De arbeidsmarktdata van Jobdigger helpt organisaties en personen om beter inzicht in de markt te krijgen. Een belangrijke groep gebruikers zijn recruiters. Zij gebruiken Jobdigger onder andere om functiegroepen te analyseren, marktonwikkelingen in kaart te brengen, inzicht te krijgen in doelgroepen en om kansen op de markt op te sporen. Het aantal recruiters dat arbeidsmarktdata inzet, groeit nog steeds. Maar hoe ziet het ‘land van recruiters’ er zelf eigenlijk uit en welke ontwikkelingen deden zich de afgelopen tijd op de recruitmentmarkt voor? Deze keer schakelden we onze arbeidsmarktdata in om die vraag te beantwoorden.
Recruiters waren de afgelopen jaren erg schaars en alhoewel er nog steeds vacatures beschikbaar zijn, is ook deze markt geraakt door de crisis. We hebben de ontwikkeling van vacatures voor corporate recruiters sinds 2018 geanalyseerd. We kijken terug naar een langdurige stijging in het aantal vacatures tot aan het eerste kwartaal van 2020. De lijn laat een plotse en diepe daling zien in het eerste kwartaal van 2020 als reactie op de komst van het coronavirus.
We zien sinds 2018 geen grote verschuivingen in de verdeling van het aantal beschikbare vacatures voor corporate recruiters per provincie. De meeste kansen voor werkzoekende recruiters liggen in de omgeving van de randstad, in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Maar ook Noord-Brabant zit daar vlakbij met een hoog percentage aan vacatures in 2020. Wel zagen we het percentage van het totaal aantal vacatures in 2020 in Overijssel (+2,72 %) stijgen ten opzichte van 2018 en 2019, waar de overige provincies slechts een verschil van maximaal 0,8 % laten zien.
Naast de geografische analyse waar recruiters rekening mee kunnen houden in de zoektocht naar een baan, geeft arbeidsmarktdata ook inzicht in de kansen per branche, werkgever en bemiddelaar. Hiernaast is de top 5 per onderdeel in beeld gebracht. Van alle branches zijn er dus op dit moment de meeste vacatures beschikbaar in de branche ‘organisatie-adviesbureaus’. Voor directe werkgevers geldt dat voor Capgemini en voor de bemiddelaars is de grootste aanbieder YoungCapital.
Inzicht in je eigen skills én wat je daarmee kunt op de arbeidsmarkt, kan nieuwe kansen bieden voor werkzoekenden. Zo zijn ervaringen, kennis en vaardigheden erg belangrijk en niet alleen de diploma die ooit behaald is. De functietitel recruiter valt onder de functies waar geen specifieke opleiding voor is. Sommige recruiters komen vanuit de opleiding Human Resource Management, maar iemand die bijvoorbeeld een technische opleiding heeft gedaan, kan met de juiste skills ook technisch recruiter worden. De skills die op dit moment het vaakst aan corporate recruiters worden gevraagd, hebben wij onder elkaar gezet.
Gebruik Jobdigger insights om ontwikkelingen en kansen op de arbeidsmarkt in de gaten te houden. Wil je weten welke trends zich voordoen in jouw sector? Neem contact met ons op en vraag een gratis demo aan. Wij laten je zien hoe arbeidsmarktdata voor jou kan werken.
Aan het begin van dit schooljaar maakte de studenten Human Resource Management (HRM) van de Hogeschool Rotterdam kennis met arbeidsmarktdata. Mirjam Warners en Joeri Renkema van Jobdigger verzorgden een interactief online college, waarin de studenten aan de slag gingen met het inzetten van arbeidsmarktdata. Zo kregen ze een klein voorproefje van hoe zij later tijdens hun loopbaan deze data handig kunnen inzetten om kwalitatief beter werk te leveren.
Met arbeidsmarktdata hebben recruiters, uitzenders en intermediairs volledig en actueel inzicht in de arbeidsmarkt. Alle vacatures in een branche, regio of sector kunnen direct en gemakkelijk worden opgehaald. Daarnaast geeft arbeidsmarktdata de laatste trends en ontwikkelingen weer: veel gevraagde opleidingsniveaus, gemiddelde salarissen en het aantal uitstaande vacatures zijn onder andere zichtbaar. Oftewel: arbeidsmarktdata biedt een volledig overzicht van wat er zich allemaal op de arbeidsmarkt afspeelt. En dat is iets waar veel HRM-studenten later vaak mee te maken zullen krijgen.
Het eerder opgenomen college door de twee data-experts van Jobdigger werd aan het begin van dit schooljaar afgespeeld. De studenten werden meegenomen in alle mogelijkheden die arbeidsmarktdata te bieden heeft. De belangrijkste les volgens Ilse den Exter – Hamoen, Lecturer aan de Hogeschool Rotterdam: “dat het juist en slim inzetten van arbeidsmarktdata tijdens een werving- en selectieprocedure je veel gemakkelijker bij de juiste kandidaat brengt”.
De kennis die de studenten opdeden, konden zij direct toepassen met een praktijkopdracht. Iedere student kreeg met een tijdelijk proefaccount toegang tot de arbeidsmarktdata van Jobdigger. Met de informatie die zij binnen Jobdigger vonden, konden ze de opdracht uitvoeren en leerden ze meteen hoe je arbeidsmarktdata in kunt zetten.
“We wilden laten zien wat je met de nieuwste technologie kunt doen, hoe data voor je kan werken. Dat stukje theorie hebben we meteen gekoppeld aan een praktijkopdracht. Zodat ze konden ervaren met een opdracht hoe ze de data kunnen toepassen” – Mirjam Warners, Jobdigger
Steeds meer organisaties maken gebruik van arbeidsmarktdata: om kandidaten beter te helpen in hun zoektocht naar een baan, maar ook om eigen sales- en recruitmentprocessen te verbeteren. Door studenten voor de start van hun loopbaan al kennis te laten maken met arbeidsmarktdata, kunnen ze al vroeg worden gemotiveerd om deze data later toe te passen in hun werk. En dat komt dan weer ten goede van hun eigen kansen op de arbeidsmarkt: die benutten ze beter, wat indirect ook weer lijdt tot een arbeidsmarkt waarin vraag en aanbod nog beter op elkaar aansluiten.
Werkzaam bij een onderwijsinstelling en lijkt zo’n college je ook interessant? Neem contact op en bespreek de mogelijkheden om jouw studenten kennis te laten maken met arbeidsmarktdata.
Jobdigger breidt haar arbeidsmarktdata uit naar Frankrijk. Na het beschikbaar stellen van de Belgische arbeidsmarktdata begin oktober, komt de livegang in Frankrijk steeds dichterbij. En alhoewel onze focus de komende tijd op België, Frankrijk en Nederland ligt, is onze grensoverschrijdende reis daar zeker nog niet afgelopen.
Begin oktober namen we deel aan de online Demo Day België van Recruitment Tech Media. Onze deelname aan het event droeg bij aan de naamsbekendheid en een vliegende start in België en bood een mooie kans om de arbeidsmarktdata van Jobdigger aan Belgische bemiddelaars te laten zien. Inmiddels maken al diverse intermediairs gebruik van Jobdigger, zowel stand-alone als via één van onze ATS-partners in België: OTYS, Carerix en Bullhorn.
De data-spiders van Jobdigger zijn druk bezig om alle vacaturesites door te lopen om zo het meest volledige overzicht van arbeidsmarktdata in Frankrijk te kunnen leveren. De eerste pilots draaien en mede dankzij de scherpe input en frisse blik van onze Franse klanten, kunnen we ook daar optimale datakwaliteit leveren. We scannen vacatures op onder andere functietitels, salarissen, gevraagd opleidingsniveau en gevraagde skills. Al deze arbeidsmarktdata kunnen gebruikers van Jobdigger terugzien in een overzichtelijk en up-to-date dashboard.
In Jobdigger kunnen recruiters, uitzenders, sales-experts en mobiliteitsadviseurs vacatures zoeken in verschillende regio’s of binnen een straalgebied. Het is ook mogelijk om in meerdere grensregio’s tegelijk te zoeken. Daarnaast kan een uitzender gemakkelijk filteren op vacatures die bijvoorbeeld op maximaal 30 minuten reistijd van een kandidaat af zitten.
Intermediairs hebben met Jobdigger altijd actueel inzicht in ontwikkelingen en kansen die zich afspelen op de arbeidsmarkt. Functies waar de meeste vacatures voor uitstaan en kanalen waarop de meeste kandidaten zoeken naar een baan, worden gemakkelijk in beeld gebracht. Actueel inzicht in de arbeidsmarkt creëert een voordeel voor zowel de kandidaat en bemiddelaar als de werkgever. Kandidaten komen sneller aan een passende baan en werkgevers vinden sneller de juiste match voor hun organisatie. Zo draagt Jobdigger bij aan een betere match tussen de vraag- en aanbodkant van de arbeidsmarkt: nu in Nederland, België en zo dadelijk ook in Frankijk.