Terugblik 2020: de grensoverschrijdende reis van Jobdigger

In 2020 is door corona veel gebeurd op de arbeidsmarkt en het afgelopen jaar deelden we deze ontwikkelingen met je. Maar ook binnen Jobdigger gebeurde er veel. We nemen je graag kort mee in onze reis door 2020.

De ontwikkeling van Jobdigger Insights

In 2020 was het team van Jobdigger druk bezig met het ontwikkelen en professionaliseren van Jobdigger Insights. De opvolger van Jobdigger Leads gaat nog een stap verder in het inzicht dat het jou biedt in de arbeidsmarkt. Jobdigger Insights bied je nog meer informatie over de doelgroep. Onder andere de pullfactoren van kandidaten zijn beschikbaar en je ziet direct welke bronnen potentiële kandidaten raadplegen in hun zoektocht naar een baan. Zorg dat de marketing- en recruitmentafdeling binnen jouw organisatie optimaal kan werven en zet Jobdigger Insights in om de arbeidsmarkt van jouw focusprofiel in kaart te brengen.

“Met Jobdigger Insights weet je precies welke bedrijven bij jou in de buurt zoeken naar jouw kandidaten. Bespaar gigantisch veel tijd door niet het hele web meer af te hoeven speuren op zoek naar openstaande vacatures bij directe opdrachtgevers én verzamel al je leads op één plek. – Joeri Renkema, Jobdigger

Het is nu mogelijk om jouw prospects, leads en klanten overzichtelijk bij te houden in je eigen portfolio binnen Jobdigger Insights. Daarnaast is Jobdigger Insights voor steeds meer bemiddelaars toegankelijk, dankzij de vele integraties in alle gangbare ATS-systemen, waaronder MySolution, Carerix, OTYS, Bullhorn, RecruitNow en Tigris. Dankzij deze integraties kunnen gebruikers nu vanuit hun eigen CRM-systemen bestaande klanten en prospects eenvoudig synchroniseren en volgen.

De Belgische én Franse grens over

In 2020 ging Jobdigger de grens over en live in België en Frankrijk. Rond de livegang in België lieten we Jobdigger Insights zien op de Belgische Recruitment Demo Day 2020 van Recruitmenttech. Tegelijk ging onze Belgische website de lucht in, in zowel het Vlaams als het Frans. Op het moment draaien de eerste pilots in Frankrijk en zijn we daar volop bezig met het ‘spideren’ van vacaturebronnen. Het is nu ook mogelijk om vacatures te zoeken in verschillende grensregio’s tegelijk.

Betere datakwaliteit

Ook dit jaar heeft veel in het teken gestaan van het optimaliseren van onze datakwaliteit. Onze ISO-certificaten, ISO9001 en ISO7001, zijn opnieuw verlengd en zijn hier een integraal onderdeel van. De kwalificaties die bij deze certificaten horen, inspireerden ons om onze datakwaliteit weer naar een hoger niveau te tillen.

De data van Jobdigger voor inzicht in economie, onderwijs en arbeidsmarkt

In 2020 bracht de arbeidsmarktdata van Jobdigger de economie, het onderwijs en de arbeidsmarkt samen. Dankzij de inzet van arbeidsmarktdata kunnen onderwijsinstellingen studenten meer inzicht in een opleiding en het hierbij horende perspectief op een baan bieden. Curriculums kunnen nog beter worden ingericht aan de hand van de vraagkant van de arbeidsmarkt. Lees hier meer.

In het project ‘Talentgap’ met Gloedcommunicatie en KplusV, brachten we de Gelderse arbeidsmarkt in beeld voor onderwijsinstellingen in Gelderland. We lieten zien waar het aantal vacatures hard stijgt of juist daalt en brachten kansen en mogelijkheden voor nationaal en internationaal talent in kaart. Daarnaast stonden we zelf ook ‘voor de klas’ in 2020. Mirjam Warners en Joeri Renkema verzorgden een interactief online college voor HRM-studenten aan de Hogeschool Rotterdam. Zij deden kennis op over arbeidsmarktdata én leerden direct hoe ze deze kennis in de praktijk konden brengen. 

De gebruikers van Jobdigger

De ontwikkelingen die plaatsvonden zijn met goede inbreng van onze gebruikers gerealiseerd en geoptimaliseerd. Door het vertrouwen dat zij hebben in Jobdigger en door hun scherpe blik en feedback die zij geven tijdens het draaien van pilots, kunnen wij zowel onze data-interface als – kwaliteit continu optimaliseren en uitbreiden. Samen met hen zorgen we dat de arbeidsmarkt in beweging blijft en zowel kandidaten als organisaties sneller de juiste match vinden.

Benieuwd wat Jobdigger jou in het nieuwe jaar kan brengen? Onze data-experts helpen je graag verder. Neem gerust contact op.

Stages in 2020: grootste impact en ontwikkelingen in het mbo

Het afgelopen jaar is de markt erg veranderd als gevolg van de huidige coronacrisis. Branches zoals de horeca en evenementenbranche zijn hard geraakt, maar ook op andere plekken daalde het aantal openstaande vacatures. Ook voor studenten is het door de coronacrisis steeds lastiger een stageplek te vinden. Welke veranderingen vonden het afgelopen jaar plaats en waar zijn nog wel stageplekken te vinden? We beantwoordden deze vraag aan de hand van onze vacaturedata.

Meer bedrijven sluiten tijdelijk de deuren voor stagiaires

Een verplicht onderdeel van de meeste studierichtingen is de meewerk- of afstudeerstage. Door de coronacrisis zijn er minder stageplekken beschikbaar binnen organisaties. Dit maakt het voor studenten lastiger om hun studie af te ronden, waardoor meer studenten vertraging kunnen oplopen. We zien een sterke daling in het totale aantal stageplekken bij directe werkgevers, met name in het tweede kwartaal van 2020. Toch laat de trend in 2020 weer een lichte stijging in de laatste maanden zien.

Over de periode van maart tot en met november 2020 in vergelijking met diezelfde periode in 2019, laat het totale aantal vacatures voor mbo-stages de grootste daling zien van 25,13 %, voor het aantal hbo-stages is dit een daling van 19,86 %. Wo-stagemogelijkheden zijn het minst hard getroffen met een daling van 4,38 %. Hier vallen beroepen onder, zoals: advocaat, GZ-psycholoog, online marketeer en accountant.

Waar maken studenten de meeste kans op een stage?

Er zijn dus minder stageplekken beschikbaar, maar van de plekken die er nog wel zijn, waar worden dan nog de meeste stagiaires voor gezocht? En hoe verhoudt dit zich tot vorig jaar? We keken naar de top drie beroepsgroepen waarvoor de meeste vacatures voor stages uitstaan en vergeleken deze top drie met die van vorig jaar. Voor deze analyse selecteerden we alleen vacatures van directe werkgevers, bemiddelaars en vacatures op jobboards zijn daarbuiten gehouden. We keken naar de eerste 6 maanden vanaf het moment dat er werd gesproken van een pandemie (11 maart 2020) en vergeleken deze met dezelfde periode in 2019.

Mbo-stages

De grootste verschuivingen in het aantal beschikbare stages, zagen we in het mbo. De top drie ziet er, op één beroepsgroep na, anders uit dan in 2019. Mbo-studenten kunnen in 2020 de meeste vacatures voor stages vinden in de beroepsgroep ‘Vakspecialisten op juridisch, maatschappelijk en cultureel gebied’, net als in 2019.

Maar wat valt er nu precies onder deze beroepsgroep – en onder de overige groepen? We hebben het onder elkaar gezet, zodat verschuivingen en de beroepen die hier dus van invloed op waren, duidelijk worden:

We zien dat het aantal beschikbare stages voor medewerkers in winkels en supermarkten in 2020 sterk is toegenomen. Beroepen die juist in de top 3 zijn gebleven bestaan onder andere uit zorgberoepen, hetgeen aansluit bij de huidige ontwikkelingen in de zorg en het aantal medewerkers die daar nog steeds hard nodig zijn. Stages voor verleners van persoonlijke diensten komen juist minder voor; dit ligt in lijn ligt met de algehele dalende trend in de horeca.

Hbo-stages

De beroepsgroepen waarvoor de meeste hbo-stages beschikbaar zijn, zijn niet veranderd ten opzichte van 2019. De top twee lijkt erg op elkaar, maar hier vallen verschillende functies onder. We zagen voor hbo dat er alleen meer stage- en afstudeerders werden gezocht voor ‘wetenschappers en ingenieurs’.

Wo-stages

Ook de top drie voor wo-stages is hetzelfde gebleven als in 2019. Het lijkt erop dat, los van een algehele daling in aantal vacatures, de coronacrisis niet van invloed is op de verdeling in het aantal stages per beroepsgroep.

Waar zijn nog wel stage- en afstudeeropdrachten te vinden?

Er zijn dus nog zeker stageplekken beschikbaar voor studenten, afhankelijk van de richting die zij op willen. We hebben op een rij gezet welke bedrijven per opleidingsniveau onder andere veel stageplekken aanbieden sinds maart 2020 – de start van de coronacrisis in Nederland.

Inzicht in de arbeidsmarkt van corporate recruiters: Zo ziet de huidige markt eruit

De arbeidsmarktdata van Jobdigger helpt organisaties en personen om beter inzicht in de markt te krijgen. Een belangrijke groep gebruikers zijn recruiters. Zij gebruiken Jobdigger onder andere om functiegroepen te analyseren, marktonwikkelingen in kaart te brengen, inzicht te krijgen in doelgroepen en om kansen op de markt op te sporen. Het aantal recruiters dat arbeidsmarktdata inzet, groeit nog steeds. Maar hoe ziet het ‘land van recruiters’ er zelf eigenlijk uit en welke ontwikkelingen deden zich de afgelopen tijd op de recruitmentmarkt voor? Deze keer schakelden we onze arbeidsmarktdata in om die vraag te beantwoorden.

Het aantal vacatures voor corporate recruiters

Recruiters waren de afgelopen jaren erg schaars en alhoewel er nog steeds vacatures beschikbaar zijn, is ook deze markt geraakt door de crisis.  We hebben de ontwikkeling van vacatures voor corporate recruiters sinds 2018 geanalyseerd. We kijken terug naar een langdurige stijging in het aantal vacatures tot aan het eerste kwartaal van 2020. De lijn laat een plotse en diepe daling zien in het eerste kwartaal van 2020 als reactie op de komst van het coronavirus.

Beschikbare vacatures: de verdeling tussen de provincies

We zien sinds 2018 geen grote verschuivingen in de verdeling van het aantal beschikbare vacatures voor corporate recruiters per provincie. De meeste kansen voor werkzoekende recruiters liggen in de omgeving van de randstad, in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Maar ook Noord-Brabant zit daar vlakbij met een hoog percentage aan vacatures in 2020. Wel zagen we het percentage van het totaal aantal vacatures in 2020 in Overijssel (+2,72 %) stijgen ten opzichte van 2018 en 2019, waar de overige provincies slechts een verschil van maximaal 0,8 % laten zien.

De top 5 van de recruitmentmarkt

Naast de geografische analyse waar recruiters rekening mee kunnen houden in de zoektocht naar een baan, geeft arbeidsmarktdata ook inzicht in de kansen per branche, werkgever en bemiddelaar. Hiernaast is de top 5 per onderdeel in beeld gebracht. Van alle branches zijn er dus op dit moment de meeste vacatures beschikbaar in de branche ‘organisatie-adviesbureaus’. Voor directe werkgevers geldt dat voor Capgemini en voor de bemiddelaars is de grootste aanbieder YoungCapital.

Deze skills worden op dit moment aan recruiters gevraagd

Inzicht in je eigen skills én wat je daarmee kunt op de arbeidsmarkt, kan nieuwe kansen bieden voor werkzoekenden. Zo zijn ervaringen, kennis en vaardigheden erg belangrijk en niet alleen de diploma die ooit behaald is. De functietitel recruiter valt onder de functies waar geen specifieke opleiding voor is. Sommige recruiters komen vanuit de opleiding Human Resource Management, maar iemand die  bijvoorbeeld een technische opleiding heeft gedaan, kan met de juiste skills ook technisch recruiter worden. De skills die op dit moment het vaakst aan corporate recruiters worden gevraagd, hebben wij onder elkaar gezet.

Arbeidsmarkt in beeld met arbeidsmarktdata

Gebruik Jobdigger insights om ontwikkelingen en kansen op de arbeidsmarkt in de gaten te houden. Wil je weten welke trends zich voordoen in jouw sector? Neem contact met ons op en vraag een gratis demo aan. Wij laten je zien hoe arbeidsmarktdata voor jou kan werken.

College Arbeidsmarktdata aan de Hogeschool Rotterdam

Aan het begin van dit schooljaar maakte de studenten Human Resource Management (HRM) van de Hogeschool Rotterdam kennis met arbeidsmarktdata. Mirjam Warners en Joeri Renkema van Jobdigger verzorgden een interactief online college, waarin de studenten aan de slag gingen met het inzetten van arbeidsmarktdata. Zo kregen ze een klein voorproefje van hoe zij later tijdens hun loopbaan deze data handig kunnen inzetten om kwalitatief beter werk te leveren.

Inzicht in trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

Met arbeidsmarktdata hebben recruiters, uitzenders en intermediairs volledig en actueel inzicht in de arbeidsmarkt. Alle vacatures in een branche, regio of sector kunnen direct en gemakkelijk worden opgehaald. Daarnaast geeft arbeidsmarktdata de laatste trends en ontwikkelingen weer: veel gevraagde opleidingsniveaus, gemiddelde salarissen en het aantal uitstaande vacatures zijn onder andere zichtbaar. Oftewel: arbeidsmarktdata biedt een volledig overzicht van wat er zich allemaal op de arbeidsmarkt afspeelt. En dat is iets waar veel HRM-studenten later vaak mee te maken zullen krijgen.

Kennis direct in de praktijk toegepast

Het eerder opgenomen college door de twee data-experts van Jobdigger werd aan het begin van dit schooljaar afgespeeld. De studenten werden meegenomen in alle mogelijkheden die arbeidsmarktdata te bieden heeft. De belangrijkste les volgens Ilse den Exter – Hamoen, Lecturer aan de Hogeschool Rotterdam: “dat het juist en slim inzetten van arbeidsmarktdata tijdens een werving- en selectieprocedure je veel gemakkelijker bij de juiste kandidaat brengt”.

De kennis die de studenten opdeden, konden zij direct toepassen met een praktijkopdracht. Iedere student kreeg met een tijdelijk proefaccount toegang tot de arbeidsmarktdata van Jobdigger. Met de informatie die zij binnen Jobdigger vonden, konden ze de opdracht uitvoeren en leerden ze meteen hoe je arbeidsmarktdata in kunt zetten.

“We wilden laten zien wat je met de nieuwste technologie kunt doen, hoe data voor je kan werken. Dat stukje theorie hebben we meteen gekoppeld aan een praktijkopdracht. Zodat ze konden ervaren met een opdracht hoe ze de data kunnen toepassen” – Mirjam Warners, Jobdigger

Kansen benutten op de arbeidsmarkt

Steeds meer organisaties maken gebruik van arbeidsmarktdata: om kandidaten beter te helpen in hun zoektocht naar een baan, maar ook om eigen sales- en recruitmentprocessen te verbeteren. Door studenten voor de start van hun loopbaan al kennis te laten maken met arbeidsmarktdata, kunnen ze al vroeg worden gemotiveerd om deze data later toe te passen in hun werk. En dat komt dan weer ten goede van hun eigen kansen op de arbeidsmarkt: die benutten ze beter, wat indirect ook weer lijdt tot een arbeidsmarkt waarin vraag en aanbod nog beter op elkaar aansluiten.

Werkzaam bij een onderwijsinstelling en lijkt zo’n college je ook interessant? Neem contact op en bespreek de mogelijkheden om jouw studenten kennis te laten maken met arbeidsmarktdata.

Jobdigger verlegt grenzen met arbeidsmarktdata in België en Frankrijk

Jobdigger breidt haar arbeidsmarktdata uit naar Frankrijk. Na het beschikbaar stellen van de Belgische arbeidsmarktdata begin oktober, komt de livegang in Frankrijk steeds dichterbij. En alhoewel onze focus de komende tijd op België, Frankrijk en Nederland ligt, is onze grensoverschrijdende reis daar zeker nog niet afgelopen.

Geslaagde livegang in België

Begin oktober namen we deel aan de online Demo Day België van Recruitment Tech Media. Onze deelname aan het event droeg bij aan de naamsbekendheid en een vliegende start in België en bood een mooie kans om de arbeidsmarktdata van Jobdigger aan Belgische bemiddelaars te laten zien. Inmiddels maken al diverse intermediairs gebruik van Jobdigger, zowel stand-alone als via één van onze ATS-partners in België: OTYS, Carerix en Bullhorn.

Verder de grenzen over

De data-spiders van Jobdigger zijn druk bezig om alle vacaturesites door te lopen om zo het meest volledige overzicht van arbeidsmarktdata in Frankrijk te kunnen leveren. De eerste pilots draaien en mede dankzij de scherpe input en frisse blik van onze Franse klanten, kunnen we ook daar optimale datakwaliteit leveren. We scannen vacatures op onder andere functietitels, salarissen, gevraagd opleidingsniveau en gevraagde skills. Al deze arbeidsmarktdata kunnen gebruikers van Jobdigger terugzien in een overzichtelijk en up-to-date dashboard.

Inzicht in verschillende grensregio’s met de arbeidsmarktdata van Jobdigger

In Jobdigger kunnen recruiters, uitzenders, sales-experts en mobiliteitsadviseurs vacatures zoeken in verschillende regio’s of binnen een straalgebied. Het is ook mogelijk om in meerdere grensregio’s tegelijk te zoeken. Daarnaast kan een uitzender gemakkelijk filteren op vacatures die bijvoorbeeld op maximaal 30 minuten reistijd van een kandidaat af zitten.

Intermediairs hebben met Jobdigger altijd actueel inzicht in ontwikkelingen en kansen die zich afspelen op de arbeidsmarkt. Functies waar de meeste vacatures voor uitstaan en kanalen waarop de meeste kandidaten zoeken naar een baan, worden gemakkelijk in beeld gebracht. Actueel inzicht in de arbeidsmarkt creëert een voordeel voor zowel de kandidaat en bemiddelaar als de werkgever. Kandidaten komen sneller aan een passende baan en werkgevers vinden sneller de juiste match voor hun organisatie. Zo draagt Jobdigger bij aan een betere match tussen de vraag- en aanbodkant van de arbeidsmarkt: nu in Nederland, België en zo dadelijk ook in Frankijk.

Het aantal vacatures binnen de IT neemt af, maar talent blijft schaars

Het aantal vacatures binnen de IT daalt, maar de krapte en schaarste op de markt blijft bestaan. In totaal bestaat 14% van de meest schaarse functies op de arbeidsmarkt uit IT-functies. Recruiters gaan daarom op zoek naar nieuwe strategieën om het schaarse IT-talent binnen te halen. Een van die strategieën is het gebruik van nieuwe functiebenamingen.

De arbeidscijfers van het derde kwartaal 2020 tonen weliswaar een verdere verslechtering, maar voorlopig zijn de effecten van de coronacrisis en bijbehorende economische neergang nog relatief beperkt op de algehele arbeidsmarkt. Ondanks enkele verslechteringen in de onderliggende waarden van de arbeidsmarkt, zoals de toenemende werkloosheid en dalende arbeidsmarktactiviteit, blijft de krapte en schaarste op de arbeidsmarkt bestaan, ook binnen de IT-sector. Uit onderzoek van Intelligence Group, gebaseerd op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) en vacaturedata van Jobdigger, blijkt dat de meest schaarse beroepen op de Nederlandse arbeidsmarkt voor 14% bestaan uit IT beroepen.

De top-5 meest schaarse IT-functies


Bron: Intelligence Group

Applicatieprogrammeurs zijn binnen de IT-sector het meest schaars, maar lijken niet schaarser te worden. Elke actief werkzoekende applicatieprogrammeur heeft de keuze uit 19 openstaande vacatures (19:1). Voor de overige IT-functies binnen de top-5 neemt de schaarste wel (iets) toe. De grootste toename in schaarste is te zien binnen de databank- en netwerkspecialisten. Binnen deze doelgroep hebben de actief werkzoekenden nu de keuze uit 9 openstaande vacatures.

Binnen de verschillende opleidingsniveaus zijn er echter grote verschillen te zien in het aantal schaarse IT-functies. Binnen de meest schaarse beroepen op hbo-niveau behoren 3 van de 10 beroepen binnen de IT-sector. Op dit niveau zijn met name applicatieprogrammeurs, netwerk- en systeemtechnici en managers informatie- en communicatietechnologie extreem schaars. Dit houdt in dat de IT-experts binnen deze functies die actief op zoek zijn naar een baan uit meer dan 5 openstaande vacatures kunnen kiezen. Voor de meest schaarse functie, de applicatieprogrammeurs, staan er per actief werkzoekende op hbo-niveau zelfs 35 vacatures open (35:1). Op wo-niveau zijn er minder IT  beroepen terug te vinden, vooral wiskundigen, actuarissen en statistici zijn hierbinnen extreem schaars (7:1). Op mbo-niveau staat er geen enkele IT-functie tussen de lijst met de meest schaarse beroepen. De schaarste binnen de IT-sector speelt dus met name binnen functies voor hoogopgeleiden.

Aantal vacatures binnen de IT neemt opnieuw af

Afgezien van een piek in het aantal IT-vacatures uitgezet door bemiddelaars tussen week 32 en 37 2020 (92%), lijkt de dalende vacature trend die de afgelopen tijd zichtbaar was zicht voort te zetten, zowel bij werkgevers als bureaus. Echter lijkt deze dalende trend wel meer te stabiliseren, met name bij het aantal IT-vacatures uitgezet door werkgevers.


Bron: Jobdigger, bewerkt door Intelligence Group

Top-10 meest voorkomende nieuwe functiebenamingen binnen de IT

Ondanks het dalende aantal vacatures, zijn er in het afgelopen jaar bijna 28 duizend nieuwe functiebenamingen gebruikt binnen vacatures. Waar de functiebenamingen die maar één keer zijn gebruikt meer zeggen over het misschien foutieve gebruik van een functiebenaming door een bedrijf, geeft de top-10 meest gebruikte nieuwe functiebenamingen meer informatie over de huidige ontwikkelingen en nieuwe strategieën op de arbeidsmarkt.

RankingNieuwe functiebenaming
1Manager Data en Informatie
2BI Consultant/Developer
3Teamlead Infrastructuurdiensten
4Microsoft Power Apps Consultant
5E-Commerce & ERP Consultant
6Intelligent Automation Consultant
7SAP Front-end Development Consultant
8Applicatiebeheer Archieven
9Cybersecurity Advisor
10Team Lead Threat Intel COE Security

Bron: Jobdigger

Binnen de IT-sector is er te zien dat recruiters in het afgelopen nieuwe functiebenamingen hebben gebruikt om talent aan te trekken en zich te onderscheiden van de andere vacatures op de markt. Met name voor de meest schaarse beroepen lijkt dit het geval. Ook de ontwikkelingen die plaatsvinden op de arbeidsmarkt zijn terug te zien in de nieuwe functiebenamingen. Nieuwe functietitels die in 2020 allemaal meer dan 100 keer zijn gebruikt binnen vacatures zijn bijvoorbeeld ‘BI Consultant/Developer’, ‘ E-Commerce & ERP Consultant’, ‘SAP Front-end Development Consultant’, en ‘Cybersecurity Advisor’. Dit terwijl deze functietitels voor 2020 niet eerder in vacatures zijn voorgekomen. “Dit laat zien hoe arbeidsmarktdata direct inzicht biedt in de nieuwste ontwikkelingen binnen de IT-sector, waaronder het ontstaan van nieuwe functietitels”, aldus Mirjam Warners, Data-analist bij Jobdigger. “Daarnaast laat arbeidsmarktdata natuurlijk nog meer ontwikkelingen binnen deze sector zien. Denk aan ontwikkelingen in: gevraagde skills en opleidingen, salarissen en de tijd dat een vacature gemiddeld uitstaat. Deze informatie gebruiken bemiddelaars die actief zijn in de IT-sector dan weer om kansen voor hun kandidaat in kaart te brengen“.

Arbeidsmarkt in cijfers

Op de pagina ‘Arbeidsmarkt in cijfers’ worden de actuele stand van zaken en ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt weergeven. De meest recente data van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek toont ontwikkelingen op het gebied van arbeidsmarktactiviteit, baanwisselingen, sourcingsdruk, verwachte zoekduur, en uitzicht op vast contract. Daarnaast visualiseert de pagina data over werkloosheid, vacature-indicator, vacatures, en economische groei. Klik hier voor een volledig overzicht van de meest actuele cijfers op de arbeidsmarkt.

“Vervelendste HR-taak eindelijk verleden tijd?”

-nieuw geautomatiseerd platform zorgt voor optimale vacatureteksten, maximale online vindbaarheid en voorkomt discriminatie-

15 oktober 2020 – Arnhem/Rotterdam

“HR-medewerkers en recruiters vinden vacatureteksten schrijven een van de minst leuke taken in het recruitmentproces. Een nieuw, geautomatiseerd platform maakt dit echter veel eenvoudiger voor recruiters. Het zorgt dat vacatureteksten optimaal en op het juiste taalniveau geschreven worden en dat de online vindbaarheid door kandidaten zo groot mogelijk wordt door aan te sluiten bij de eisen van Google for Jobs. Daarnaast helpt het gender-neutraal te werven en discriminatie op grond van leeftijd of sekse te voorkomen.

Dit is een volgende stap in het verder professionaliseren en automatiseren van het recruitmentproces, waarbij HR & Recruitment blijven innoveren om de beste mensen aan te trekken. De recruiter van de toekomst moet zich steeds meer op data baseren. Ze hoeven daarbij geen kriebels te krijgen van cijfers en algoritmes. Maar kunnen de vruchten plukken van slimme systemen die ontzorgen en tot betere resultaten leiden.“ 

Dit vertellen Marcel Leeman van teksttechnologiebedrijf Textmetrics en Geert-Jan Waasdorp van arbeidsmarkt dataspecialist Intelligence Group’ bij de lancering van de nieuwe recruitment tool van Textmetrics. Hierin zijn  de grote hoeveelheden job data van vacaturespecialisten Intelligence Group en Jobdigger gekoppeld aan de taalalgoritmes van Textmetrics.

Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group (GJW) legt uit: “Als er één ding is waar veel HR-medewerkers en recruiters een hekel aan hebben in hun takenpakket, is het wel het schrijven van vacatureteksten. Dit is een ondergeschoven kindje, ook communicatieafdelingen vinden dit niet leuk. Gevolg is dat dit regelmatig tegen relatief hoge kosten wordt uitbesteed. Het aannemen van mensen zelf, de selectie en het voeren van intakegesprekken wordt daarentegen wel leuk gevonden.”  

“In vacatureteksten is het belangrijk om zoveel mogelijk ‘motivatie drivers’ van kandidaten te benoemen. Wat prikkelt ze, wat zoeken ze in een baan en in een werkgever. Dus om teksten te schrijven die de beweegredenen en de relevante arbeidsvoorwaarden die de doelgroep voor ogen heeft ‘expliciet’ benoemen. Bij een thuiszorgmedewerker heb je het niet over een auto van de zaak, maar bijvoorbeeld over ‘dicht bij huis’, onregelmatigheidstoeslag, werkzekerheid. Dat terwijl een commerciële medewerker meer geprikkeld wordt door competitie of een bonus. Hoe meer relevante drijfveren je in een vacature benoemt hoe hoger de ‘conversie’ of slaagkans. Dat lijkt simpel en sommige dingen liggen zo voor de hand dat ze vergeten worden. Zo denkt men bijvoorbeeld: ‘een CAO of pensioenregeling, het is toch logisch dat we dat hebben?’ Je moet echter alles wat logisch is benoemen, want dit is lang niet altijd logisch voor de ontvanger!”

Marcel Leeman, CEO van Textmetrics (ML), voegt toe: onze nieuwe tool attendeert je er systematisch op om deze dingen te benoemen. En creëert op simpele wijze de beste vacaturetekst, uitgaande van vier basiseisen. Allereerst vindbaarheid, want de vacature moet zo goed mogelijk online gevonden kunnen worden. Daarnaast de ‘hygiëne-eis’, dat wil zeggen dat de vacature qua spelling en grammatica foutloos moet zijn. De ‘branding-eis’ stelt dat de vacature voldoet aan de cultuur en merkwaarden van bedrijf of organisatie. De laatste eis is dat de bij de doelgroep levende job-wensen in de vacature terug te vinden zijn. Door onze samenwerking zijn we zijn nu in staat zeer gedetailleerde doelgroep-motivatoren consequent in de vacaturetekst aan te brengen en daarnaast de haalbaarheid van deze wensen in kaart te brengen.”

“Om dit te bereiken zijn enorme hoeveelheden data over doelgroepen en van bestaande vacatures samengebracht en functies geanalyseerd. Dat leert bijvoorbeeld dat recruiters regelmatig de plank misslaan door een te generieke ‘enthousiaste medewerker’ te zoeken of juist te creatief op zoek zijn naar een ‘sales-tijger’ of een ‘java-ninja’. De vacature lijkt dan op te vallen, maar de ervaring leert dat een functie juist veel vindbaarder is door een zoekmachine bij het gebruiken van specifieke, veel voorkomende functietitels. De nieuwe tool geeft suggesties voor maximale vindbaarheid in Google for Jobs en weet ook wat een kandidaat juist wel wil horen.”

GJW: “Naast het binnenhalen van kandidaten, spelen er andere zaken. HR en recruitment liggen steeds vaker onder een vergrootglas, met name op het punt van anti-discriminatie en het niet uitsluiten op het gebied van leeftijd, sekse en afkomst. Het wervingsproces en de vacature moeten voldoen aan diversiteitseisen en daarbij is de vacaturetekst cruciaal in de bewijsvorming of een organisatie conform de wet handelt. Zoals bekend wordt er gesproken over het invoeren van een nieuwe ‘meldcode discriminatie’ én ook het recruitment vakgebied is zelf actief bezig en heeft onlangs een recruitercode opgesteld. Door het gebruik van deze dienst heeft de recruiter straks ook echt hulp en intelligentie om inclusief te werven”.

ML: “Vanaf midden oktober is deze nieuwe recruitment-dienst in Nederland beschikbaar. Het simpel online toegankelijke platform is gemakkelijk door recruiters te gebruiken, waarbij deze geen angst hoeft te hebben voor algoritmes en uitgebreide datamining-kennis. Dat is allemaal al voor ze gedaan.
Wij schatten in dat er in Nederland zo’n 60-80.000 mensen in recruitment werkzaam zijn in groot MKB en grotere bedrijven en organisaties, waarvan een kwart hiervan echt baat zal hebben. De kwaliteit van  vacatureteksten kan snel toenemen en is meteen geoptimaliseerd voor het zoeken in Google, schrijfstijl, achtergrond of geslacht van de kandidaat, of geletterdheid. Tegelijkertijd geeft de software feedback over de motieven van kandidaten en de haalbaarheid van een vacature. Het lerende platform zal de vacature steeds meer automatisch voor je klaarzetten.”

GJW: “We hebben inmiddels ook gezien dat dit schrijfprobleem bij vacatures niet alleen voor het Nederlandse taalgebied speelt, maar een universeel probleem is. Door onze samenwerking kunnen we deze oplossing in meerdere talen aanbieden, waarbij we allereerst aan België en Duitsland denken.

In het nieuwe platform wordt VacatureVerbeteraar.nl van de Intelligence Group en Jobdigger gecombineerd met de geavanceerde teksttechnologie van Textmetrics. De naam VacatureVerbeteraar en website zullen zichtbaar zijn via Textmetrics Recruitment onder vermelding van ‘Powered by Jobdigger and Intelligence Group’.

Over Textmetrics
Textmetrics (Arnhem), is een tech-bedrijf gespecialiseerd in het realiseren van communicatiestrategie door de inzet van AI en teksttechnologie (o.a. tekstverspreiding, tekstbegrip, doelgroepen en tekstconversie). Textmetrics levert gespecialiseerde software aan bedrijven en (klant)organisaties om te zorgen dat zij door middel van teksten hun doelgroep maximaal kunnen bedienen bij aankopen of bij het begrijpen van de aangeboden informatie. De op machine learning en AI gebaseerde technologie wordt succesvol toegepast bij energiebedrijven, banken, verzekeringsbedrijven en uitzendorganisaties, en dan met name binnen afdelingen zoals Marketing, Corporate communicatie, Recruitment en Customer services. Wereldwijd zijn er ongeveer 40.000 gebruikers van de software, die in alle moderne Westerse talen wordt ondersteund.
www.textmetrics.com

Over Intelligence Group
Intelligence Group (Rotterdam) is een internationaal Data & Techbedrijf op het gebied van arbeidsmarkt- en recruitmentdata. Wij verzamelen en verrijken arbeidsmarktdata en zijn hiermee marktleider in Europa. Deze data over de arbeidsmarkt helpt organisaties al meer dan zeventien jaar om kandidaten slimmer te verleiden en te werven in heel Europa én om hun positie op de markt te verbeteren.
www.vacatureverbeteraar.intelligence-group.nl

Voor meer informatie:
Marcel Leeman, CEO Textmetrics
E: marcel.leeman@textmetrics.com
T: +31 6 37192984

De arbeidsmarktdata van Jobdigger wordt grensoverschrijdend

Na jarenlang het meest complete vacatureoverzicht in Nederland te hebben, breidt Jobdigger haar ‘dataspiders’ uit naar België. Vanaf oktober kunnen intermediairs, recruiters en sales-executives in België Jobdigger inzetten bij hun sales- of recruitmentprocessen.

Jobdigger Insights live in België

Vanaf eind september is de Belgische data van Jobdigger ook binnen België beschikbaar én volledig geïntegreerd in de meest gangbare recruitmentsystemen. Jobdigger Insights scant via Artificial Intelligence technologie dagelijks ruim 1 miljoen Belgische websites op vacaturedata en classificeert daarmee dagelijks circa 6.000 tot 10.000 nieuwe jobs. Op het moment zijn de eerste Belgische intermediairs al aangesloten als pilot, zodat we hun ervaringen mee kunnen nemen voor een optimale datakwaliteit. Hiermee zorgen wij ervoor dat de software alles biedt waar Belgische intermediairs behoefte aan hebben. De data is volledig en de resultaten van deze pilots zijn veelbelovend voor een geslaagde livegang van Jobdigger Insights in België.

Door naar Frankrijk

Terwijl de eerste Belgische partners en klanten kennismaken met Jobdigger en de data inzetten om in te spelen op marktkansen, zitten onze developers niet stil. Ondertussen verzamelen wij ook in Frankrijk alle vacature – en marktdata en starten wij daar met de eerste pilots. Binnenkort vertellen we je meer over de grensverleggende reis van Jobdigger.  

Kansen voor starters in beeld met arbeidsmarktdata

De coronacrisis heeft veel gevolgen voor de arbeidsmarkt, zo ook voor de starters op de arbeidsmarkt. Waar zij de afgelopen jaren vaak snel een baan vonden, sluiten nu meer bedrijven (tijdelijk) de deuren voor nieuwe krachten en talenten. Toch zien we op de arbeidsmarkt ook kansen binnen sectoren en, soms grote, verschuivingen in het aantal vacatures. We lichten twee sectoren uit, namelijk de IT-sector en de zorg.

Stijging in vacatures in de zorg- en IT-sector

In dit artikel hebben wij ons verdiept in de startersfuncties, waar juist nu relatief meer vacatures voor uitstaan dan in de eerste helft van 2019. Ondanks de coronacrisis, kunnen starters in deze functies dus nog sneller aan een baan komen.

IT-sector

Sinds de coronacrisis zijn we in grote getalen begonnen met thuiswerken. Mogelijk heeft dit grote gevolgen gehad in de vraag naar samenwerkingstools en daarbij noodzakelijke technische ondersteuning om goed thuiswerken mogelijk te maken. Ook wordt bij veel bedrijven in versneld tempo een digitale strategie doorgevoerd en bestaande en nieuwe softwareoplossingen worden geïmplementeerd en geoptimaliseerd. Dat heeft weer voor nieuwe kansen gezorgd bij softwarebedrijven. We zien een duidelijke stijging in deze vacatures binnen de IT-sector.

Zorg

In de zorg zien we naast enkele dalers, een groot aantal stijgers in bepaalde zorgberoepen, waarop starters kunnen solliciteren. Voorbeelden zijn  medewerkers thuiszorg, specialistisch verpleegkundigen en verzorgenden IG. Het relatief hoge aantal vacatures voor deze groepen is sinds de coronacrisis verder toegenomen. Voor schoolverlaters met het juiste diploma op zak liggen nog genoeg kansen in de zorg. Datzelfde geldt voor intermediairs die zich op deze sector richten.

Jouw sector of regio in beeld met arbeidsmarktdata van Jobdigger

Benieuwd welke trends en ontwikkelingen zich afspelen binnen de sector of regio waar jij je als intermediair op richt? Met de arbeidsmarktdata van Jobdigger breng je de markt overzichtelijk in beeld. Neem vrijblijvend contact op met één van onze data-experts of vraag direct een gratis demo aan.

Meer mobiliteit op de arbeidsmarkt via Jobdigger Loopbaan

Een arbeidsmarkt waarin vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar aansluiten: dat is het doel waar we door middel van arbeidsmarktdata steeds dichter bij komen. Met de juiste inzet van actuele arbeidsmarktinformatie door mobiliteitsadviseurs en loopbaanprofessionals, kunnen werkzoekenden sneller en langduriger een functie vervullen die bij hun competenties aansluit.

De juiste match

In gemeentes of voor bedrijven proberen we al sinds 2012 zoveel mogelijk mensen aan een passende baan te helpen. Werkzoekenden die om diverse redenen lastig een baan vinden, hebben veel baat bij een mobiliteitsadviseur die altijd exact weet waar de arbeidsmarkt naar op zoek is. De vraag vanuit de arbeidsmarkt in combinatie met de wensen van de kandidaat kan de juiste match opleveren: een match die een langdurende tevredenheid voor zowel werknemer als werkgever creëert.

Competenties en wensen van jouw kandidaat in beeld

Arbeidsmarktdata van Jobdigger geeft de mobiliteitsadviseur realtime inzicht in de markt en geeft een beeld van nieuwe functieprofielen die interessant kunnen zijn voor jouw kandidaat. Binnen Jobdigger Loopbaan kan je kandidaat daarnaast gebruik maken van verschillende loopbaantesten die inzicht geven in de competenties en wensen van de kandidaat. De uitkomsten van een assesment of loopbaantest in combinatie met eigen inzicht van zowel de mobiliteitsadviseur als de kandidaat, kan de juiste richting geven naar een nieuwe baan.

Arbeidsmarktdata als basis voor het mobiliteitsproces

Na het vaststellen van de competenties en wensen van jouw kandidaat, kan de koppeling met het werkveld worden gemaakt. Vanuit het samengestelde beroepsprofiel, selecteer je samen met je kandidaat enkele beroepen, waarna Jobdigger direct een overzicht van vacatures toont die aansluiten bij de betreffende kandidaat. Deze vacatures weergeven de best passende functies op basis van actualiteit, reistijd, bedrijfsgrootte, skills, kennis én gewenste functietitel.  

Mobiliteit binnen corporaties en gemeenten

HR-medewerkers, loopbaancoaches of mobiliteitsadviseurs bij zowel corporaties, commerciële instellingen en gemeenten kunnen gebruik maken van de data en mogelijkheden binnen Jobdigger Loopbaan. Loopbaanprofessionals krijgen direct inzicht in het profiel van zowel de kandidaat als een functie. Speel in op verschillende trends en ontwikkelingen op de markt: waar loopt het aantal vacatures af en voor welke functies moet je kandidaat zich om laten scholen? Bekijk daarnaast de top werknemers in de regio van jouw kandidaat en ontdek waar hij of zij zich moet laten zien om meer kans te maken op een baan.

Maak kennis met de veelzijdigheid van Jobdigger Loopbaan. Neem gerust contact op of vraag direct een demo aan.