Een succesvolle organisatie begint bij gezonde, professionele medewerkers. Dat is waar Perspectief in gelooft. Al meer dan 20 jaar is Perspectief specialist op het gebied van arbodienstverlening, re-integratie en duurzame inzetbaarheid. Ook de samenwerking met Jobdigger gaat ver terug. Al sinds 2013 maakt de arbodienstverlener gebruik van arbeidsmarktdata om kandidaten te begeleiden naar hun droombaan. We spraken Mark Temmink, senior adviseur arbeidsmobiliteit, over hun aanpak.
Mark vertegenwoordigt de tak arbeidsmobiliteit binnen Perspectief. Zijn afdeling begeleidt mensen die op de arbeidsmarkt zijn uitgevallen om verschillende redenen. “Sinds jaar en dag maken we al gebruik van Jobdigger Loopbaan. Het systeem bood meteen uitkomst voor Perspectief doordat we met Jobdigger Loopbaan op basis van interesses en competenties van kandidaten kunnen kijken naar passende mogelijkheden op de arbeidsmarkt.”
Perspectief is de afgelopen jaren hard gegroeid: de arbodienst telt inmiddels meer dan 400 werknemers. “Tijdens deze groei verandert je manier van werken. Dankzij de samenwerking met Jobdigger hebben we met Jobdigger Loopbaan een uniek systeem ontwikkeld wat goed werkt. Het maakt niet uit of je een klein of groot bedrijf bent, elke arbodienstverlener heeft er wat aan. Vooral met de komst van het redesign kunnen we onze kandidaten nu nóg beter begeleiden.
Jobdigger Loopbaan is zo ingericht dat coaches en kandidaten er zelf makkelijk mee aan de slag kunnen. Zo zien zij een overzicht van loopbaantesten, beroepen en vacatures die op basis van interesses en competenties het meest kansrijk zijn. In het intakegesprek kan de kandidaat meteen kiezen uit een breed scala aan loopbaantesten of snel solliciteren op passende vacatures. Uniek is dat Jobdigger op basis van testen al meteen een voorzet geeft van alternatieven in werk met vacatures. Dit vergemakkelijkt het zoekproces naar passend werk enorm is de ervaring van Mark. Ook geeft Jobdigger Loopbaan weer welke (om)scholing eventueel nodig is en wat de gemiddelde arbeidsvoorwaarden zijn. De kandidaat kan vacatures als interessant markeren en heeft zelf het overzicht van zijn of haar sollicitatieproces. “Kandidaten en coaches geven aan dat Jobdigger erg gebruiksvriendelijk werkt. In het redesign zijn zij vooral enthousiast over de nieuwe handleidingen en video instructies. Die helpen om wegwijs te worden binnen Jobdigger Loopbaan.”
Voor Mark was de flexibiliteit van het zoekprofiel een belangrijk onderdeel van het nieuwe design: “We kunnen alternatieve mogelijkheden op de arbeidsmarkt nu nog beter vinden. Zo kunnen we sneller schakelen tussen zoekafstand en reistijd, spelen met diverse functieniveaus en makkelijker alternatieve functietitels invoeren. Ook is Jobdigger onderdeel geworden van ons blended-learningprogramma ‘Baanbreker’. Kandidaten die werken binnen Baanbreker kunnen makkelijk schakelen naar de Jobdigger omgeving. Kandidaten houden zo regie over hun eigen loopbaanoriëntatie en de coach houdt meer tijd over voor gerichte begeleiding naar (ander) werk. Een mooie stap zou zijn als Baanbreker en Jobdigger Loopbaan in de toekomst nog meer geïntegreerd zijn.” Lees hier alles over het nieuwe design.
Jobdigger heeft voor het redesign van Jobdigger Loopbaan onder andere Perspectief gevraagd om input te geven. Zo helpen Perspectief en Jobdigger elkaar en denken met elkaar mee als partner. “De persoonlijke aandacht in onze samenwerking is een mooi en uniek punt. Dat werd bij de ontwikkeling van het redesign weer bevestigd. Jobdigger luistert goed naar je wensen en het persoonlijke contact is erg prettig.”
“We helpen kandidaten te ontdekken wat hun talenten en kwaliteiten zijn en proberen die aan te scherpen. En daar helpt Jobdigger ons enorm bij.”
Als arbodienstverlener wil je natuurlijk hét voorbeeld zijn van hoe het wel moet. En dat is gelukt: in 2019 was Perspectief het meest vitale bedrijf van Nederland! “We wonnen een congresdag met Pieter van den Hoogenband waarin hij een mooi verhaal vertelde over hoe hij zijn hele leven trainde om drie seconden harder te kunnen zwemmen. Daarvoor heb je talent nodig maar ook de juiste begeleiding en coaching. Dat geldt natuurlijk ook voor onze kandidaten. We helpen hen te ontdekken wat hun talenten en kwaliteiten zijn en proberen die aan te scherpen. En daar helpt Jobdigger ons enorm bij. Onze doelgroep heeft talent maar is zich er niet altijd van bewust en weet ook niet altijd wat er mogelijk is. Wij proberen hen daarin te begeleiden zodat ze een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. We geven hen Perspectief!”
Wil je meer weten over Jobdigger Loopbaan of een van de andere mogelijkheden van Jobdigger? Neem gerust contact met ons op!
De krapte op de arbeidsmarkt houdt in 2022 aan. Maar binnen de krappe markt doen zich een hoop ontwikkelingen voor. Zo kan de vraag naar specifieke beroepen per kwartaal veranderen. Deze veranderingen houden wij voor jou als bemiddelaar of recruiter in de gaten. We vergeleken het eerste kwartaal van dit jaar met het tweede kwartaal. Naar welke functietitels was meer vraag? En bij welke bedrijven nam de vraag naar personeel binnen specifieke functiegroepen toe? Dit zijn de grootste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van het afgelopen kwartaal.
In het tweede kwartaal maakten bedrijven zich klaar voor de zomer en waren zij op zoek naar vakantiekrachten die kunnen bijspringen in deze periode. Dat blijkt uit onze data. Vacatures met in de functietitel ‘Vakantiewerk’ werden namelijk met een stijging van 407% aanzienlijk vaker in het tweede kwartaal van 2022 in vacatures gevonden dan in het eerste kwartaal. Ook de functietitels ‘Vakantiekracht’ en ‘Vakantiemedewerkers’ laten een grote stijging zien. Benieuwd naar meer belangrijke trends op de arbeidsmarkt als het gaat om vakantiewerk? Dan vind je dit artikel misschien ook wel interessant.
In de techniek, en specifiek voor mechanische operators, zien we tevens de vraag toenemen in het tweede kwartaal van 2022. Het aantal keer dat we de functietitel ‘Mechanisch Operator Voedingsmiddelenindustrie’ in onze data vonden steeg met 241% ten opzichte van het eerste kwartaal. Daarnaast zagen we ook een grote stijging bij de functietitels ‘Mechanisch Operator Procesindustrie’ en ‘Onderhoudsmonteur Machine Installaties’. Hieronder vind je een top 10 van de functietitels die in Q2 het hardst gestegen zijn ten opzichte van Q1.
Naast functietitels hebben we ook gekeken naar functiegroepen. De functiegroep waarbij de vraag flink is toegenomen in het tweede kwartaal is docenten. Scholen maakten zich in het klaar voor het nieuwe schooljaar. Zo nam de vraag naar docenten beeldende vorming toe met 145%. Scholen begonnen vroeg met het werven van docenten: de trend werd rond februari al ingezet en steeg hard in maart. Vervolgens daalde de trend rond mei (wellicht vanwege de meivakantie) en steeg deze in juni flink. In alle vacatures was een hbo studierichting één van de functie-eisen.
Tot slot zagen we ook de vraag naar huishoudelijke hulp flink toenemen in het afgelopen kwartaal. Ook voor deze functiegroep werd de trend in februari al ingezet, maar steeg in maart enorm, zoals te zien in onderstaande grafiek. Zorginstanties hadden voornamelijk vacatures uitstaan met de functietitels ‘Huishoudelijke hulp’, ‘Vakantiewerk Huishoudelijke Hulp’ of ‘Hulp’. Organisaties waarbij we vacatures met deze functietitels vonden waren onder andere Tzorg, Lelie zorggroep en Zilverzorg.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over onze data? Of heb je een andere, specifieke datavraag? Vraag het aan één van onze data-experts! Zij vertellen je graag meer. Je bereikt ze via de gegevens op onze contactpagina.
Ralf, Karen, Antoine, Laurine en Tim zijn de vijf moderators bij Jobdigger. Zij dragen bij aan de kwaliteit van onze data. Maar hoe doen zij dat en welke werkzaamheden voeren zij uit? Je leest er alles over in dit artikel. Maak kennis met de moderators van Jobdigger!
Bij Jobdigger willen we dat onze data aan een bepaalde kwaliteit voldoet. De moderators hebben een belangrijke taak die bijdraagt aan het behouden van onze datakwaliteit. Ralf, Karen, Antoine, Laurine en Tim controleren namelijk steekproefsgewijs de vacatures op kwaliteit en inhoud. Dat is wat een moderator in beginsel doet. Onze spiders zoeken naar nieuwe vacatures op het internet. Het is vervolgens de taak van de moderators om te controleren of ‘de computer’ deze vacatures goed herkend heeft. Dit doen ze door een vragenlijst af te werken per vacature: is deze vacature door een bemiddelaar geplaatst of door het bedrijf zelf? Is het überhaupt wel een vacature? Sommige teksten herkent de computer namelijk als vacature, maar blijkt na controle van een moderator geen vacature te zijn. Door het controleren van de vacatures aan de hand van de vragenlijst, trainen de moderators dus eigenlijk de computer om vacatures nog beter te herkennen. En zo kunnen we bij Jobdigger data van goede kwaliteit aanbieden aan onze klanten.
Met de groei van Jobdigger en de uitbreiding naar andere landen is het team van moderators ook gegroeid. Zo breidde Jobdigger het team uit met moderators die affiniteit hebben met de Franse en Duitse taal. Antoine beoordeelt nu de Franstalige vacatures en Karen de vacatures voor Duitsland. En dat doen ze heel goed volgens collega’s én klanten: “We krijgen regelmatig van zowel collega’s als klanten te horen dat ze ons werk waarderen, dat is fijn om te horen”, aldus Karen.
Onze moderators zijn studenten die naast hun studie parttime bij Jobdigger werken. Wat de moderators het fijnst vinden aan hun parttime baan bij Jobdigger? De flexibiliteit! Als moderator werk je ongeveer acht uur per week, maar je bent vrij in hoe je deze uren indeelt. “Een bijbaan bij Jobdigger geeft mij de vrijheid om te werken waar en wanneer ik maar wil en daardoor is het heel goed te combineren met mijn studie. Ik leer hoe mensen werken binnen een techbedrijf en leer hier en daar ook wat over de arbeidsmarkt. Samen met de andere data-moderators zorgen we ervoor dat Jobdigger steeds nauwkeuriger vacatures van het internet crawlt. Dit doe ik voor Nederland, België en Duitsland. Verder hou ik mij bezig met de Engelse vertaling van Jobdigger, aangezien ik Engels studeer”, aldus Tim.
Ook Antoine vindt de flexibiliteit van de bijbaan bij Jobdigger erg fijn. Maar ook dat er ruimte is om eigen ideeën in te brengen: “Je hebt als moderator echt een belangrijke functie binnen het bedrijf. De voordelen zijn de flexibiliteit om je uren in te plannen en het gevoel dat je vrij bent om nieuwe ideeën te bedenken en te delen met de team”. Afgelopen maand waren de moderators met z’n allen bij elkaar op kantoor voor overleg en om lopende zaken te bespreken. Dit proberen ze ongeveer een keer per maand te doen. En dan drinken ze vaak gezellig een biertje of wijntje.
Jobdigger is een bedrijf gericht op de arbeidsmarkt en recruitment. Als moderator is het fijn om interesse te hebben in deze onderwerpen, maar het is niet noodzakelijk om een achtergrond in HR te hebben. Wel is affiniteit met taal handig als je gaat modereren voor Frankrijk of Duitsland. Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast en benieuwd of zo’n bijbaan iets voor jou is? Neem contact met ons op of bekijk de vacature.
De Nederlandse arbeidsmarkt maakte zich afgelopen jaar vroeg klaar voor de zomer. De trend voor het uitzetten van vacatures voor vakantiekrachten werd in februari al ingezet, zo blijkt uit onze data. Benieuwd welke branches en bedrijven voor deze vroege stijging in het aantal vacatures zorgen? Lees snel verder.
Wanneer we kijken naar het aantal geplaatste vacatures voor vakantiewerk, zien we dat de vraag in februari al begon toe te nemen. Nederland is er dus vroeg bij als het gaat om het zoeken naar vakantiekrachten. Ook zien we een flinke daling in het aantal geplaatste vacatures. Veel bedrijven zullen dan hun bezetting waarschijnlijk op orde hebben voor de zomermaanden. In onderstaande grafiek is de trend tot en met juli te zien. Als bedrijf of bemiddelaar lijkt het dus zaak er vroeg bij te zijn om de boot niet te missen.
Nederlandse bedrijven beginnen dus vroeg met het goed organiseren van hun bezetting in de zomermaanden. Maar naar welke specifieke functies is precies veel vraag? We hebben de top 10 vakantiekrachten voor je op een rij gezet. Opvallend is dat vooral functies in de schoonmaak en retail vaker in het lijstje te vinden zijn. Stipt op de eerste plek staat het aantal vacatures voor huishoudelijke hulp, gevolgd door verkoopmedewerker, vulploegmedewerker en magazijnmedewerker. Verderop in het rijtje zien we ook vraag naar schoonmaker gebouwen/kantoren en schoonmaker vakantiehuisjes. Het feit dat deze functies in ons top 10 lijstje staan, geeft aan dat er veel vraag is en daarmee de concurrentie hoog. Vooral in tijden van een krappe arbeidsmarkt kan het lonen om je als werkgever te onderscheiden van andere bedrijven.
Welke bemiddelaars en bedrijven zijn vooral op zoek naar vakantiekrachten? Bij de bemiddelaars is het voornamelijk YoungCapital die veruit de meeste vacatures uit had staan voor vakantiewerk. Dat is ook niet gek, gezien bedrijven vaak op zoek zijn naar jongeren die de zomermaanden kunnen overbruggen en dat de doelgroep van YoungCapital is. Bedrijven die vooral op zoek zijn naar extra hulp in de zomerperiode zijn Kruidvat, Tzorg en Action.