Veel kansen voor logistiek medewerkers: stijgende vraag begin 2021

Logistiek medewerkers zijn onmisbaar voor veel bedrijven en sectoren. Om logistieke processen en trajecten goed draaiende te houden, zijn vakprofessionals op verschillende niveaus nodig: van magazijnmedewerkers tot Supply Chain Managers. En we zien een grote stijging in het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2021. Maar waar zit de meeste vraag eigenlijk en naar welke skills zijn werkgevers op zoek? Met het juiste inzicht in de markt én doelgroep, hebben recruiters en uitzenders een grotere kans op het vinden van de juiste match tussen logistieke organisaties en professionals én op het vinden van interessante leads.


Sinds augustus vorig jaar laat het aantal vacatures een stijgende lijn zien, met als piek het eerste kwartaal van 2021.

De grootste vraag naar logistiek medewerkers onder bedrijven

Met het juiste inzicht in wáár precies de meeste vraag naar logistiek medewerkers ligt, krijgen uitzenders hun kandidaten sneller op de juiste plek. Daarnaast kan ditzelfde inzicht business development managers of sales executives helpen om interessante prospects en leads op te sporen. We keken waar, in het eerste kwartaal van 2021, onder bedrijven de meeste vraag zat. Randstad en Tempo-Team waren de bemiddelaars die de meeste vacatures uitzetten als het gaat om logistieke functietitels. Voor corporate bedrijven geldt dat DHL en Philips tot de top twee horen.

Binnen Jobdigger is arbeidsmarktdata op organisatieniveau beschikbaar. Hiermee hebben professionals binnen de werving en selectie inzicht in de activiteiten van een organisatie op de arbeidsmarkt. Denk aan het aantal vacatures, de gemiddelde tijd dat een vacature doorgaans uitstaat of het gevraagde opleidingsniveau. Deze informatie is ook beschikbaar op vacature- of functieniveau.


Geografische verdeling vacatures logistieke beroepen

In Amsterdam stonden in het eerste kwartaal van 2021 de meeste vacatures uit voor logistiek medewerkers. Eindhoven en Rotterdam volgen daarop. We zien met name dat het zuiden van Nederland een groot aandeel heeft in de marktvraag en met veel steden terugkomt in de top 10. Hiernaast zie je de geografische verdeling van deze top 10.


De meeste vacatures per opleidingsniveau

Het totaal aantal vacatures voor logistieke banen én de top vijf functietitels met de meeste vacatures verschilt per opleidingsniveau. Verreweg de meeste vacatures voor logistiek medewerkers vragen om het opleidingsniveau Mbo. In het eerste kwartaal van 2021 stonden bijna 10.000 vacatures uit voor de functietitel Magazijnmedewerker. Dit is dan ook het beroep waar momenteel de meeste vraag naar is op de arbeidsmarkt. Voor de Logistiek Manager, uit de top vijf Hbo-functietitels, waren dit er ruim 900. De minste vacatures voor logistiek medewerkers vragen om een Wo-diploma. Voor de functie Process Development Manager stonden bijna 90 vacatures uit.


Zo ziet de “ideale” Supply Chain Manager eruit

Bij iedere functietitel hoort een andere set skills die werkgevers graag terugzien bij hun personeel. Wanneer we de gevraagde skills in vacatures voor Supply Chain Managers combineren, ziet dit er zo uit:


Wil jij ook dit én meer inzicht hebben in de logistieke markt?

Met Jobdigger vind je dagelijks actuele en relevante vacaturedata op functie-, organisatie en locatieniveau. Benieuwd hoe het werkt en wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Vraag een gratis demo aan waarin één van onze data-experts je meeneemt door de omgeving van Jobdigger Insights.

De Nederlandse arbeidsmarkt in beeld: Q1 2021

Benieuwd hoe de Nederlandse arbeidsmarkt er op het moment uitziet? Download hieronder direct en gratis het kwartaaloverzicht van de Nederlandse arbeidsmarkt in 2021: Q1. Ontdek waar de meeste vacatures uitstaan op onder andere opleidings-, locatie-, en bedrijfsniveau.

Binnen Jobdigger vinden gebruikers dagelijks relevante vacaturedata voor hun sales-, wervings- en selectieprocessen. Benieuwd wat de arbeidsmarktdata van Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op de website of vraag direct een gratis demo aan.

Werkgevers werven sinds corona bijna 14 dagen sneller dan voor corona

Rotterdam – 10 mei 2021. Sinds corona vindt recruitment steeds meer online en via video plaats. Dit heeft tot gevolg dat vacatures bij werkgevers gemiddeld 15 dagen korter online open staan. De gemiddelde tijd dat vacatures bij directe werkgevers online stonden is gedaald van 60 dagen in de periode van voor en aan het begin van corona tot nu naar gemiddeld 47 dagen. 

Het voordeel van het video-solliciteren is dat zowel de wervende organisatie als de kandidaat sneller een gesprek kunnen inpassen in hun (digitale) agenda dan in persoon, onder andere doordat er geen reistijd is”, aldus Adelbert Smal. Business Development Manager van Jobdigger.


Een soortgelijk effect is te zien bij uitzend- en werving & selectiebureaus waarbij vóór corona vacatures gemiddeld zo’n 34 dagen online stonden en nu 29 dagen. Dit effect lijkt primair veroorzaakt door de invoering van online video-interviews, die eenvoudiger en sneller te plannen zijn met als gevolg dat het totale aanname- en recruitmentproces wordt versneld. Dit blijkt uit de analyse van miljoenen unieke online geplaatste vacatures sinds Q1-2018 van Jobdigger door Intelligence Group en de resultaten van voorgaande Recruitment Kengetallen Onderzoeken.

Halvering tijd dat vacatures openstaan bij beroepsgroep dienstverlenend personeel en verkopers

Bij alle beroepsgroepen is de doorlooptijd van vacatures sterk gedaald met uitzondering van de beroepsgroep ‘ambachtslieden’ is. Ten opzichte van Q1-2018 is de daling het grootste bij de beroepsgroep ‘dienstverlenend personeel en verkopers’ met -51%, gevolgd door ‘bedieningspersoneel van machines en installaties, assembleurs’ (-44%) en ‘elementaire beroepen’ (-36%). Alleen bij ambachtslieden is de doorlooptijd gestegen, waarschijnlijk door het feit dat video-solliciteren bij deze doelgroep minder vanzelfsprekend is en fysieke afspraken minder makkelijk worden gemaakt. Ook de schaarste zal hier een rol spelen, ondanks dat schaarste in de meeste gevallen een versnelling oplevert in het proces. 

Werkgevers lijken terrein terug te winnen van bureaus gedurende coronatijd

Niet alleen in de gemiddelde doorlooptijd van vacatures dichten werkgevers het gat naar bureaus. In Q1-2021 stond een vacature bij een bureau gemiddeld 29 dagen online en bij een werkgever 47 dagen. Dit verschil van 18 dagen in Q1-2021 was voor corona gemiddeld 30 dagen. Op meer onderdelen lijkt het gat te worden gedicht. Zo was in 2018 bijna 2/3 van de unieke vacatures in Nederland van bureaus (63%). Dat percentage is in Q1-2021 gedaald naar 54%. In vergelijking met een jaar geleden (Q1-2020) zijn er vandaag meer bureaus actief op de markt (+1,2%), maar dat is een bescheiden stijging in verhouding tot ruim +10% meer werkgevers die actief aan het werven zijn in vergelijking met Q1-2020. Verder valt op dat ten opzichte van 2018 ruim 10% minder bureaus actief zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt, wat mede wordt veroorzaakt door consolidatie in de sector.

“Bureaus zijn in Nederland niet weg te denken in het functioneren van de arbeidsmarkt. Zij zijn ook de aanjager van innovatie, automatisering en digitalisering. Door corona en vooral de implementatie van video-solliciteren, heeft het bedrijfsleven een versnelling kunnen maken om een deel van die achterstand in te halen. Het vermoeden is echter dat dit niet duurzaam is nu vacatures in algemene zin en in het bijzonder voor recruiters naar nieuwe records stijgen. Hierdoor lijken de signalen te wijzen in werkgevers die kiezen voor de traditionele aanpak om schaarste aan te pakken met harder werken en meer recruiters, in plaats van slimmer en doelgroep gerichter werven. Bureaus houden daarmee een substantieel voordeel”, aldus Geert-Jan Waasdorp. Directeur van Intelligence Group.