Grote reorganisatie bij AkzoNobel. Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt in de chemische sector?

Het aantal vacatures bij AkzoNobel is de afgelopen kwartalen aanzienlijk afgenomen, wat een teken kan zijn dat het bedrijf al langer bezig is met een terughoudend personeelsbeleid. Ondanks de aanstaande reorganisatie en het onzekere aantal ontslagen op het Nederlandse hoofdkantoor, staan er nog steeds vacatures open. Dit roept de vraag op: welke functies zijn nog in trek en welke kansen zijn er voor werknemers die hun baan verliezen? In dit artikel duiken we in de trends van vacatures bij AkzoNobel en kijken we naar kansen binnen de chemische sector bij andere grote werkgevers.

Trend vacatures daalt

In de afbeelding hieronder is de trend van het aantal vacatures dat AkzoNobel de afgelopen tijd uit had staan zichtbaar. We zien dat de vraag in het afgelopen kwartaal van dit jaar aanzienlijk is afgenomen, maar dat de vraag naar medewerkers eigenlijk al vanaf 2023 afneemt. AkzoNobel is dus al langere tijd minder personeel aan het werven dan voorheen.

Wereldwijd werken er meer dan 35.000 mensen bij AkzoNobel, waarvan 800 op het hoofdkantoor in Amsterdam. Hoeveel ontslagen er vallen op het Nederlandse hoofdkantoor is nog onduidelijk.

Naar welke functies is nog wel veel vraag bij AkzoNobel?

Ondanks dat AkzoNobel gaat reorganiseren, staan er de laatste tijd nog wel vacatures uit. Uit onze data blijkt dat er in Q3 van 2024 nog veel vraag was naar de volgende 10 functies.

Grootste werkgevers in de branche

Als we in onze data kijken naar andere werkgevers binnen de branche, komen onder andere de bedrijven Tronox Pigments (Holland) en Stahl als grootste werkgevers naar voren. Interessant is het om te weten naar welke functies er bij deze bedrijven veel vraag is. Zo geven de data je inzicht in kansen voor werknemers die bij AkzoNobel weg moeten. Zijn er genoeg vacatures in soortgelijke functies in de chemische sector of moeten ze omscholen? Hieronder zetten we de top 10 meest gevraagde functies voor Tronox Pigments (Holland) en Stahl op een rijtje.

Skills

Zijn de opties voor een passende baan beperkt voor jouw kandidaat of heb je juist moeite met het vinden van een kandidaat voor een van jouw vacatures? Bijvoorbeeld omdat jouw kandidaat niet helemaal het juiste diploma heeft of relevante werkervaring mist maar wél de juiste vaardigheden heeft? Dan biedt breder werven op basis van skills misschien uitkomst. Jobdigger verzamelt en analyseert naast vacaturedata ook skills uit vacatureteksten. Uit onze skillsdata blijkt dat medewerkers van AkzoNobel onder andere de volgende skills goed (moeten) beheersen om daar te kunnen werken.

Deze skills kan je vervolgens invoeren in Jobdigger en zo ontdek je voor welke functies je dezelfde skills nodig hebt. Zo kan je als bemiddelaar breder werven en ontdek je eerder waar kansen voor zowel jouw kandidaat als jouw opdrachtgever liggen. De beroepen vrachtwagenchauffeur, werkvoorbereider en elektromonteur sluiten bijvoorbeeld aan bij de skills van Akzonobel.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt met arbeidsmarktdata?

Onze data-experts helpen je graag met jouw wervingsvraag! Neem gerust contact met ons op.


Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!