelingen op de Franse arbeidsmarkt. Benieuwd naar de highlights die we in ons verhaal deelden? Lees snel verder!
We begonnen met een schets van de Franse arbeidsmarkt. Die is nogal complex. Maar 15% van de Franse arbeidsmarkt is namelijk actief op zoek naar een een baan. Dat maakt het voor bemiddelaars direct een grote uitdaging om kandidaten te plaatsen. Inzicht in de arbeidsmarkt door middel van data, is als bemiddelaar dan ook belangrijk om nieuwe kansen in de markt te ontdekken.
Naar wat voor personeel zijn werkgevers op zoek? De branche waarin de vraag het grootst is in Frankrijk is, net zoals in veel andere Europese landen, de IT-branche. In de afbeelding hieronder zie je de verspreiding van de vraag naar personeel over Frankrijk afgebeeld.
Tot slot deelden we de laatste trends in de zoektocht naar een baan. Zo blijkt uit onze data dat de zoekmachines en jobboards het meest gebruikt worden in de zoektocht naar een baan. Ook zien we een stijging in het aantal salarisvermeldingen in vacatures, waar we al eerder een artikel over schreven. In 2021 was dat voor Frankrijk nog 9,7% en in 2022 ligt dat aantal op 16,4%.
Benieuwd naar meer inzichten in de Franse arbeidsmarkt of in een van onze andere landen? Hou dan onze (LinkedIn) kanalen in de gaten of neem contact met ons op! Ook kun je in januari onze jaarlijkse whitepaper verwachten. Hierin blikken we terug op de arbeidsmarkt over heel 2022!
Waarschijnlijk heb je het al voorbij zien komen: skills. We kunnen al langer gevraagde skills op JDCO niveau uit vacatureteksten halen en hier verschillende vraagstukken mee beantwoorden. We hebben de afgelopen tijd meerdere publicaties gedeeld waarin we deze skills binnen diverse branches en functiegroepen onder de loep namen. Maar vanaf nu kunnen ook onze gebruikers zelf in dit nieuwe datapunt duiken. Skills zijn namelijk nu beschikbaar binnen Jobdigger Insights en onze API. Benieuwd hoe het binnen het dashboard terugkomt en wat je ermee kunt? Lees dan snel verder!
Bij het verkennen en categoriseren van de skills, maakten we onderscheid tussen deze categorieën skills: softskills, talen, certificaten, kennis en vaardigheden. Inzicht in welke skills allemaal gevraagd worden bij een beroep kan helpen om het gat tussen vraag- en aanbod op de arbeidsmarkt te verkleinen. Zo kan blijken dat een kandidaat veel overeenkomende skills heeft met een beroep waar nog niet eerder aan gedacht is. Daarnaast kan een betere match worden gemaakt tussen kandidaat en vacature, omdat dankzij deze nieuwe inzichten er meer rekening kan worden gehouden met de softskills van een kandidaat en of deze wel goed aansluiten bij de nieuwe baan. Zo kunnen kandidaten vaker terecht komen op een plek waar ze hun potentie vol kunnen benutten en zich prettig voelen binnen hun functie en de gevraagde taken. Gebruikers van Jobdigger kunnen dit inzicht nu binnen de software verkrijgen. Skills zijn op het moment op drie plekken binnen Jobdigger Insights beschikbaar.
Ten eerste krijg je nu in de doelgroepanalyse van je zoekopdracht typische skills te zien die passen bij het beroep waar je naar zocht. Dit zijn de top 10 meest gevraagde skills in vacatures voor een functietitel. Zie hier een voorbeeld voor zowel een accountmanager als .Net Developer:
Pak dit overzicht erbij wanneer je aan de slag gaat voor een kandidaat. Komen de skills wel overeen? Of kijk verder in je bestaande kandidatenbestand als je werkt vanuit de opdracht gezien. Welke kandidaten sluiten het beste aan? De skills kunnen ook, net als de overige doelgroepinformatie, een mooie basis vormen voor de vacaturetekst die je (samen met je opdrachtgever) opstelt. Komen de skills die horen bij deze functie hierin terug? Zo zul je ook sneller kandidaten met de juiste vaardigheden aantrekken.
Het is nu ook mogelijk om met de filterknop linksonderin een selectie van typische skills te maken. Je kunt filteren op een functietitel in combinatie met een skill – of meerdere skills – om de zoekopdracht specifieker te maken en gerichter te zoeken. Maar je kunt er ook voor kiezen om een functietitel nog even te laten voor wat het is, en alleen verschillende vaardigheden te selecteren. Zo kun je breed op zoek gaan, op basis van gevraagde skills.
Als laatste vind je de skills ook terug in de bedrijfsanalyse. Hier zie je terug welke skills bedrijven het vaakst vragen in hun vacatures. Als recruiter kun je hiermee meer inzicht in de vraag van je (potentiële) opdrachtgever krijgen. Het is altijd handig om deze informatie vast achter de hand te hebben als je het gesprek met een prospect aangaat. Zie hier bijvoorbeeld welke skills Nutsbedrijf Alliander vraagt aan nieuw personeel:
Voor gebruikers van Jobdigger Data is het nu mogelijk om gebruik te maken van de nieuwe skills én zijn de bovengenoemde functionaliteiten ook beschikbaar. Binnen de API kunnen zij eenvoudig zoeken op skills, om zo bij beroepen, vacatures en bedrijven te komen.
Met deze nieuwe functionaliteiten kun jij je blik op de arbeidsmarkt meteen verruimen, maar we zijn nog niet klaar. Naast het zoeken op functietitel, organisatie en trefwoord, is het nu namelijk ook mogelijk om direct te zoeken op skills. Ga zo gemakkelijk op zoek naar vacatures en bedrijven die aansluiten bij een skillset. Net zoals bij de filteroptie, kun je hier je zoekopdracht ook combineren met andere aspecten, zoals de functietitel.
Wil je meer weten over de nieuwe functionaliteiten of hoe je skills het beste in kunt zetten binnen jouw recruitment processen? Stel gerust je vraag aan één van onze data-experts via het contactformulier.