Salaris wordt steeds vaker vermeld in vacatures

De kans dat je tijdens het solliciteren op een baan al weet wat je kunt gaan verdienen, wordt steeds groter. Steeds meer werkgevers vermelden namelijk het salaris in hun vacatureteksten, blijkt uit onze data. Is met deze ontwikkeling het salaristaboe voor bedrijven doorbroken? Lees het hier! 

We zien al langere tijd een stijging in het aantal salarisvermeldingen in vacatureteksten. In 2020 leek het ‘salaristaboe’ in vacatureteksten al meer doorbroken met een duidelijke stijging en een percentage van 26% aan gevonden salarisvermeldingen. Dat jaar maakte onder andere Google for Jobs haar debuut, dat een salarisindicatie meeneemt als ranking factor om de kwaliteit van een vacature te beoordelen.

Sluit aan bij de behoefte van de werkzoekende

Nu, twee jaar later, zien we dat de stijging zich heeft doorgezet. Gemiddeld kwamen we het salaris in 2022, tot nu toe, gemiddeld in 38,4% van de vacatures tegen. Richting het einde van het jaar liep dit zelfs op tot ruim 42%. Werf& noemt het eerder dit jaar een ‘duidelijk signaal dat organisaties op prijs concurreren’; waarschijnlijk deels als gevolg van de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Meer werkgevers zijn dus transparant over wat een potentiële werknemer kan verwachten op het gebied van salaris. Hiermee spelen zij beter in op de wensen van de werkzoekenden. Zo zien we dat (een goed) salaris vaak hoog in de top 10 pullfactoren staan in de zoektocht naar een nieuwe baan; evenals de werksfeer, inhoud van het werk en een vast contract.

Percentage salarisvermeldingen gevonden in unieke vacatures, excl. vacatures voor ZZP’ers, vrijwilligerswerk en stages.

Nederland transparanter over salaris dan buurlanden

Als we kijken naar hoe vaak we een salarisvermelding vonden in de vacatures in onze buurlanden, is het percentage vacatures waarin dit voorkomt daar een stuk lager. In België kwam dit in 2022 gemiddeld in 5,5% van de gevonden vacatures voor. Ook in Duitsland gaat het om slechts 4,8% van alle vacatures die we dit jaar tot nu toe vonden. Iets verder richting het zuiden, in Frankrijk, vermelden ze het salaris al wel vaker; gemiddeld zagen we hier het salaris terug in 16,4% van de vacatures.
Meer weten over deze of andere ontwikkelingen die zich afspelen op de arbeidsmarkt? Neem gerust contact met ons op.

De Nederlandse IT-branche: dit zijn de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

De krapte op de huidige arbeidsmarkt blijft voor veel bedrijven een uitdaging in 2022. Ook voor de IT-branche. Maar wat zijn de laatste ontwikkelingen van de IT-branche op de arbeidsmarkt? Hoe groot is het tekort en naar welke functies is veel vraag? Tijd om deze branche weer eens onder de loep te nemen. In dit artikel lees je er alles over.

De IT-branche vanaf september

Als we kijken naar onze arbeidsmarktdata vonden we vanaf 1 september 2022 tot en met nu in totaal meer dan 76.000 vacatures. Ten opzichte van 2021 daalde de vraag licht: toen vonden we in diezelfde periode bijna 79.000 vacatures. Ondanks een lichte daling blijft het tekort erg hoog. Maar naar welke functietitels is de laatste tijd veel vraag? Dat lees je hieronder in onze top 10 meest gevonden functietitels vanaf september. Ook vind je de top 10 meest gevraagde functietitels in diezelfde periode over 2021.

Hierin zien we terug dat er veel dezelfde functietitels uitstaan in de laatste maanden van 2021 en 2022. De vraag naar Front-end Developers stond vanaf september 2021 op de eerste plek. Deze functie staat nu in diezelfde periode op de derde plek. De vraag naar .NET Developers is toegenomen en stijgt in 2021 van plek 10 naar plek 5 in 2022. De Projectmanager is in 2022 uit de top 10 verdwenen.

meest gevonden functietitels IT ontwikkelingen arbeidsmarkt
De bovenstaande functies zijn JDCO functietitels. Onze eigen ontwikkelde JDCO-classificatie is onderverdeeld in meer dan 3.800 beroepen en geeft dus een gedetailleerder beeld van de arbeidsmarkt dan de ISCO-classificatie. Meer over onze JDCO-classificatie lees je hier.

De vraag verspreid over Nederland

In onderstaande afbeelding is een heatmap weergegeven van de gevonden vacatures verspreid over Nederland op ISCO-niveau. Hierin zien we dat er vooral veel IT-vacatures gevonden worden bij organisaties in de Randstad. Buiten de Randstad is er ook veel vraag naar IT-ers in Eindhoven, maar ook in Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, Enschede, Deventer en Zwolle vinden we relatief veel vacatures.

heatmap IT-branche ontwikkelingen arbeidsmarkt

Top 3 grootste bemiddelaars en bedrijven

De bemiddelaars die de meeste IT-vacatures uit hadden staan de afgelopen tijd waren CareerValue, Jelling en Manpower. Bij CareerValue vonden we bijna 3500 vacatures, bij Jelling 3400 vacatures en bij Manpower ongeveer 1500 vacatures. ASML, CGI en de Belastingdienst waren de grootste directe werkgevers die de meeste IT-vacatures uit hadden staan.

Wervingshaalbaarheid

Heb je als bemiddelaar moeite met het werven van IT-personeel vanwege de krappe arbeidsmarkt? Dan is het slim om verder te kijken dan ervaring of opleiding. Door te werven op basis van skills, kan je werven onder een bredere groep en kom je in aanraking met kandidaten die je eerder mogelijk niet zou spreken. Maar welke skills heb je dan nodig in de IT? We kijken ter illustratie naar twee JDCO-functietitels uit onze huidige top 10: de Systeembeheerder en de Business Analist. 

In Jobdigger Insights zien we dat het aantal business analisten schaars is en het aantal systeembeheerders extreem schaars. Een goede reden om dus verder te kijken naar gevraagde skills. In onze data zien we terug dat een Systeembeheerder vaardigheden nodig heeft als meldingen afhandelen, ondersteunen en monitoren, diverse certificaten belangrijk kunnen zijn en dat je de zowel de Engelse als Nederlandse taal goed moet beheersen. Bij de Business Analist zien we dat verantwoordelijkheid, communicatief vaardig en analytisch de meest gevonden soft skills zijn in vacatures. Het is belangrijk dat een business analist onder andere kennis heeft van data en agile werken. Recruiters die op zoek zijn naar kandidaten voor deze functietitels, kunnen met dit inzicht wellicht in een andere hoek gaan zoeken.

skills systeembeheerder ontwikkelingen it branche arbeidsmarkt
skills business analist ontwikkelingen it branche arbeidsmarkt

Ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Een op skills gebaseerde en eerlijke arbeidsmarkt met arbeidsmarktdata: SkillsCV maakt het mogelijk

Relevante diploma’s en werkervaring zijn lang niet altijd de belangrijkste harde functie-eisen in een vacatureomschrijving. Tegenwoordig vinden we ook veel meer (soft)skills in een vacaturetekst terug. Maarten Westerduin, oprichter van Skills CV, vond dat het tijd was om skills naar een hoger plan te tillen en lanceert binnenkort de nieuwste versie van een app waarbij kandidaten hun op skills gebaseerde CV uploaden en kunnen solliciteren in de zoektocht naar hun droombaan. Jobdigger levert de arbeidsmarktdata aan voor deze tool. Benieuwd naar de app en hoe de inzet van arbeidsmarktdata kandidaten helpt om sneller een passende baan te vinden? Lees hier het hele artikel.

Personeelstekorten bij de NS: dit is wat we in vacatures terugzien

Deze week kondigde de NS aan opnieuw de dienstregeling af te schalen wegens de personeelstekorten. Zo schreef Nu.nl dat de NS vanaf aankomend jaar kantoorpersoneel en beveiligers op de trein wil inzetten om de tekorten tijdelijk op te vangen. Wat zien we van het personeelstekort terug in onze arbeidsmarktdata? Lees het hier.

Het personeelstekort over 2022

De NS kampt het hele jaar al met personeelstekorten. In onze data vinden we in 2022 ruim 3.700 unieke vacatures gevonden tot en met eind oktober. De piek voor het aantal gevonden vacatures was op zijn hoogst in augustus: toen waren het er bijna 500. We zien de vraag vervolgens afnemen: in september en oktober vonden we in beide maanden rond de 300 vacatures. Een deel van het tekort is dus opgevangen. Maar door het opnieuw terugschroeven van het aantal treinritten blijkt dat het personeelstekort nog steeds voor een lage capaciteit bij de NS zorgt.

personeelstekort over 2022
Trend van het aantal gevonden vacatures van de NS over 2022

Een top 10: meeste vraag naar deze functies

Naar welke beroepen is de NS het hardst op zoek? De Volkskrant schrijft dat de NS vooral eigen kantoorpersoneel en wil inzetten als conducteur om verdere treinuitval te voorkomen. Als we kijken naar de top 10 meest gevraagde functies (ISCO classificatie, niveau 4), zien we de functiegroep conducteurs op plek 6 terug. Daarnaast zien we dat de NS dit jaar vooral op zoek is naar verkoopmedewerkers. Het gaat dan vooral om Kiosk en Albert Heijn medewerkers op het station. Dit lijkt een functie te zijn die niet direct verbonden is aan de dienstregeling van de NS. Ook is er dit jaar veel vraag naar ICT: de functiegroepen systeembeheerders, analisten, monteurs en applicatieprogrammeurs nemen allemaal een plek in binnen de top 10.

personeelstekort 2022 meest gevraagde functies

Hoe staat het ervoor bij andere vervoersmaatschappijen?

Ook hebben we een blik geworpen op andere vervoersmaatschappijen. Hoe staat het er daar voor? Bij de regionale vervoersmaatschappij Arriva vonden we in 2022 362 vacatures. De meeste vraag bij Arriva is er naar buschauffeurs en trambestuurders. Bij Connexxion is de vraag wat minder hoog, terwijl dit een grotere organisatie met meer medewerkers is. Tot op heden vonden we dit jaar bij deze regionale vervoersmaatschappij 154 vacatures. Ook bij Connexxion is de vraag naar chauffeurs het grootst. Tot slot vonden we bij spoorwegbeheerder ProRail in 2022 ruim 900 vacatures. Er stonden voornamelijk functies open binnen de functiegroepen administratief transport personeel en systeembeheerders.

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!