Jobdigger blijft vernieuwen in 2017
In onze laatste nieuwsbrief kondigden we al aan dat we onze bestaande web-interface flink hebben aangepakt. Een gedeelte van onze bestaande klanten is hiermee al aan de slag en profiteert van de gebruiksvriendelijkheid en responsiveness van onze nieuwe site. Voor beginnende gebruikers hebben we twee instructievideo’s gemaakt die ingaan op het maken van leadlijsten en marktanalyses.
Ons doel is om aan het eind van het jaar onze gehele klantendatabase te laten kennismaken met de nieuwe interface en de extra mogelijkheden. Wil je nu al aan de slag? Neem dan contact met ons op.
Het DoelgroepDashboard
Om recruiters te helpen met doelgroepinformatie, heeft Jobdigger samen met Intelligence Group het DoelgroepDashboard ontwikkeld. Een dashboard dat direct en online in alle actuele doelgroepinformatie voorziet. Met alleen het invullen van de functienaam, geeft het dashboard binnen enkele seconden toegang tot realtime data van de kandidaat en de markt waarin men zich bevindt. Er is ook de mogelijkheid om in te zoomen op regio en/of sector. De drie basisonderwerpen van het DoelgroepDashboard zijn Markt, Kandidaat en Vacature. Binnen Markt krijgt de gebruiker inzicht in de specifieke arbeidsvraag en -aanbod in de relevante markt. Het segment Kandidaat geeft inzicht in hoe een recruiter een kandidaat kan bereiken of in beweging kan krijgen. Het onderwerp Vacature geeft inzicht in vergelijkende en goed scorende vacatures, ter inspiratie of voor commerciële doeleinden.
Nieuwe klanten
De afgelopen periode hebben wij een scala aan nieuwe klanten en partners mogen verwelkomen. Wij zijn trots om o.a. te mogen werken voor De Persgroep, ManpowerGroup, Prio Engineering, Jobs Republic, Recruitz.io, Decom, DB-Work, Coulant Interim, Laborijn, Goodijk en met Carerix.
Integratie Carerix
Met gepaste trots kunnen we melden dat we voor onze klant Iduet een integratie mogelijk hebben gemaakt tussen onze data en het Carerix Applicant Tracking System. Voor arbeidsmarktprofessionals die zowel Jobdigger als Carerix gebruiken is het nu mogelijk om aparte vacatures op te slaan als lead, maar ook om gemaakte zoekprofielen structureel als leads te laten verschijnen in Carerix.
Hoe lastig is een doelgroep te werven? Hoe lang staat een vacature gemiddeld open? Welke (social) media moet ik inzetten? Is de doelgroep actief of latent? Vragen die essentieel zijn om een goede recruitmentstrategie vorm te geven, maar antwoorden op deze vragen zijn niet altijd makkelijk te vinden.
Om recruiters te helpen met doelgroepinformatie, heeft Jobdigger samen met Intelligence Group het DoelgroepDashboard ontwikkeld. Een dashboard dat direct en online in alle actuele doelgroepinformatie voorziet. Met alleen het invullen van de functienaam, geeft het dasboard binnen enkele seconden toegang tot realtime data van de kandidaat en de markt waarin men zich bevindt. Er is ook de mogelijkheid om in te zoomen op regio en/of sector.
De drie basisonderwerpen van het DoelgroepDashboard zijn Markt, Kandidaat en Vacature. Binnen Markt krijgt de gebruiker inzicht in de specifieke arbeidsvraag en -aanbod in de relevante markt. Het segment Kandidaat geeft inzicht in hoe een recruiter een kandidaat kan bereiken of in beweging kan krijgen. Het onderwerp Vacature geeft inzicht in vergelijkende en goed scorende vacatures, ter inspiratie of voor commerciële doeleinden.
Het Arnhemse Jobdigger en Intelligence Group lanceren met gepaste trots hun samen ontwikkelde VacatureVerbeteraar, wereldwijd het eerste instrument dat de wensen van werkzoekenden automatisch matcht met wervingsteksten van werkgevers.
Door een vacaturetekst te uploaden, krijgt een werkgever of recruiter binnen enkele tellen uitsluitsel over de mate waarin de tekst aansluit bij de drivers en arbeidsvoorwaardelijke wensen van de doelgroep. Vacatures kunnen maximaal vijf sterren krijgen, wat impliceert dat het aanbod van de werkgever aansluit bij de wensen van het gezochte talent.
Betere werking van de arbeidsmarktNiet goed aansluitende vacatureteksten zijn een van de belangrijkste redenen waarom werkgevers problemen hebben bij het invullen van vacatures. Het zorgt ervoor dat vacatures langer open staan, niet ingevuld worden of dat er een slechte match wordt gemaakt. De belangrijkste redenen dat er weinig aandacht is voor vacatureteksten, zijn o.a. het gebrek aan tijd (65%), prioriteit (53%) en creativiteit (53%)*. Deze problemen zijn nu in één keer opgelost doordat de VacatureVerbeteraar binnen enkele tellen direct inzicht geeft in de goede punten, maar ook de verbeterpunten binnen een vacaturetekst.
Als een vacaturetekst inspeelt op de wensen van een werkzoekende zal dit impact hebben op de conversie en de kans op een goede match. “Het verbeteren van vacatureteksten is al jaren één van de belangrijkste doelstellingen van HR en Recruitment. Dit is echter een moeilijk en tijdrovend proces, waardoor deze prioriteit vaak niet de aandacht krijgt die het verdient. Dat probleem is nu in één keer opgelost. Iedereen kan nu zijn vacaturetekst verbeteren.” Aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group. “Hiermee wordt een kleine, maar belangrijke, bijdrage geleverd aan het structureel verbeteren van de Nederlandse arbeidsmarkt, dat een wereldwijde primeur heeft met dit instrument.”
Vacatureteksten intermediairs voor verbetering vatbaarDe ontwikkeling van de VacatureVerbeteraar is een prachtige combinatie van big data van zowel Jobdigger als Intelligence Group met diverse analysemethodieken, van statistiek tot en met taaltechnologie. Dit heeft geresulteerd in een algoritme, dat de inhoud van de tekst kan matchen met de wensen van de doelgroep. Over een periode van een jaar, hebben ruim 10 personen aan deze ontwikkeling gewerkt, van econometristen, programmeurs tot en met de webdesigners van 7U. “Aanvankelijk wilden we in februari al live gaan,” aldus Erik Leerkes, mede-oprichter van Jobdigger, “De teksten van de uitzendbureaus en werving- en selectiebureaus in Nederland waren echter van zo’n niveau dat we bijna 1.000 uur extra moesten steken in het trainen van de algoritmes. Met een steeds flexibelere arbeidsmarkt is het dus essentieel dat hier een verbeterslag begint.”
Voor een testaccount, ga je naar www.vacatureverbeteraar.nl.
Bezoek voor meer informatie www.intelligence-group.nl of www.jobdigger.nl.
* Stand van Werven 2016
Synerg-e is een samenwerking aangegaan met Jobdigger om haar productportfolio verder te verbeteren. De data van Jobdigger wordt ingezet voor alle pakketten die Synerg-e aanbiedt, zoals e-Matcher en e-Coacher, waarmee hun klanten direct grip krijgen op hun HR-dienstverlening. Jobdigger is een in Arnhem gevestigde organisatie en verzamelt vacatures van het gehele Nederlandse web.
De data van Jobdigger wordt geïntegreerd in de totaalpakketten die Synerg-e aanbiedt binnen de uitzendbranche. Gebruikers van e-Matcher en e-Coacher krijgen inzicht in zowel de bedrijfs- als kandidatenkant van de arbeidsmarkt. Binnen seconden worden verschillende gegevens en datastromen aan elkaar gekoppeld en vertaald naar direct bruikbare informatie over leads, openstaande vacatures en de kansen van kandidaten. “Dit is de nieuwe wereld,” aldus Patrick Ligthart, directeur van Synerg-e, “Binnen seconden worden bijvoorbeeld KvK-gegevens gekoppeld aan openstaande vacatures en met E-Matcher kunnen daar gelijk geschikte kandidaten bij gezocht worden. Bovendien is het hele traject van begin tot eind digitaal te volgen.”
Patrick vervolgt: “We hebben bewust voor Jobdigger gekozen omdat ze de beste resultaten leveren en veel tijd steken in Research & Development. Ze denken met de klant mee, zijn innovatief en zijn, net als wij, altijd bezig om hun product te verbeteren en verder te ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat we gezamenlijk mooie producten gaan maken.”
Björn Hijmans, mede oprichter van Jobdigger, is erg gecharmeerd van de werkwijze van Synerg-e: “Wij kunnen ons helemaal vinden in de bedrijfsfilosofie van Synerg-e, die erg technisch gedreven is en waarbij het product centraal staat. Synerg-e biedt bedrijven een totaaloplossing van begin tot eind en steekt veel tijd in de continue verbetering van haar producten.”
Intelligence Group gaat de data van Jobdigger veel intensiever en structureel gebruiken in haar arbeidsmarktanalyses en algoritmen. In de afgelopen maanden zijn de vacaturedata van Jobdigger al veelvuldig en naar tevredenheid gebruikt in employabilityrapportages, arbeidsmarktanalyses en recruitment- en sourcings intelligence. Deze samenwerking zal in de komende maanden verder worden geïntensiveerd met o.a. de introductie van de VacatureVerbeteraar en analyses voor Werf&.
Door de vacaturedata van Jobdigger (de vraagkant van de arbeidsmarkt) te combineren met het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group (de aanbodkant van de arbeidsmarkt) ontstaan vele nieuwe toepassingen om algoritmen te schrijven die inzage geven in de arbeidsmarktsituatie. De arbeidsmarktkansen van werkzoekenden op de arbeidsmarkt kunnen bijvoorbeeld in kaart worden gebracht, maar ook kunnen wervings- en recruitmentstrategieën geoptimaliseerd worden en vacatureteksten verbeterd worden. “Als Jobdigger helpen wij onze klanten graag met onze data en informatie. Door met Intelligence Group samen te werken zien we dat data en informatie worden getransformeerd in oplossingen op de arbeidsmarkt, zowel aan de vraag- als aanbodkant. Ik verwacht dat we pas aan de vooravond staan van nog meer toepassingen,” aldus Erik Leerkes, mede-oprichter van Jobdigger.
Voorspellen waar (on)zichtbare vacatures zullen ontstaan, het doorrekenen van vacatureteksten op ‘doelgroepgerichtheid’, krapte op de arbeidsmarkt correleren aan het aantal dagen dat vacatures open staan of het maken van zogenaamde ‘huntlijsten’. Dit zijn een aantal voorbeelden van een veel groter aantal nieuwe arbeidsmarktvariabelen die mogelijk zijn door het gebruik van de informatie van Jobdigger. “Er ontstaat een nieuwe generatie aan arbeidsmarktinformatie die nieuwe inzichten geeft in krapte, schaarste, kansen en bedreigingen op de arbeidsmarkt. Door meerdere databronnen te combineren ontstaan nieuwe mogelijkheden. Door vervolgens analysemethodieken te combineren en elkaars data te verrijken ontstaan nieuwe inzichten die vraag en aanbod dichter bij elkaar brengen op de arbeidsmarkt,” aldus Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group.
Er is sinds kort een nieuw product binnen Jobdigger, speciaal voor recruiters en werving- en selectiebureaus; de profielrapportage. Het biedt inzicht in welke bedrijven op zoek zijn naar een bepaalde functie, wat het gemiddelde salarisniveau is binnen die functie en hoe dit zich verhoudt binnen bepaalde ervaringsniveaus. Het geeft ook de vraag aan over een bepaalde periode, hoe lang een vacature gemiddeld open staat en bijvoorbeeld welke advertentiemedia het best gebruikt kunnen worden als men op zoek is naar een geschikte kandidaat.
De profielrapportage bestaat uit een excel-overzicht met verschillende tabjes met alle informatie in één oogopslag. Op basis van deze informatie krijgt een recruiter bijvoorbeeld inzicht in bepaalde schaarstes op de arbeidsmarkt en de gemiddelde tijd die het zou kosten om een bepaalde functie in te vullen.
Tot voor kort werd de Jobdigger-tool een aantal keren per dag ververst, maar we hebben dit verbeterd naar een continue update. De tijd die zit tussen het vinden van een vacature en het opnemen in onze data wordt zo steeds verder verkort. Op deze manier heb je als gebruiker altijd inzicht in de meest actuele arbeidsmarktsituatie.
Een ander belangrijk aspect dat we hebben verbeterd is het gebruik van synoniemen. Als een gebruiker bijvoorbeeld zoekt naar een PHP-programmeur, dan zal hij naast PHP-developers en PHP-ontwikkelaars ook Magento-developers en Backend-developers met PHP-skills terugvinden. Door de verbeterde verversing zijn de resultaten preciezer geworden en gegroeid in aantal.
De te raadplegen historie is uitgebreid naar meer dan twee jaar, een ruime verdubbeling ten opzichte van de oude situatie. Zo kun je bijvoorbeeld inzicht krijgen in hoeveel een bepaalde vacature is geplaatst de afgelopen periode of welke bedrijven in het verleden een bepaalde vacature hebben geplaatst.
Randstad Nederland is een samenwerking aangegaan met Jobdigger om inzicht te krijgen in de volledige Nederlandse online arbeidsmarkt. Na een korte pilotperiode is de data van Jobdigger beschikbaar voor medewerkers van Randstad en wordt gebruikt als een van de bouwstenen om de lokale arbeidsmarkt te analyseren en inzicht te krijgen in specifieke doelgroepen. Lees meer.
Afgelopen maand werden beide oprichters van Jobdigger, Erik Leerkes en Bjorn Hijmans, aan de tand gevoeld door Werf&, het online platform op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Lees het volledige interview hier.
Intelligence Group kondigde aan dat het de data van Jobdigger veel intensiever en structureel gaat gebruiken in haar arbeidsmarktanalyses en algoritmen. In de afgelopen maanden zijn de vacaturedata van Jobdigger al veelvuldig en naar tevredenheid gebruikt in employabilityrapportages, arbeidsmarktanalyses en recruitment- en sourcings intelligence. Lees meer
Randstad Nederland is een samenwerking aangegaan met Jobdigger om inzicht te krijgen in de volledige Nederlandse online arbeidsmarkt. Jobdigger is een in Arnhem gevestigde organisatie en verzamelt vacatures van het gehele Nederlandse web.
Jobdigger is na een korte pilotperiode nu beschikbaar voor medewerkers van Randstad en wordt gebruikt als één van de bouwstenen om de lokale arbeidsmarkt te analyseren en inzicht te krijgen in specifieke doelgroepen.
“De samenwerking is ooit begonnen met een onderzoek voor Randstad naar vacaturedata in Amsterdam,” aldus Björn Hijmans, mede-oprichter van Jobdigger. “Fantastisch om te zien dat binnen korte tijd Randstad overtuigd is geraakt van de kwaliteit van onze data en dit heeft geïmplementeerd in haar bedrijfsvoering.”
“De data die Jobdigger aanbiedt is uniek in de markt,” vervolgt Erik Leerkes. “Wij verzamelen vacatures van het gehele Nederlandse internet, inclusief jobboards, sociale media en corporate websites. Daardoor bieden we arbeidsbemiddelaars de meest complete, nauwkeurige en actuele oplossing, en helpen we hen bij het maken van complexe arbeidsmarktanalyses.”
Naast het leveren van arbeidsmarktinformatie denkt Jobdigger ook graag mee met haar klanten, zoals bij Randstad. Bart van Krimpen, stafspecialist market intelligence, vindt dit kenmerkend voor Jobdigger: “Het is voor ons heel belangrijk dat we in Jobdigger een partner hebben waarmee we constructief kunnen samenwerken. Ze zijn professionele gesprekspartners, die meedenken over ingewikkelde vraagstukken. Hun open houding en diepgaande kennis maakt de communicatie bovendien erg helder en plezierig.”
Op verzoek van het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt de Liemers (POA) heeft Jobdigger de regionale arbeidsmarkt geanalyseerd. Doordat het een kleine regio is, beschikte de Liemers enkel over algemene arbeidsmarktinformatie die bovendien vaak verouderd was. Uit analyse door Jobdigger blijkt dat nationale trends niet representatief zijn voor de lokale arbeidsmarkt van de Liemers.
Het POA bestaat uit onderwijsinstellingen, regionale overheid en ondernemers en streeft naar een sluitende arbeidsmarkt in de Liemers. MBO- en HBO-onderwijsinstellingen leiden studenten op vanuit een meerjarig perspectief om in te spelen op de behoeftes van het bedrijfsleven, waardoor werkgevers geen problemen hebben om regionaal de juiste mensen aan te trekken. Ook wordt er gekeken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt beter aan werk te helpen.
Om de regionale arbeidsmarkt te doorgronden, heeft het POA specifieke, actuele informatie over de Liemers nodig. De informatie waar zij over beschikte was afkomstig van brancheorganisaties en overheidsinstellingen als het CBS en het UWV. Doordat de Liemers een relatief kleine regio is, was deze informatie niet specifiek. Bovendien was de informatie vaak minimaal een jaar oud. Het vertelt iets over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in verschillende branches, de kansrijk geachte sectoren en de ontwikkeling van het aantal banen. Het probleem echter bij dit soort informatie is dat het vrij algemeen is en niet specifiek geldt voor de Liemers. Bovendien is de informatie gebaseerd op enquêtes in plaats van de daadwerkelijke regionale vraag.
Om de arbeidsmarkt van de regio de Liemers in kaart te brengen, heeft Jobdigger alle unieke vacatures die tussen augustus 2013 en september 2015 geplaatst zijn, geanalyseerd. Dit waren ruim 17.000 vacatures, verdeeld over zeven gemeentes. Met deze vacatures werd het volgende onderzocht:
Uit de analyse kwam onder meer dat In de Liemers de meeste vacatures in de groot- en detailhandel zijn, namelijk reparatie van auto’s. Industrie stond op nummer 2. Wat beroepsgroepen betreft, was de grootste vraag in de regio naar laders en lossers. Ook instellers- en bedieningspersoneel gereedschapswerktuigen werden veel gevraagd. Dit staat in contrast met de landelijke arbeidsmarkt, waar de vraag naar softwareontwikkelaars het grootst is.
Door de bedrijven met de meeste vacatures in de regio te analyseren, kon Jobdigger een top 100 opstellen. Hieruit bleek dat grote, in de regio gevestigde bedrijven, zoals Rotra, Wellman Recycling en Kinkelder, bepalend zijn voor de lokale arbeidsmarkt. Dit is terug te zien in de verdeling van de vacatures over branches en beroepsgroepen.
Medio 2015 concludeerde Jobdigger al dat in Nederland 10% van alle vacatures om WO-niveau vraagt, 41% om HBO, 43% om lager dan dat en 6% vroeg niet naar een opleidingsniveau (http://www.jobdigger.nl/marketeers-het-meest-gevraagd-door-directe-werkgevers-in-derde-kwartaal/). Echter, in de Liemers lag deze verdeling anders. Het opvallendste was dat slechts in 2% van de vacatures naar WO-niveau gevraagd werd, 53% vroeg naar MBO en 34% naar HBO. Het verschil in gevraagde opleidingsniveaus is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de grotere industriële en logistieke bedrijven voornamelijk vroegen om middelbaar of lager geschoolde werknemers. Productiemedewerkers, monteurs en magazijnmedewerkers zijn gewild in de Liemers.
Uit het onderzoek van Jobdigger bleek dat de regionale arbeidsmarkt erg afhankelijk is van een relatief klein aantal grotere ondernemingen. Het is voor de Liemers van groot belang om deze bedrijven in kaart te brengen. Bovendien hoeft de lokale vraag niet te stroken met de nationale vraag naar arbeid. Nationale trends zijn niet altijd representatief voor elke regio. Een actuele, accurate weergave van de regionale arbeidsmarkt is daarom essentieel voor lokale overheden bij hun beleidsvoering.
ManpowerGroup is een samenwerking aangegaan met Jobdigger om vacature-data in haar organisatie verder te integreren. Jobdigger is een in Arnhem gevestigde organisatie en verzamelt vacatures van het gehele Nederlandse web.
Jobdiggers data is na een pilotperiode nu beschikbaar voor alle medewerkers van Manpower en Experis. Het gaat dagelijks gebruikt worden voor het maken van leadlijsten, het maken van uitgebreide arbeidsmarktanalyses en om actueel en real-time inzicht te krijgen in het arbeidsmarktgedrag van verschillende doelgroepen. Dit laatste gebeurt via het, mede door Jobdigger, nieuw ontwikkelde DoelgroepDashboard.
“Na een periode van intensieve samenwerking om de pilot op touw te zetten, hebben we ManpowerGroup kunnen overtuigen van de kwaliteit van onze data en de mogelijkheden om onze data makkelijk te integreren in de bestaande datastromen binnen hun organisatie”, aldus Björn Hijmans, mede-eigenaar van Jobdigger.
Voor ManpowerGroup was het na de pilotperiode een makkelijke keuze om voor Jobdigger te kiezen. “Jobdigger is een betrouwbare partner in de verdere digitalisering van de arbeidsmarkt. Het is een partij die ons inzicht geeft in de meest actuele stand van zaken en biedt een perfecte aanvulling op onze bestaande databronnen,” aldus Jeroen van Hooff, Directeur Marketing & Communicatie bij ManpowerGroup. “De toegevoegde waarde van Jobdiggers data ten opzichte van andere leveranciers is dat de data van Jobdigger in combinatie met onze Business Intelligence leidt tot nieuwe inzichten in de arbeidsmarkt. We hebben gemerkt dat onze opdrachtgevers verlangen naar inzichten die onderbouwd zijn met data. De oplossingen van Jobdigger zijn op maat en vormen een solide basis voor een verdere samenwerking. Jobdigger denkt met ons mee en is bereid dat extra stapje te zetten.”