Jobdigger Insights voor intermediairs in nichemarkten

Jobdigger Insights geeft inzicht in arbeidsmarktdata door het hele land, in elke branche en op elk beroepsprofiel. Dit maakt de software niet alleen interessant voor intermediairs die breed of landelijk opereren, maar ook voor de nichespelers. Jobdigger Insights geeft de nichespeler de mogelijkheden om zijn kansen op de arbeidsmarkt inzichtelijk en concreet te maken.

Lokaal inzicht

Ben je benieuwd hoe de arbeidsmarkt er in een bepaalde provincie, dorp of stad uitziet? Het dashboard van Jobdigger Insights laat een uitgebreid overzicht zien van uitstaande vacatures per regio en toont welke kansen er om de hoek liggen. Intermediairs kunnen zo specifiek op lokale bedrijven of vacatures zoeken. Daarnaast biedt Jobdigger Insights jou ook inzicht in hoe arbeidsmarktdata in een regio zich verhoudt tot arbeidsmarktdata in de rest van het land.

Ben je recruiter? Met lokaal inzicht koppel je jouw kandidaten sneller aan relevante vacatures in de regio of binnen een straal waarin zij bereid zijn te werken.

Zoom in op een beroepsgroep of sector

In het dataoverzicht van Jobdigger Insights kun je als intermediair een selectie maken van de beroepsgroep(en) of sector(en) waarin je actief bent. Dit geldt ook voor kleinere groepen of schaarse functies. In het dashboard verschijnt direct een overzicht van de vacatures die voor jou interessant zijn. Jobdigger Insights laat daarnaast de huidige trend in het aantal geplaatste vacatures binnen deze groep zien. Zie je een stijgende lijn? Dan kan dit het moment zijn om hier als intermediair op in te spelen.

Zoek direct naar Mkb-bedrijven

Richt jij je als intermediair op Mkb-bedrijven? Dan kan Jobdigger Insights je helpen om nieuwe prospects te vinden binnen jouw focusgebied. Naast een overzicht van de geplaatste vacatures in een bepaalde periode, toont Jobdigger Insights namelijk ook de bedrijven die deze vacatures uit hebben staan. Heb je al een mogelijke prospect in gedachte? Zoek dan op dit bedrijf om direct te zien welke vacatures deze Mkb’er op het moment uit heeft staan. Gebruik vervolgens de bedrijfsanalyse om relevante informatie over het bedrijf direct in jouw leadgesprek in te zetten. Lees hier meer over de bedrijfsanalyse.

Wil je weten waar jouw kansen op de arbeidsmarkt liggen? Vraag dan gratis een demo aan.

Inzicht in de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt

De coronacrisis raakt de hele arbeidsmarkt. Sommige sectoren zwaarder dan anderen, maar de markt heeft een klap gekregen en dat zien we terug in het aantal geplaatste vacatures. Er wordt veel geschreven over de impact van de crisis op bepaalde beroepen. Maar wat zijn nu de feiten en zeggen de arbeidsmarktcijfers van de afgelopen tijd ons? Arbeidsmarktdata geeft bijvoorbeeld inzicht in welke beroepen wel of niet ‘coronaproof’ zijn en dus kansrijk blijven.

Kansen op de arbeidsmarkt voor de intermediair

Door de coronamaatregelen pasten we onze levensstijl aan: we gingen niet meer uit eten, bestelden meer producten online en gaan nu massaal in eigen land op vakantie. Met als gevolg dat de economie verandert en het aantal beschikbare banen binnen een beroepsgroep daalt of juist groeit. Het UWV deelt haar verwachtingen voor de werkgelegenheid per sector in 2020. Aan de hand van deze lijst zijn wij in het aantal vacatures van enkele beroepen gedoken om te kijken naar de werkelijke impact van de crisis op een beroepsgroep. Ben jij intermediair? Twijfel je of de sector waarin je normaal veel opdrachten hebt, daalt in werkgelegenheid? Er zijn nog steeds veel kansen op de arbeidsmarkt. Inzicht in de juiste cijfers helpen om deze kansen in kaart te brengen.

 Deze beroepen lijken de crisis te doorstaan

IT-sector

Beroepen in de IT-sector, zoals Software Engineer en Systeembeheerder, zijn nog weinig geraakt door de coronacrisis. De lijn laat slechts een lichte daling zien in het aantal vacatures; bedrijven zijn dus nog steeds hard op zoek naar IT-personeel.


Onderwijs

Docenten, invalleerkrachten en overige beroepen binnen het onderwijs laten zelfs een piek zien in de maand april. Dit kan dan ook de juiste tijd zijn om te werven binnen deze sector: mensen die overwegen over te stappen vanuit sectoren die onder druk staan, kunnen nu worden benaderd om te werken in het onderwijs


Gezondheidszorg

Beroepen binnen de gezondheidszorg blijven veel gevraagd. Ook na januari, waar een duidelijke piek te zien is in het aantal uitstaande vacatures in de zorg. Veel gevraagde zorgberoepen zijn bijvoorbeeld verpleegkundige en Specialist Ouderengeneeskunde.

Verandering in de vraag naar beroepen binnen de zorg is snel te zien in onze vacaturedata. De vraag naar bemonsteraars laat nu bijvoorbeeld een snel stijgende lijn zien. Een logische verklaring is de stijging in het aantal testen voor COVID-19 dat wordt uitgevoerd.

Impact crisis op beroepsgroepen

Er zijn ook sectoren hard getroffen door de komst van de coronacrisis.  De horeca en het personenvervoer kregen te maken met maatregelen die veel impact op de gehele sector hebben. Er is een duidelijke, dalende lijn te zien in het aantal vacatures binnen deze beroepsgroepen. De nieuwste versoepelingen van de maatregelen kunnen hier weer langzaam verandering in gaan brengen. De cijfers van de komende maanden zullen ons hier meer inzicht in geven.

Laat arbeidsmarktdata voor jou werken met Jobdigger Insights

Intermediairs, sales managers en werkgevers gebruiken Jobdigger insights om trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt goed in de gaten te houden. Deze cijfers geven inzicht in waar op de markt nieuwe kansen ontstaan. Wil je weten of jouw sector een stijgende of dalende lijn laat zien? Neem contact met ons op en Vraag dan nu een gratis demo aan. Wij laten je zien hoe arbeidsmarktdata voor jou kan werken.

Vacaturemarkt krimpt nauwelijks meer, maar heeft 28% ingeleverd sinds Intelligente Lockdown

Rotterdam/Arnhem, 11 juni 2020. Sinds de intelligente lockdown zijn er gemiddeld 28 procent minder vacatures geplaatst. Dit blijkt uit analyse op de Jobdigger data van alle vacatures in Nederland tot en met 7 juni 2020. De grootste klap aan de vraagkant van de arbeidsmarkt ligt daarin bij directe werkgevers (profit en non-profit) met een krimp van 37%, terwijl de krimp bij bemiddelaars kleiner is (-22%).

De daling aan de vraagkant op de arbeidsmarkt was al ingezet voor de coronacrisis, waardoor de totale krimp sinds januari 2020 op -38% komt. Het huidige vacatureniveau is overigens nog steeds vergelijkbaar met dat van begin 2018. Afgelopen week waren er in Nederland ruim 36.342 nieuwe online vacatures, het op één na laagste niveau sinds begin maart 2020. Sinds de lockdown zijn er in Nederland bijna een half miljoen nieuwe vacatures online geplaatst (491.000).

De vraagkant van de arbeidsmarkt laat vooral een gelijkmatig niveau zien sinds de eerste weken van de crisis. Een stabilisatie die ook terug te zien is in de ABU-cijfers, het consumenten- en productenvertrouwen en in de teruglopende mobiliteit van de werkende beroepsbevolking. Daarmee blijven vraag en aanbod in balans en de krapte en schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt groot.

47% van de banen in Nederland leent zich voor de 1,5 meter economie. 35% niet.

Uit onderzoek van Intelligence Group onder 2.023 werkzame personen uit de Nederlandse beroepsbevolking blijkt dat bijna de helft (47%) van de mensen in Nederland werkt in een vakgebied dat zich goed leent voor de 1,5 meter economie. 35% van de werkende beroepsbevolking werkt in een vakgebied dat zich niet of minder goed leent voor de 1,5 meter economie. Dit zijn de top-10 vakgebieden:

Geert-Jan Waasdorp, Directeur Intelligence Group : “Werk en de arbeidsmarkt maken een grote transitie door, sinds de coronacrisis. Werkplekken en werkomgevingen zijn veranderd, manieren van werven en solliciteren veranderen en de arbeidsmarkt verliest haar dynamiek. Toch blijft er vooralsnog schaarste en is er voldoende actuele vraag naar arbeidspotentieel. De echte groei van de werkloosheid wordt op z’n vroegst pas na de zomervakantie verwacht, als de grote werkgevers reorganisatieplannen gaan uitvoeren.”

Meer informatie?

Doelgroepdata:
www.intelligence-group.nl
Geert-Jan Waasdorp (T: 06-48 33 72 83)
Geert-Jan@intelligence-group.nl

Vacaturedata:
Joeri Renkema (T: 026 20 22 169)
joeri.renkema@jobdigger.nl

Jobdigger Insights: blijf aan kop met onze 3 tips voor de intermediair

Ontdek waar jouw kansen op de arbeidsmarkt liggen met data uit Jobdigger Insights. Kennis van arbeidsmarktdata helpt je bij het bepalen van de beste strategie om jezelf als intermediair goed in de markt te zetten. Benieuwd hoe? We geven drie tips om Jobdigger Insights optimaal in te zetten.

1. Breng jouw sales-funnel in beeld

In Jobdigger Insights maak je prospects, leads en klanten overzichtelijk in een portfolio. Zo breng je je eigen sales-funnel in beeld en kun je interessante bedrijven hier indelen. Vanuit jouw zoekopdrachten naar vacatures kun je bedrijven meteen labelen als prospect, lead of klant. Bekijk in Jobdigger Insights hoeveel vacatures een prospect de afgelopen tijd heeft geplaatst en pas je strategie hierop aan. Heb je de prospect inmiddels benaderd? Dan kun je hem eenvoudig omzetten naar een lead.

Bekijk hier de gehele video.

Je houdt jouw sales-funnel in de gaten door automatische meldingen in te schakelen voor bijvoorbeeld prospects die je wilt volgen. Zo ontvang je dagelijks van gemarkeerde prospects, leads en/of klanten een overzicht in jouw mailbox.

2. Optimaal inzicht in je klant door de bedrijfsanalyse van Jobdigger Insights

Veel intermediairs zetten Jobdigger Insights in om leads te genereren. Insights toont je alle relevante vacatures én de bedrijven die deze vacatures uit hebben staan. Voordat je een bedrijf benadert, is het handig om de bedrijfsanalyse binnen Insights te bekijken. Deze analyse geeft namelijk een overzicht van interessante gegevens die jij goed kunt gebruiken in jouw leadgesprek, waaronder:

  • Kamer van Koophandel (KvK) gegevens: in welke branche is dit bedrijf werkzaam?;
  • Inzicht in de focusprofielen van het betreffende bedrijf;
  • De functies die het bedrijf over een bepaalde periode heeft gevraagd;
  • De provincies waarin het bedrijf vacatures heeft uitgezet.

De bedrijfsanalyse helpt je ook bij het kiezen van bedrijven die bij jou als intermediair passen. Vraagt een bedrijf bijvoorbeeld voornamelijk fulltime medewerkers, maar heb jij alleen medewerkers in dienst die parttime aan de slag kunnen, is de kans klein dat dit bedrijf een lead oplevert. Met de bedrijfsanalyse in Jobdigger Insights ontvang je dus direct interessante informatie voor jou én de vraag van jouw prospect.

3. Effectief matchen met behulp van ESCO-skills

Als jouw lead een nieuwe klant is geworden is de volgende stap om kandidaten en vacatures aan elkaar te koppelen. ESCO-skills vertellen welke vaardigheden en competenties een kandidaat nodig heeft om een functie uit te oefenen. Jobdigger heeft deze ESCO-skills gekoppeld aan beroepen binnen het dashboard van Jobdigger Insights. Dit geeft jou als intermediair meer inzicht in de vraagkant van de arbeidsmarkt, zodat je sneller de beste match voor een kandidaat vindt. Zet ESCO-skills daarnaast in om jouw wervingsproces te verbeteren én nieuwe leads te genereren. Lees hier meer over ESCO-skills in Jobdigger Insights.

Intermediair: voorkom mismatches op de arbeidsmarkt met ESCO-skills

De krapte op de arbeidsmarkt is nog steeds voelbaar. Onderwijsinstellingen ervaren een tekort aan docenten en ook bedrijven in de ICT-sector hebben moeite met het invullen van vacatures. Een mismatch tussen de skills die deze organisaties vragen en die kandidaten aanbieden maakt de situatie nóg ingewikkelder. Beter inzicht met ESCO-skills biedt intermediairs de kans om hier effectief op in te spelen.

ESCO-skills

ESCO staat voor Classification of European Skills, Competences, Qualifications and Occupations. ESCO-skills dragen bij aan een beter functionerende arbeidsmarkt. Ze geven recruiters en intercedenten inzicht in de vaardigheden en competenties die een kandidaat nodig heeft om een beroep uit te oefenen. In 2017 zijn de ESCO-skills bepaald door de Europese Commissie en gekoppeld aan beroepen op basis van de kennis van beroepsexperts.

Meer inzicht in de arbeidsmarkt door beroep en skills in één dashboard

Jobdigger biedt arbeidsmarktsoftware met een dashboard waarin ESCO-skills gekoppeld zijn aan de beroepen in het dashboard van Jobdigger. Intercedenten of recruiters kunnen deze informatie direct inzetten om sneller geschikte kandidaten te vinden en hun wervingsproces te verbeteren. Daarnaast laat Jobdigger zien welke ESCO-skills een bedrijf vraagt. Deze informatie is gebaseerd op alle vacatures die een bedrijf in het verleden heeft gepubliceerd. Dit volledige overzicht biedt jou als intermediair relevante informatie die je in jouw gesprek met een potentiële opdrachtgever direct op weg kan helpen.

‘Met de toevoeging van de ESCO-skills kunnen we nu inzicht geven in welke vaardigheden en kennis een bedrijf in huis heeft én welke skills nodig zijn om een beroep uit te oefenen. Dat is natuurlijk waardevolle informatie voor elke intermediair’

Wil je weten hoe dit concreet werkt? Vraag dan een gratis demo aan.

Jobdigger: expert op de arbeidsmarkt

Jobdigger is expert op het gebied van arbeidsmarktdata. We zoeken altijd naar manieren om externe data op een interessante manier aan onze eigen informatie te koppelen. We ontwikkelen onze eigen skills, gebaseerd op kennis uit de werkelijkheid, door vacatureteksten grondig te doorzoeken op specifieke skills die gevraagd worden. Zo brengen we een nóg diepere laag aan op de al bestaande ESCO-skills. We vertellen je binnenkort meer over de ontwikkeling van onze JCDO-skills.