De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in 2020 stonden grotendeels in het teken van Corona. We zagen dit jaar dan ook opvallende veranderingen, zoals de verschuivingen in de werkgelegenheid in diverse branches. Het was een beweeglijk jaar waarin we ondanks de coronacrisis ook nieuwe kansen zagen ontstaan. We hebben wat opvallende veranderingen ten opzichte van 2019 voor je onder elkaar gezet.
In de afgelopen twee jaar zagen we veel wijzigingen in de top 10 van het aantal uitgezette vacatures in mbo-, hbo- en wo-beroepen. Dit zijn er opvallend minder in de top 10 beroepen voor wo dan in de andere opleidingsniveaus.
De top drie bleef hetzelfde in 2020: de meeste vacatures stonden uit voor de Medewerker klantenservice, Verkoopmedewerker en Magazijnmedewerker. We zagen de Verzorgende IG omhoog schuiven in het rijtje en ook de Verpleegkundige verscheen in de top 10. Hoewel de operator food zijn plek mocht behouden, verdween de Medewerker bediening geheel. Dit kan een gevolg zijn van de coronacrisis, die het meeste impact heeft op de horecabranche.
Ook de top 10 mbo-beroepen laat veel verandering zien ten opzichte van 2019. Enkele beroepen komen opnieuw terug, maar we zien ook drie nieuwe beroepen: Communicatieadviseur, Systeembeheerder en Business analist.
Het lijkt erop dat de coronacrisis weinig effect heeft gehad op de top 10 wo-beroepen die het meeste vacatures uit hadden staan in 2020. Eén duidelijk verschil met 2019 is dat het beroep ‘Huisarts’ dit jaar in de top 10 verscheen.
Ondanks dat veel branches een daling in het aantal vacatures lieten zien in 2020, ontstonden er ook kansen in de vorm van nieuwe functietitels. Met name op het gebied van zorg en duurzaamheid. Het meest opvallende is het grote aantal nieuwe ‘coronaberoepen’ die ontstonden in 2020. ‘Corona’ werd sowieso een steeds vaker voorkomend woord in vacatures. We zagen vernoemingen van Corona tot wel 25.000 keer in vacatures voorbij komen binnen één kwartaal.
Het aantal Engelstalige vacatures in Nederland dat onze spiders in 2020 vonden, waren er een stuk minder dan in 2019. De oorzaak hiervan is niet zeker, maar zou gelinkt kunnen worden aan de beperkingen die als gevolg van Corona op de arbeidsmarkt ontstonden in 2020. Zo werd het lastiger om naar Nederland te reizen en daalde het aantal immigranten in 2020 (Bron: CBS). Het aantal Engelstalige vacatures is gedaald met 15,5 %.
Er zijn weinig organisaties en werknemers die er niet mee te maken kregen in 2020: thuiswerken. Om het besmettingsrisico op de werkvloer zo klein mogelijk te houden, werden werkgevers gevraagd om een thuiswerkbeleid te hanteren. Deze vraag van het kabinet heeft ook een duidelijk effect gehad op de insteek van veel vacatureteksten. De afgelopen jaren zagen we al een lichte stijging in het aantal keren dat ‘thuiswerken’ benoemd werd in vacatures. In 2020 maakte deze trend een flinke stijging door:
Benieuwd welke ontwikkelingen zich nog meer voordeden op de arbeidsmarkt in 2020? Of wil je graag weten wat zich de eerste maanden van 2021 allemaal afspeelt? Hou onze website dan goed in de gaten voor wekelijkse updates. Ben je op zoek naar kansen voor jouw organisatie? Vraag dan een demo aan en ontdek wat Jobdigger voor jou kan betekenen.
Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan