Sinds begin 2021 levert Jobdigger arbeidsmarktdata in op maat gemaakte datafeeds aan de gemeente Amsterdam. Met deze datafeeds brengt de gemeente trends en ontwikkelingen binnen de regio in kaart. Zowel Onderzoek en Statistiek (O&S) als WSP Groot-Amsterdam zetten de data in om meer inzicht in de regio te krijgen, beleidsmakers van advies te voorzien en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Benieuwd hoe de gemeente Amsterdam dit doet? Lees het hier.
De afdeling Onderzoek en Statistiek (O&S) van de gemeente Amsterdam doet onderzoek naar onderwerpen die de hele stad Amsterdam aangaan. Denk aan de huizenmarkt en veiligheid, maar ook onderwijs, duurzaamheid en werkgelegenheid. Hiervoor gebruikt de gemeente verschillende databronnen. Jobdigger is er daar een van. Jobdigger levert arbeidsmarktdata aan O&S zodat zij collega’s binnen de gemeente kunnen voorzien van nieuwe inzichten en advies omtrent de arbeidsmarkt in de regio Amsterdam. Dat is onder andere belangrijk om goed beleid te kunnen maken volgens Joris Klingen, Data Scientist bij de gemeente.
Joris legt uit hoe O&S arbeidsmarktdata gebruikt binnen onderzoeken naar huidige arbeidsmarktontwikkelingen. Hij gebruikt als voorbeeld een recente vraag van Economische Zaken: Deze afdeling van de gemeente heeft O&S gevraagd onderzoek te doen naar de technische sector. De vraag: wat is de ontwikkeling van het aantal bestaande banen en het aantal vacatures in deze sector? En welke beroepen worden er gevraagd in de technische sectoren? Om antwoord op deze vragen te geven, wordt de data van Jobdigger gebruikt. “Deze data verrijken we met eigen gegevens die relevant zijn voor het onderzoek. De conclusie? De technische sector binnen de gemeente Amsterdam laat groei zien. Ook blijkt dat een groot percentage beroepen binnen de technische sector een niet-technisch beroep is, zoals marketeer. De uitkomst van dit onderzoek kan erop wijzen dat het nodig is om beleid op deze ontwikkelingen aan te passen en de vraag naar deze groei op te vangen. Bijvoorbeeld door met onderwijsinstellingen te kijken naar het vergroten van het aantal gediplomeerden in de relevante beroepsgroepen”, aldus Joris.
De afdeling O&S gebruikt arbeidsmarktdata om te analyseren. Hierbij kijken ze niet naar specifieke organisaties, maar enkel naar relevante trends en ontwikkelingen waarbij verder onderzoek belangrijk is. “We krijgen bijvoorbeeld ook vragen als ‘hoeveel en welke banen zijn relevant voor de energietransitie?’ We ontwikkelen dan zelf een algoritme binnen de data van Jobdigger waarin we het systeem leren een relevante vacature voor deze vraag te herkennen. Hiermee kan de uitkomst zijn dat een bepaald percentage van de vacatures relevant is voor de energietransitie en dat de kans dus groot is dat de werkgelegenheid daarin meebeweegt’ aldus Joris.
Daarnaast maakt het WerkgeversServicePunt (WSP) Groot-Amsterdam ook gebruik van onze arbeidsmarktdata. Het WSP adviseert en ondersteunt mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen in hun zoektocht naar werk. Denk aan jongeren, 50-plussers, statushouders en mensen met een arbeidsbeperking. Hierin werken zij samen met werkgevers in de regio en brengen vraag en aanbod bij elkaar. Het WSP heeft uiteraard als ambitie om de juiste match tussen een werkzoekende en een organisatie te maken. “Dit doen we op verschillende manieren waar arbeidsmarktdata een bijdrage aan levert”, aldus Wouter van der Wolk, Adviseur Arbeidsmarktkennis bij de gemeente Amsterdam.
Om te zorgen dat de juiste match tussen werkzoekende en organisatie wordt gemaakt, gebruikt het WSP datafeeds én Jobdigger Insights. “Hiermee wordt voor het WSP inzichtelijk welke bedrijven vacatures uit hebben staan. Waar liggen nog kansen voor ons om meer plaatsingen te realiseren? Daarnaast kijken we ook naar kruisverbanden. Welke beroepen zijn populair binnen bepaalde branches? En waar is de vraag groot? Wat zijn kansrijke beroepen voor onze werkzoekenden? Door met data antwoord te geven op deze vragen, kunnen we onze werkgeversbenadering aanpassen. We weten in welke branches we bijvoorbeeld meer vacatures kunnen werven zodat we aan de wensen van onze werkzoekenden blijven voldoen”, aldus Wouter.
Jobdigger levert arbeidsmarktdata aan O&S zodat zij collega’s binnen de gemeente kunnen voorzien van nieuwe inzichten en advies omtrent de arbeidsmarkt in de regio Amsterdam. Dat is onder andere belangrijk om goed beleid te kunnen maken." Joris Klingen, Data Scientist bij de gemeente.
Joris Klingen Data Scientist gemeente Amsterdam
"Met arbeidsmarktdata weten we in welke branches we meer vacatures kunnen werven zodat we aan de wensen van onze werkzoekenden blijven voldoen."
Volgens Wouter gebruikt het WSP tot slot ook de arbeidsmarktdata van Jobdigger om nieuwe partnerships aan te gaan: “De data geeft veel inzicht in welke functies instanties zoals ziekenhuizen naar op zoek zijn. Met die kennis kunnen we gerichter inzetten op een partnership met een ziekenhuis voor de specifieke invulling van vacatures.”
Met deze aanpak laat de gemeente Amsterdam zien hoe je arbeidsmarktdata inzet voor onderzoeksvragen binnen de regio en op een gegronde manier beleid maakt. Daarnaast helpt de gemeente mensen ook nog eens aan een mooie baan. Ben jij als beleidsmaker of medewerker van de gemeente benieuwd hoe je arbeidsmarktdata voor jouw gemeente in kunt zetten? Dan kun je contact opnemen met Joris Klingen van Onderzoek & Statistiek: j.klingen@amsterdam.nl.
Wil je meer weten over alle mogelijkheden van Jobdigger? Neem dan gerust contact met ons op.
Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan