Inzicht in de journalistieke branche dankzij de NVJ Arbeidsmarktmonitor

De journalistieke sector heeft op dit moment te maken met flink wat uitdagingen. Hierbij speelt de politiek een steeds grotere rol. Denk bijvoorbeeld aan de wetgeving omtrent schijnzelfstandigheid en bezuinigingen. Ook is het voor journalisten vaak moeilijk om een baan te vinden. Om erachter te komen hoe dit komt en wat voor invloed de uitdagingen hebben op de arbeidsmarkt, heeft de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) de NVJ Arbeidsmarktmonitor tot stand laten komen. Benieuwd wat de NVJ Arbeidsmarktmonitor inhoudt? Lees het hier.

De NVJ is de grootste beroepsorganisatie voor journalisten in Nederland. Ze komen op voor de belangen van journalisten, zodat ze onafhankelijk en vrij kunnen werken. Daarnaast ondersteunen ze de sector op het gebied van vakontwikkeling, en denken ze mee over oplossingen.

Doordat de branche met veel uitdagingen te maken heeft, is de NVJ Arbeidsmarktmonitor ontstaan. Daarbij dook onderzoeker Nick Kivits dieper in de sector. Hiervoor gebruikte hij verschillende databronnen. Jobdigger is er een van. ‘’Voor de monitor wilden wij ons niet blindstaren op onze eigen vacaturedata en zijn we daarom op zoek gegaan naar andere betrouwbare data’’, aldus Nick.

De Arbeidsmarktmonitor

Nick was al eerder kort in aanraking geweest met Jobdigger, waardoor hij besloot om contact op te nemen. “Voor de monitor gebruik ik meerdere datapunten van Jobdigger. Ik bekijk hoeveel vacatures er uitstonden, welke functietitels er worden gezocht, hoe de verhouding is tussen fulltime/parttime en hoe vaak er een salarisindicatie wordt gegeven.” Deze data wordt in combinatie met cijfers van andere partijen gebruikt, zoals de geschatte baankansen en aantal WW-uitkeringen, waardoor er een duidelijk beeld ontstaat van de sector.

nvj

De Arbeidsmarktmonitor kan door de inzichten veel betekenen voor de branche. “Journalisten halen graag de onderste steen boven, maar over de eigen sector is dan weer vrij weinig bekend. Ze praten bijvoorbeeld niet over wat ze verdienen. Het onderzoek toont onder andere het gemiddelde salaris aan, waardoor een journalist sterker in de schoenen staat bij een onderhandeling. Ook kunnen wij als NVJ met de monitor beter opkomen voor de belangen van de doelgroep.’’

Positieve reacties

Op woensdag 15 januari 2025 is de eerste editie van de monitor gepresenteerd, en de reacties zijn positief. ‘’In eerste instantie waren werkgevers kritisch op het project. Ze hadden het gevoel dat er misschien te veel persoonlijke informatie over de werkgever naar buiten zou komen, bijvoorbeeld over de hoogte van de uitbetaling van freelancers. Maar na de publicatie zijn ze toch overstag gegaan en willen ze zelf iets gaan bijdragen. Ook via sociale media wordt de monitor goed ontvangen.’’

Meer edities

De komende tijd zal Nick doorgaan met het verzamelen van gegevens over de arbeidsmarkt. “Op dit moment ben ik al bezig met het vervolgonderzoek. We gaan in ieder geval dit jaar verder, en waarschijnlijk volgend jaar ook. Hierbij ga ik ook dit jaar weer gebruikmaken van de data van Jobdigger. Voor 2026 is dit ook ons streven, mits we voldoende subsidie hebben.’’ Zo ontstaat er een compleet beeld van de journalistieke arbeidsmarkt en wordt alles goed in kaart gebracht.

Maakt jouw organisatie al gebruik van arbeidsmarktdata?

Benieuwd hoe arbeidsmarktdata jouw organisatie kan helpen? De data van Jobdigger kan op verschillende manieren gebruikt worden in werk- en organisatieprocessen. Meer weten over de mogelijkheden? Vraag het aan één van onze data-experts via de contactmogelijkheden op de website.

 

“Voor de monitor gebruik ik meerdere datapunten van Jobdigger. Ik bekijk hoeveel vacatures er uitstonden, welke functietitels er worden gezocht, hoe de verhouding is tussen fulltime/parttime en hoe vaak er een salarisindicatie wordt gegeven."

Nick Kivits
Onderzoeker

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!